...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Clickers poručuje: Udomi ne kupuj

14.02.2017.

U novosadskom azilu trenutno boravi više od 350 pasa i nešto manje mačaka. Većina ovih životinja nekada je imala dom, nakon toga su izbačene na ulicu, a poslednja stanica im je prihvatilište, sve dok ih neko odatle ne udomi. Zbog toga su Vasilije i Milan iz foto-video studija Clickers odlučili da ove godine, tačno na Dan zaljubljenih, pokrenu kampanju "Udomi, ne kupuj".

.

Osim što se profesionalno bave fotografijom i snimanjem, Milan Gurjanov i Vasilije Bajilov gaje ogromnu ljubav prema životinjama. Milan nam je objasnio da ih je veliki broj napuštenih pasa i mačaka u novosadskom azilu naterao da pronađu kreativno rešenje kako bi barem jedan deo životinja našao novi dom. 

"S obzirom na to da smo i Vasilije i ja veliki ljubitelji životinja mi smo hteli da doprinesemo i da pomognemo da se udome psi i mačke i samim tim smo odabrali Zoohigijenu, jer smo smatrali da treba skrenuti pažnju na gradsku instituciju koja se bavi upravo ovom problematikom", rekao je Gurjanov za O radio.

udomi ne kupuj pudla

Njihova ideja bila je da posvete ceo dan jednoj životinji. Tokom dvonedeljne kampanje preuzimali su po jednu životinju iz azila Zoohigijene, vodili je na kupanje i zatim prevozili u studio gde su ih čekali cvetni dekorateri, a Vasilije je sve zabeležio fotoaparatom.

"Iskreno, sama inspiracija je došla iz Amerike, u pitanju je fotografkinja koju obožavam i ona se bavi istom tematikom u Teksasu. Dobili smo potvrdu od nje da možemo da koristimo ideju i našli smo način da napravimo neku našu verziju toga", ispričao nam je Vasilije i dodao da će ovakvih akcija biti opet, jer su tek sada videli da novosadsko prihvatilište za životinje ima mnogo problema na koje treba skrenuti pažnju.

udomi ne kupuj macka

Javno komunalno preduzeće Zoohigijena i veterina Novi Sad je najmlađe gradsko preduzeće i radi tek tri godine. Šef prihvatišta Đorđe Plavšić objasnio je za O radio da, iako rade po evropskom programu za kontrolu i smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka koji suštinski znači "prihvati, steriliši, vrati", veći akcenat se ipak stavlja na udomljavanje ovih životinja.

"Najviše bih apelovao na građane da ne nabavljaju ljubimca ako će ga nakon par godina izbaciti na ulicu. Kod nas u prihvatilištu je 40 odsto rasnih pasa, a to su psi koji se nisu rodili na ulici, već su posledica neodgovornog vlasnika i izbacivanja na ulicu", izjavio je Plavšić i istakao da je nemarnost građana prema životinjama najveći problem, ne samo u Novom Sadu već u svim gradovima u Srbiji.

udomi ne kupuj pas

Ekipa iz Clickers-a poručuje da su psi i mačka okupani i spremni za udomljavanje. Uz svaku udomljenu životinju dobijate i džak Farmina hrane kao i besplatni klinički pregled zajedno sa čišćenjem od parazita. Album sa fotografijama životinja možete pronaći na njihovoj zvaničnoj fejsbuk stranici Clickers, a ukoliko ste voljni da usvojite, obratite im se u inbox na stranici.

L.K.

photo: Clickers

Možda te još zanima:

.

Za dobru fotografiju divlje životinje ključno je strpljenje

Svaki fotograf, u želji da zauvek zaustavi vreme i zabeleži ga okom kamere, ima svoje interesovanje, usmerenje i ljubav kojoj…

.

Istraživanje pokazalo koliko se životinje plaše ljudskog glasa

Ljudski glasovi znatno više izazivaju strah kod sisara od rike lavova, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Južnoj Africi.

.

Kućni ljubimci pozitivno utiču na raspoloženje

Veliki broj ljudi oseća naklonost prema kućnim ljubimcima i uživa u njihovom društvu. To uopšte ne bi trebalo da čudi,…

.

Svetlosno zagađenje najviše utiče na insekte i ptice

Brojna naučna istraživanja su potvrdila negativan uticaj koji veštaka svetlost ima na živi svet koji nas okružuje. Ulično osvetljenje koje…

.

Egzotične životinje zahtevaju vrhunsku posvećenost

Čuvanje egzotičnih životinja može biti zabavno, ali i opasno. Naročito može biti kažnjivo, ako je držanje tih životinja zabranjeno zakonom.…

.

Animal save: Životinje nisu roba

Prošle subote, u centru Novog Sada održana je akcija "Kocka istine", organizacije "Anonimous for the voiceless" tj. "Bezimeni za bezglasne",…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo