...
TRENUTNO14:00 - 15:00ŠpacirBećar

Podcast

Kampanja "Vote 16"

21.02.2024. · 14:06

U emisiji U kakvoj zemlji želim da živim bavimo se pozitivnim primerima koje možemo da usvojimo iz drugih zemalja, kao i dobrim zakonima koji postoje kod nas, ali se ne primenjuju u potpunosti. Slušajte nas svake srede od 11 časova. 

.

Petnaestogodišnja Lorina kaže bi glasala sledeće godine na izborima. Zašto je to važno? Sa jedne strane jer to ne može, nema glasačko pravo, a sa druge strane jer postoji kampanja koja se zove Vote 16 i koja se zalaže upravo za to - da mladi sa navršenih 16 godina mogu da glasaju.

Evropski omladinski forum zagovara tu ideju, a ova kampanja nije novina u svetu. Države koje su usvojile ovaj model pokazuju dobre rezultate kada je u pitanju informisanost mladih o političkim procesima, ali i uključivanju u njih. Na primer, na predstojećim izborima za Evropski parlament ove godine pravo glasa će imati i šesnaestogodišnji Nemci. Nešto je drugačija situacija sa izborima za Bundestag - tu se još nije odlučilo. Primeri gde mladi mogu da glasaju sa 16 godina su između ostalih i UK, Malta i Austrija.


  • 12:00 Radio Grafiti
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 ŠpacirBećar
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo