...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

Nije poenta baviti se muzikom samo zbog novca

13.08.2020.

Anita Šunjić se bavi pevanjem sviranjem, komponovanjem i produkcijom. Iza nje stoje brojni singlovi, nastupi na različitim događajima i festivalima, sa kojih neretko sa sobom ponese i nagrade. Bila je u bendu, a trenutno nastupa solo. Rođena je u Malom Zvorniku, a živi u Mostaru. I njoj je korona usporila neke planove, ali i otvorila neka nova vrata. 

.

Kako se ti kao umetnica, muzičarka, snalaziš u ovoj situaciji sa koronom?

Prvih desetak dana sam bila u kreativnom procvatu, jer sam odjednom imala vremena za takav rad, pa sam bila na sto strana. Međutim, nakon tog perioda, kada je stisla finansijska kriza, sav taj kreativni duh je nestao. Sada pokušavam da se čupam iz tih depresivnih misli. Pojavile su mi se poslovne prilike usled pandemije, tako da ne dam sebi da budem nezahvalna.

Na čemu trenutno radiš, da li ima nekog angažmana, nastupaš li?

Prvi put u životu sam uradila nešto što nisam mislila da mogu. Pristala sam da radim sezonu kao muzičar. Nisam se ranije na to usuđivala, jer sam se plašila za grlo i prste. Međutim, zbog cele ove situacije, zbog finansija, to sam uradila, ali kreativni angažman trpi. Inače sam u ovo vreme na festivalima, ili pišem pesme, širim svoj rad sa drugim kolegama. Ovo na umetnika baš loše deluje. Nije stvar baviti se muzikom samo zbog novca. Ne želiš da bude samo to, a ovo leto se doslovno pretvorilo u to, skupljanje i štednju.

Kada već pričamo o kreativnosti, ti si vrlo svestrana. Baviš se komponovanjem, pevanjem, sviranjem, ali i produkcijom. Odakle potreba i želja za tim?

Od malih nogu sam slušala muziku, analizirajući je u sitne detalje. Uvek me je interesovalo to ko je aranžer, ko je tekstopisac, ko je uopšte smislio tu pesmu. I gitaru sam svirala po sluhu, nikada nisam učila po nekom šablonu. Meni se taj sluh vremenom istančao i želela sam da i ja dostignem taj nivo, da mogu sama da aranžiram. Uvek sam imala želju da sviram više insturumenata. Kada sam konačno i finansijski mogla da nabavim te instrumente, onda sam videla da imam smisla i za producentski rad. Jedno je kada imaš ideju za neki rad, a drugo i kada imaš tehničke uslove za to.

Šta misliš, posmatrajući muzičku scenu u našem regionu, koliko je teško mladim ljudima da izađu iz senke i da neko čuje za njih?

Situacija na scenama bilo gde je zaista drugačija kada se gleda na različite vrste muzike. Nekako kvalitet uvek nađe svoj put, ali treba dugo raditi na tome da on nađe taj put. Nezgodno je krenuti profesionalnijim putem, jer treba puno ulagati. Ja od svog kreativnog rada i ulaganja još uvek nisam ništa dobila za uzvrat. Da bih ušla u taj jači krug, trebalo bi mnogo više pesama da izdajem, bar jedan album sa kojim bih radila koncerte, a za to treba dosta ulaganja. To traži i mnogo vremena. Bila sam u nekom periodu pravljenja benda, kada je počela korona, međutim, kako se sve ovo desilo, volja mi je nestala. Teško je nekom početniku da shvati šta je to što treba da uradi da dođe dotle, a sve je u koracima.

Koji su to koraci?

Važno je napisati svoju biografiju, bez obzira da li je rađeno nešto, bitan je stav. U njoj treba pokazati znanje i veštine. Važno je kako se obraća ljudima. Ne mora se imati nijedan nastup ili uspeh, bitno je pokazati da si interesantan medijima. Onda, ako neko planira da izbaci pesmu, treba da napravi makar minimalnu promociju. Saradnja sa domaćim grafičarima, dizajnerima i novinarima je jako važna takođe. To je profesionalni odnos prema poslu, a većina zapne u tom čekanju da neko nešto uradi.

anitasunjicc png

Ti imaš i svoj sajt gde redovno objavljuješ informacije o sebi, zašto si se odlučila baš za sajt, a ne društvene mreže?

Postoji mnogo muzičara na sceni. Tu podrazumevam i profesionalce i amatere. Društvene mreže i inače muzička industrija, koja je većinom na internetu, otvorene su svima. U takvoj situaciji ti imaš ogromnu baru u kojoj svako treba da ispliva na svoj način. Ja sam bila jedna od tih, koja je imala fejsbuk i sve te besplatne stranice, a inače stvari koje su besplatne su opširne. Što više besplatnih servisa, sve si više u moru informacija i nikako da izađeš na površinu. Kada imaš sajt, tu nisi jedan od milion, ti si tu vlasnik svoje stranice, jedina osoba o kojoj se tu priča, a sa registrovanim domenom ne pojavalju se slični kao ti, nego baš ti.

Trenutno se nalaziš u Neumu, koji je u poslednje vreme veoma atraktivan i ljudima iz Srbije. Kakva je atmosfera trenutno?

Iskreno, nikada nisam čula da je ikada iko u Neumu pričao na srpskom jeziku. Sada se i lokalci šale da nikada pre nisu videli dinare u prodavnicama. Na sve strane se čuje ekavica i meni je to baš simpatično. Rođena sam u Srbiji i na momente mi to baš nedostaje. Ovde se osećam kao da sam došla u Grčku, grad je prepun ljudi. Nekima je to na momente strašno, ali ovde su ljudi većinski opušteni. Skrivaju se od loših vesti, rekla bih.

Šta bi ti izdvojila kao svoj najveći uspeh, nevezano za to da li je na profesionalnom ili ličnom planu?

To što ostajem i postajem bolji čovek. Meni je jako važno da sutra, kada se probudim, ne menjam svoje težnje i snove, da radim na boljoj verziji sebe. Nije to priča da bi neko imao bolje mišljenje o meni. Želim da nekome ko je tek krenuo ili ko nema veze sa ovom profesijom olakšam početak, da mu pomognem da ne zaboravi da bude to što jeste i da se ne boji da krene u tom nekom pravcu. 

Intervju sa Anitom možete poslušati u plejeru:


Foto: Privatna arhiva

J. Božić

Možda te još zanima:

.

Humanitarno otkrivanje Portugala, za desetku

Tradicionalna humanitarna akcija, koja je uz to i praktični ispit studenata sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno matematičkog…

.

Svaki kilometar je važan

Nijedna tema u poslednjih deceniju, dve, a možda i duže, nije toliko zaokupila pažnju celog sveta kao što je to…

.

Kad god možemo, treba da pomognemo drugome

Novogodišnji praznici su stigli. Period koji označava slavlje, veselje, sreću i generalno dobro praznično raspoloženje. U tim trenucima nekada i…

.

Humanitarni buvljak pomaže nezbrinutim životinjama

Veliki broj nezbrinutih životinja na ulicama Novog Sada inicirao je formiranje humanitarnog buvljaka "Pet connect". To je mesto na kom…

.

Stanice solidarnosti za lakše zimske dane ljudima u nevolji

Sa dolaskom hladnog vremena svi oni čije je dom, na žalost, postala ulica, nalaze se u mnogo goroj situaciji nego…

.

Pokloni osmeh i pomozi deci

Alumni klub Fondacije Dr Zoran Đinđić i ove godine organizuje tradicionalnu humanitarnu akciju "Pokloni osmeh" koja traje tri dana. Od 24.…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo