...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Muzika

Zvuci ličnih sabotaža

23.05.2021.

Beogradski sastav KOIKOI spreman je za svoj album prvenac. "Pozivi u stranu" donose intimne ali isto tako i eklektične kompozicije koje će nas možda odvratiti od sopstvenih stranputica i zabluda. Mlada zvučna krv metaforično teče kroz distorzirane pasaže u kojima se indi žanr preliva snovima o bluzu. Svoje impresije o ovom albumu sa nama je podelio gitarista i pevač Marko Grabež

.

Singl „Ogledalo je zrcalo“ je počeo da odmotava vašu albumsku traku. Zašto je on izabran za početak priče?

Naš prvi singl „Bog te ubio“ je izašao još 2019. u okviru kompilacije „Hali-Gali“ dok smo celu prošlu, karantinsku, godinu iskoristili kako bi se ceo naš prvi album slegao - napravi, obustavi, koriguj, izmeni pa tek na kraju snimi. Album smo izokretali i menjali u dva-tri talasa. Uvek kažem, ono nepopularno, kako nam je korona pomogla da ne izbacimo album na brzinu. A kada smo ga konačno snimili, shvatili smo da je dosta šarenolik i raznorodan. Daleko od toga da je konceptualno osmišljen, čak ni sve kompozicije nisu žanrovski slične, ali tada smo shvataili kako „Ogledalo je zrcalo“ negde nosi najširi žanrovski spektar koji najbolje predstavlja naš bend. I što se tiče višeglasja ali i podele instrumentalnih delova – da pesma je najjasniji intro i najava onoga što se dešava na albumu.

Spot za pesmu "Ogledalo je zrcalo"

Kako bi opisao ekipu iz benda, da li ste zahtevni s obzirom da ste toliko čekali na realizaciju albuma?

Pa jesmo! Prvo, svi smo malo ? Ponekad sa puno razmišljanja i anksioznosti. Stalno korigujemo i sebe i jedni druge. Neko nam je, posle pomenute kompilacije „Hali-Gali“, uputio kompliment kako smo jako dobro usvirani. To nam je bio šok, jer smo mi konstantno bili ubeđeni kako nemamo dovoljno proba. Videćemo sada, kada krenu svirke posle karantina, da li će i dalje da važi ta priča.

Najavili ste da album izlazi 04. juna. Šta sve još donosi ta vest?

Mi smo sada postali deo izdavačke kuće Munli (Moonlee Records) iz Slovenije a album je već najavljen na svim striming platformama: Spotifaj, Dizer, Jutjub... Što se tiče koncertne promocije, nadamo se da će se nešto otvoriti u junu pa da sviramo i u Srbiji i u regionu.

koikoi2 jpg

Marko Grabež

Munli je zaista ozbiljan izdavač. Kako ti gledaš na tu njihovu odluku da uzmu jedan mali bend i posvete im toliku izdavačku i producentsku pažnju?

To je baš hrabro sa njihove strane, jer su nam prvenstveno verovali. Kako nama tako i našem producentu Urošu Milkiću (Threesome, Down There Studios) koji nas je direktno preporučio Slovencima. Uroš nam je uvek govorio kako smo odlični lajv i da imamo dosta hitova napisanih. Na istoj etiketi su još i Repetitor i Gazorpazorp a njima se zahvaljujem, jer i oni su na neki način garantovali da vredimo nešto uživo.

Tu je i „Misisipi“, singl koji je juče izašao.

Da. „Misisipi“ se baš razlikuje od prvog singla jer je ovo moj tekst. U pitanju je omaž bluz zvuku kog volim još od klinačkih dana. To je omaž čuvenom Robertu Džonsonu i njegovoj duši koja je bila prodata đavolu. Opet, tu je i moja frustracija što nikada neću imati taj bluz ton koji želim – ali ne vredi!

Spot za pesmu "Misisipi"

Kako je to bilo stvarati i održavati bend u ovih poslednjih godinu i po dana?

U našem slučaju, i pored cele te otežavajuće okolnosti, još je pevačica Ika živela u Belgiji. Ovako nismo ni mogli da imamo probe kako treba pa smo konstantno pokušavali nešto onlajn, skidali razne aplikacije poput Džem Kazem... Mene je sve to indisponiralo, jer nisam čovek koji može da uđe u taj vajb. Uvek tražim interakciju sa ljudima tako da sam shvatio kako u tim karantinskim danima nikako nisam bio koristan i produktivan. Sa mnom se radi kada se gleda oči u oči. Sa druge strane, mislim da niko od nas nije osetio da bi korona mogla da nas sputa. Realno smo shvatili novonastale okolnosti kojima smo morali da se prilagodimo. Konstantno smo bili željni svirke a rad na daljinu nam je bio najveći strah. Ako smo uspeli iz toga da se iščupamo, korona nam ostaje iza leđa kao manji problem.

Koliko numera nosi album, i kako bi ga ti opisao kroz celu zvučnu sliku?

Album se zove „Pozivi u stranu“, po istoimenoj pesmi, i na njemu se nalazi deset kompozicija. U pitanju je skup pesama koje su obeležile jedan duži period benda a mi već imamo materijal koji je spreman za drugi album. Gledali smo da značenje samog album u sebi nosi nešto lično – lične sabotaže. Pozivi u stranu su sve ono što te vuče od onoga što želiš u životu. Pitanje je samo na koji način se izboriš sa svakim od tih poziva. E, to je naš album prvenac.

U nastavku pogledajte spot za pesmu "Bog te ubio"

Foto: Bojana Janjić

Možda te još zanima:

.

Istina koja nas pokreće

Kultni beogradski pank rok bend NBG još u februaru prošle godine oglasio se novim albumom "Nama ostaje samo punk" (Multimedia…

.

Krizni štab dao saglasnost za održavanje festivala

Ujedinjeni festivali Srbije dobili su od Kriznog štaba saglasnost za održavanje ovog leta, pod uslovima iz bezbednosnog protokola Safe Events…

.

Exit stiže u Bugarsku i Kinu

Nakon što je nedavno najavljena saradnja sa jednim od vodećih američkih klupskih prostora, klubom "Space" u Majamiju, Exit festival će…

.

Zaokruživanje trenutka

Novosadska grupa Minstrel objavila je novi spot za pesmu “Hrana” i time se na velika vrata vratila na domaću scenu.…

.

Više od 70 odsto posetilaca Exita vakcinisano ili preležalo koronavirus

Više od 70 odsto fanova koji su kupili karte za ovogodišnji Exit je vakcinisano ili preležalo koronavirus, pokazala je anketa…

.

Konkurs za kompozitore

Pop Depresija i Kišobran uz podršku LP Dua pozivaju kompozitore da učestvuju na konkursu KLAVIRSKO NEBO #4: Nova regionalna indie-klasika. 

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo