...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Podcast

Samoubistvo je odraz nemoći da se prevaziđe velika bol

06.03.2024. · 14:51

U emisiji U kakvoj zemlji želim da živim bavimo se pozitivnim primerima koje možemo da usvojimo iz drugih zemalja, kao i dobrim zakonima koji postoje kod nas, ali se ne primenjuju u potpunosti. Slušajte nas svake srede od 11 časova. 

.

Tragična vest o gašenju dva dečija života i samoubistvu dve mlade osobe u Novom Sadu, na žalost, ponovo nas je podsetila na to koliko je još razgovora, akcija, empatije i podrške potrebno da bi se popravilo stanje u našem društvu. Ovaj događaj nas je podsetio i na to da se u javnosti, pogotovo u tabloidnim medijima i dalje stereotipno, neetično i neprofesionalno izveštava o samoubistvu.

Jedan od naslova koji se iznova ponavljao u tim medijima glasio je "Držali se za ruke i skočili zajedno u smrt". Romantizacija ovakvih tragedija samo je jedna od loših i nepoželjnih narativa kada je samoubistvo u pitanju. Tu su obično i detalji iz porodičnog i privatnog života, osuđivanje, nasumično baratanje uzrocima i neprimerene fotografije. Zaboravlja se na najvažniju stvar - a to je da se iza samoubistva krije nemogućnost odbrane od bola i tuge.

Druga stvar je što se o prevenciji suicida retko govori. Tema je tabu, rezervisana za uske krugove, a oni koji imaju suicidalne misli stigamtizovani i izolovani. 


  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo