...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

Top 10 Gruvanje singlova u 2023. godini

01.01.2024.

Sretana Nova godina. Pred vama je 10 singlova koji su po mišljenju Oradija i ekipe emisije Radio Gruvanje obeležili 2023. godinu na regionalnj r'n'r sceni. 

.

Pesma koja je definitivno obeležla godinu za nama bila je Mama ŠČ Riječkog benda Let 3. Čim su se prijavili za učešće na Dori, podigla se prašina i manje više znalo se da tu marketinšku kampanju niko ne može da isprati i da će Let 3 sasvim sigurno predstavljati Hrvatsku na Eurosongu. Kada su konačno izabrani, fanovi grupe Let 3 u redakciji O radija pričali su o ovom fenomenu, o tome da li im je to zaista potrebno, šta im je cilj, da li će se skinuti u Liverpulu ili možda samo žele da budu diskvalifikovani. Sve u svemu, ništa od naših očekivanja se nije desilo, a prošli su osrednje. Ali zato sada svi znaju za Let 3 i nose čarape sa natpisom ŠČ. Izgleda da su ponovo prijavljeni, iako Mrle tvdi da je to veštačka inteligencija

Da li će ponovo dići buru ostaje da vidimo

Sastav Zoster je u 2023. objavio konceptualni album Najgori koji je najavljen singlovima Kuda idu svi ti ljudi, Treba mi keš, Čovjek želi da je ptica, Čovjek zvani činjenica i Mozak na pašnjak . Čovjek zvani činjenica je četvrti singl sa ovog albuma za koji su objavili i spot. Spot je sniman širom Španije, od Costa Brava do Costa del Sol po starim napuštenim putevima. Snimljen je sa super 8 analognim filmom inspirisan serijama b produkcije iz kasnih 70tih. “Spot prestavlja pilot/trailer filma koji nikad neće biti snimljen.“ rekao je tada frontmen benda, Mario Knezović.

Jedan solo izvođač posebno se istakao ove godine, iako je već dugo prisutan na sceni. Antun Aleksa iz Jeboton ansambla i grupe Porto Morto objavio je solo album pod pseudonimom IDEM. Album Poyy doneo je 10 odličnih pesama, a kao prvi singl objavljen je spot za pesmu ŠtetaŠtetaŠteta. Iako je posle toga objavio još nekoliko spotova, koji su vrlo lako mogli da uđu u top 10 singlova godine, odabrali smo prvenca kao nešto što je zaista oslikalo ono što smo kasnije dobili od Antuna Alekse. Ništa manje dobri nisu ni Par put godinšnje, ni Nikad Ne Ne Idem van, ali Šteta ipak nosi posebnu nostalgiju. IDEM je odlično prihvaćen i kod publike i kod kritike i od njega očekujemo još mnogo hitova. 

Spot za singl Tu i tamo, tamo, tamo grupe Kanda, Kodža i Nebojša  objavljen je u januaru 2023. Pesma se ubrzo  nakon objavljivanja albuma Beton izdvojila kao potencijalni singl. Bilo je jasno da ima i koncertni potencijal. Spot je radio hrvatski reditelj Radislav Jovanov, poznatiji po nadimku Gonzo, a još poznatiji po spotovima bendova Psihomodo Pop, Majke, The Bambi Molesters, Let 3, TBF, Pips, Chips & Videoclips,...Spot je sniman u Zagrebu, što dalje od turističkih lokacija, a Gonzo je tada rekao da je od same pesme bitnija energija koja se pojavljuje tu i tamo i tamo, u kom god to gradu bilo. A mi se slažemo sa njim.


Još jedan “evrovizijski” bend obeležio je godinu za nama. Slovenački sastav Joker Out postao je stadionska atrakcija ne samo zahvaljujući singlu Carpe Diem, već svime što su snimili u poslednje vreme. Na njihovim koncertima shvatili smo da i publika u Srbiji zna slovenački i da peva i đuska bez zadrške. 

A njihov kvalitet prepoznao je i Elvis Costello i pridružio im se u singlu New Wave. Bojanovi i Elvisovi vokali su se savršeno uklopili u ovoj moćnoj himni koja poziva na pozitivne promene u društvu. Prateći video snimljen je na dva kontinenta, Elvis je svoj deo snimio u Americi, dok su Slovenci svoj deo snimili u Liverpulu, rodnom gradu Elvisa Costella. Pesma Novi val objavljena je na drugom album Jokera, a Elvisu se toliko dopala da je predložio da za nju napiše tekst na engleskom i da je snime kao duet. Svoje vokale je snimio u Njujorku i poslao ih u Ljubljanu na mix i master, na taj način je nastala ova fenomenalna saradnja.


Pančevački sastav Buč Kesidi obradovao nas je tokom godine za nama spotom za pesmu Skupi snagu. Spot za singl sniman je analogno na flimskoj traci, a prikazuje ženski kolektiv u nekadašnjim tekstilnim industrijskim centrima kakve pamtimo iz doba SFRJ. 

Buč Kesidi je bez sumnje najznačajnije regionalno muzičko ime u zadnjih nekoliko godina. Novi album dolazi nakon velikog uspeha albuma “Euforija” i istoimene turneje s kojom su obišli sve zemlje bivše Jugoslavije, proizveli ogroman hajp u regionu i rasprodali rekordnih pet koncerata u Zagrebu. To su u 2023. godini nadmašili i rasprodali čak 7 koncerata u tom gradu

Sve što je sastav M.O.R.T. objavio u 2023 moglo je da se nađe na ovoj listi deset najboljih singlova iz prošle godine. Album Samo hrabro i bezveze koji su objavili u martu kritičari su odmah proglasili albumom godine. Sa albuma je izdvojeno nekoliko singlova i ni jedan nije manje vredan. A mi kažemo da je za pola glasa u odnosu na ostale pobedio Mamuran. Izgleda da smo se prepoznali

 

Marko Šelić Marčelo objavio je tokom leta spot za pesmu Reset, sedmi singl s albuma “Nojeva varka”. Glavnu ulogu u ovom spotu igra Aleksandra Caka Pleskonjić, prvakinja drame Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

U ništa manje važnim "ulogama” je, međutim, više desetina hiljada ljudi: "Pesma se odnosi na događaje iz jula 2020, kojima je sada okrugla trogodišnjica. Bili smo tada na ulici. I sada smo. U spotu, otud, vremenski skočimo iz one sadašnjice u ovu, s onih protesta na ove, i vidimo autentične slike policijske brutalnosti koja se nikad ne sme zaboraviti – kao i slike ove nove nade i borbe za bolje društvo”, rekao je Marčelo  kada je pesma objavljena, a te reči su aktuelne i sada. 

Reset je poseban i po tome što započinje sevdalinkom u izvedbi Nevene Glibetić Nensi, dok refren peva Aleksandar Jovanović Šljuka. 

I Mile Kekin je bio poprilično aktivan prošle godine. Bilo je tu mnogo singlova, svi u Miletovom stilu, poprilično prepoznatljivi. Čim čuješ prvi rif ili eventualno stih, znaš ko se krije iza singla. Jedan je pak malo više ličio na Gogol Bordello nego na Mileta ili Hladno pivo. To je pesma Pater Familias koja govori o duboko ukorenjenim shvatanjima balkanskog muškarca. 

I na kraju ove liste top 10 najboljih singlova svoje mesto našao je jedan praznični. U svom najnovijem zimskom singlu pod nazivom 1000 radijatoraMiki Solus je napravio neobičan spoj likova kao što su Deda Mraz, Maraja Keri, male bebe, Grinč, petarde, pa čak i vrapci koji su se otisnuli na jug. 

Spot za jesmu predstavlja priču za sebe, s poznatim Đutkom iz benda "Đutko i plodovi zemlje" u glavnoj ulozi, zajedno s Mikijevim članom benda, basistom Franom Viskovićem. Njih dvojica su vešto odglumili male razmažene bebe koje nestrpljivo čekaju Deda Mraza, ali umesto očekivanog lika, na scenu stupa strašni Grinč u pratnji psa Maksa.

Ako su vam već dosadile klasične božićne pesme i novi singlovi, uživaćete uz “1000 radijatora”. Ekipa O radija želi vam mnogo lepšu ovu godinu.

Alma Kovčić


Tagovi

Možda te još zanima:

.

Novogodišnji vodič

Zvanični doček u Novom Sadu organizuje se u Pograđu Petrovaradinske tvrđave gde vas očekuju tri bine i čak osam koncerata.…

.

Male odluke menjaju svet

Praznici i Nova godina pravo su vreme da se osvrnemo oko sebe i sagledamo šta smo uradili dobro, a šta…

.

Filmski završetak 2022. godine

Šlagvort - bend sastavljen od glumaca Pozorišta mladih, povešće sve zainteresovane 30. decembra u Pozorišnom klubu "Trema" u noć punu…

.

Nedeljni vodič od 26. decembra do 1. januara

U Novom Sadu vas za doček Nove godine očekuje bogat program, a tu su i brojni drugi događaji koji će…

.

Ako dobro zapričaš gledaoca možeš da izvučeš slona, a da ne primeti

Novosađanin Luka Papić punih 15 godina izvodi mađioničarske trikove nastupajući pred različitom publikom širom regiona, a njegova magija ga je odvela…

.

Nedeljni vodič od 29. aprila do 5. maja

Prvu nedelju maja zauzeli su praznici, ali pronašli smo nekoliko zanimljivih događaja u toku ove praznične nedelje.

  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo