...
TRENUTNO06:00 - 12:00Music mix by Marko

Društvo

Ako želiš da pomogneš, kontaktiraj Crveni krst

24.03.2020.

Situacija u kojoj se nalazimo zahteva od svih nas da se uključimo u borbu protiv virusa. Kako je veći deo stanovništva prinuđen da vreme provodi u svojim domovima, povećana je potreba za volonterima koji će im taj boravak na neki način učiniti lakšim.

.

Omladinske organizacije mogu puno da pomognu u borbi protiv korona virusa. One na raspolaganju imaju veliki broj volontera i aktivista koji su uključeni u njihove redove aktivnosti. To su pre svega mladi ljudi koji nisu najugroženiji u trenutnoj situaciji.

Načini na koji će omladinski sektor biti uključen u sprovđena mera Vlade Srbije određen je od strane Ministarstva omladine i sporta, navodi koordinator Opens-a Vukašin Grozdanović.

"Ono što smo svi zaključili je da mladi ne treba da se samooragnizuju, nego da će svaki lokalni krizni štab organizovati model po kome će se uključivati volonteri i da svako preko svog lokalnog kriznog štaba treba da se organizuje dalje", kaže Vukašin.

vukasingrozdanovic jpg

Vukašin Grozdanović

Prema njegovim rečima, za koordinaciju volontera na nivou Novog Sada zadužen je Crveni krst, koji volontere angažuje po potrebi.

Na poziv koji su objavili u toku proše nedelje, javilo se oko 250 volontera. Oni uglavnom sanbdevaju starije sugrađane osnovnim životnim potrepštinama. Volonteri preuzimaju narudžbine, a nakom obavljene kupovine u centralu Crvenog krsta šalju fotografuju računa.

Jedna do volenterki uključenih u ovaj proces je Sanja Đorđević, koja ističe da je ovo jedini način da budemo od koristi u ovoj situaciji.

"Mene je motivisalo to što mogu da zamislim kako je bezizlazna situacija kad sediš kod kuće i ne smeš da izađeš. Potpuno ti je zabranjeno i pri tom si svakako usamljen, jer si penzioner. Želim da doprinesem ovoj situaciji kako god je moguće, jer svakako nemam ništa pametnije da radim", rekla nam je Sanja.

crvenikrst2 jpg

Ekipa Crvenog krsta, arhiva

Broj volontera na teritoriji Novog Sada je trenutno dovoljan, ali će potreba za njima svakako rasti u nedeljama koje su pred nama. Osim snabdevanja starijih sugrađana, volonteri će verovatno imati još neke zadatke, objašnjava Vukašin Grozadnović.

"Postoje i neki razgovori sa Gradskom upravom da će možda biti potrebna pomoć oko pakovanja paketa koji budu stizali za pomoć građanima, tako da čekamo dalje instrukcije. Za sada sve fukcioniše i nije bilo puno potrebe da se volonteri uključuju. Očekujemo da će u narednim danima i nedeljama biti sve veća potreba i da će biti još više mogućnosti za volontere da se uključe", navodi Vukašin.

Grozdanović ističe da je najbitnije da sve akcije budu koordinisane sa zvaničnim instistucijama, što znači da se mladi ne organizuju sami, nego da se preko već postojećih organizacija uključe u sistem koji je napravljen zajedno sa Kriznim štabom i Crvenim krstom.

Pored ovih akcija, iz Crvenog krsta apeluju i da su usled trenutne situacije povećane i potrebe za rezervama krvi. Oni pozivaju sve koji mogu da daju krv da se jave Studentskom parlamentu novosadskog univerziteta, radi organizovanja akcije.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Druženje i razgovor su najpotrebniji

Kontinuirana podrška ljudima sa mentalnim poteškoćama je važna, jer oni u zvaničnim institucijama mogu da provedu samo neko kratko vreme.…

.

Vanredna situacija izvlači izvanredno iz ljudi

Vanredna situacija povodom virusa covid-19 protresla je ceo svet. Takozvana korona nas je naterala da razmišljamo o zdravlju, da ostanemo…

.

Naočare koje mogu pomoći slepima

Jedna holandska start-ap kompanija udružila se sa Guglom na pravljenju naočara koje bi uz pomoć veštačke inteligencije mogle da pomognu…

.

Nova aplikacija za organizaciju dana

Tangerine je nova aplikacija čiji je cilj da prati vaše raspoloženje i navike i na taj način vam pomogne u…

.

MladiCe siguran oslonac za obolele od raka

Mladi koji su lečeni od raka u detinjstvu ili se sa ovom bolešću bore trenutno, imaju ozbiljnu psihološku podršku u…

.

Čije je naše pravo slobode govora?

Internet je poslednjih godina postao virtuelna stanica za sajber ratnike, koji koriste društvene platforme kako bi ispoljili svoje mišljenje, vodeći…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 06:00 Music mix by Marko
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo