...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Vodič kroz Gradić fest

31.08.2017.

O radio i ove godine prati Festival uličnih svirača koji je ove godine prerastao u Gradić fest, a biće održan od 1. do 3. spetembra. Pored tradicionalnih muzičko umetničkih delova programa pridružile su se i razne organizacije. Mi vas upoznajemo sa njima i svakako ih preporučujemo. 

.

Ukoliko se nekim čudnim sticajem okolnosti ne zadesite u Novom Sadu, od petka do nedelje, na našem sajtu ćete moći da pročitate i pogledate šta se sve propustili na Gradić festu. Svaki segment festivala posebno je osmišljen i kreiran kako bi zadovoljio sve posetioce. Tako ćete moći da gledate filmove, oprobate se u ekstremnim sportovima, jedete, pijete i zabavljate se kroz raznolik program ovogodišnjeg Gradić festa.

Ipak, svirke koje su kruna ovog festivala zaokupiće najviše pažnje. Na linku možete videti satnicu nastupa izvođača, a naša preporuka su svakako Dojo, Ensh, Bojana Vunturišević,  Luke Black, Hornsman Coyote, i naravno svi oni koji će se prvi put predstaviti publici. Imate idealnu priliku da otkrijete nove zvuke i zavolite nove bendove i izvođače.

Mi vam svakako preporučujemo da ne propustite orijentalnu poslasticu ovogodišnjeg Gradić festa koja je namenjena zaljubljenima u kulturu Bliskog istoka. Love and Revenge predstavlja dva sveta: elektronsku bit matricu i tradicionalnu folk muziku Orijenta. Interesantan je takođe i duo iza imena 'Trance'n'Dance'. Akustični vokalno-instrumentalni duo kahona i diđeridua namenjen je pre svega spontanom ludom plesu na ulici, pa sebe najradije predstavljaju kao live dance act.

Oni za sebe kažu da zvuče kao Mobi i Prodidži koji sviraju pesme osamdesetih i devedesetih iz tajne zbirke njihovih majki.

mapa jpg

Ako ste možda za šetnju, i za to imamo preporuku. Ali ova ruta nije svakidašnja. Ukoliko ste bar jednom bila na Petrovaradinskoj tvrđavi morali ste se zapitati kako li samo izgledaju tuneli ispod vas. Upravo to možete da iskusite zahvaljujući Urbanoj gerili ratnici iz podzemlja (UGRIP). Organizovana šetnja podzemljem odvijaće se uporedo sa svečanom povorkom koja će otvoriti Gradić fest u petak 1. septembra, u dva termina, od 19.30 i 21h. Prijave za učestvovanje u ovoj avanturi moguće su putem naloga na adresi www.facebook.com/kontraminskisistem, a kolonu će pratiti iskusni vodiči, poznavaoci podzemlja i mitova, koje će posetiocima prezentovati kostimirani i kroz prigodan glumački performans od šest različitih tačaka – svaka na posebnu temu. 

Ako vam nije do odmora od đuskanja i šetanja onda obavezno posetite Cinema city koji je i ove godine zajedno sa Uličnim sviračima. U okviru filmskog programa Cinema City festivala biće prikazano oko 60 ostvarenja nezavisne produkcije. Obično su publici zanimljivi oni iz selekcija ’Up to 10.000 Bucks’ i ’360 stepeni’, a tu je i ’Planet Rock’ koji predstavlja odabir atraktivnih muzičkih dokumentaraca. Ako vam je do smeha onda vam preporučujemo film ’Sveti vazduh’, reditelja Shady Srour ili da pogledate dokumentarac ’Adrianin pakt’, Lissette Orozco. Ako ste raspoloženi za priču o ljudskosti, empatiji, lekovitosti razgovora i ljubavi koja se ne mora imenovati, u okviru selekcije #NacionalnaKlasa, dolazi film 'Svi severni gradovi' debitantsko ostvarenje Daneta Komljena.

Pored filmova imate priliku da gledate i predstave Pozorišta promena.

natali beljanski

U intervjuu sa izvršnom direktorkom festivala, Natali Beljanski čuli smo sa kojim organizacijama su odlučili da naprave Gradić fest, kao i šta očekuju od ove godine.

"Očekujemo da će da bude mnogo bolje nego prošle godine zato što ćemo stvarno imati velik program. Kreirali smo festival po nama, sedeli smo i pričali na koji bismo mi festival voleli da idemo. Da li bi to bio miks Egzita i Devetke ili tako nekih festivala. Da nije komercijala i da je andergraund. Da možeš da pogledaš dobar film, slušaš koncerte, vidiš predstavu, da bude prezentacija naše jako kul scene koja nije vidljiva. Nije jednostavno nešto na šta možeš da naiđeš na ulici. Tako smo ga gradili ove godine. Imamo veliki broj partnera, a ideja je bila da skupimo partnere za koje mi smatramo da su zaista super i da kroz saradnju sa njima predstavimo šta je ono što Novi Sad ima. Ove godine je sa nama Cinema City koji će najverovatnije imati pet bioskopa, ekipa iz Pop Up-a nekima poznata kao ekipa Paberaj, koji će organizovati žurke i muzičke i vizuelne, sa nama će biti i ekipa iz Happy Trash-a koji godinama prave dobre žurke u Izbi, ekipa iz organizacije Fruškać koja sa nama usko sarađuje, festival ekstremnih sportova AAAA i dva udruženja koja su i prošle godine bila u gradiću a to su Suburbiom i Scenatorijum".

Trance'n'Dance

Prošle godine su programi pretežno bili sa desne strane Podgrađa u odnosu na Beogradsku ulicu. Ulice na kojima će biti održan ovogodišnji Gradić fest su: Beogradska ulica, Lisinskog, Vladimira Nazora, Trg vladike Nikolaja, Štrosmajerova ulica, Rampin put (staza koja se pruža od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine do stepeništa tvrđave) i zelene površine iza Beogradske kapije. Odlična rekreacija a pritom i fenomenalan program prati ovaj festival na svakom koraku.

Kako bi što više približili Gradić fest prostoru u kojem će biti održan, kreativni tim festivala osmislio je ovogodišnji vizuelni identitet koji uključuje prepoznatljive elemente iz Podgrađa. Kroz paterne i boje koji oslikavaju izgled kaldrme, fasada i krovova prikazan je jedinstveni izgled koji poseduje Podgrađe Petrovaradinske tvrđave ili Gradić.

Kao i prethodnih 16 godina u programu će učestvovati izvođači iz Srbije, regiona, Evrope, ali i drugih udaljenih država, a činiće ga muzički nastupi, filmske i video projekcije, performansi, ambijentalne predstave, umetničke instalacije i drugo. Ono što O radio želi da vam tokom tri dana ponudi jesu intervjui, izveštaji i video zapisi atmosfere Gradić festa. Vidimo se na svečanoj povorci koja staruje u 20 časova na Trgu slobode, a onda i u Podgrađu!

J.M.

 

 

 

Možda te još zanima:

.

Ivan Jegdić: Povratak na scenu

Ivan Jegdić je beogradski kantautor koji je svoju karijeru započeo kao ulični svirač, a sada iza njega stoje brojni nastupi…

.

Muziku je moguće stvarati na bilo čemu

Lorenco Mena je bubnjar, kompozitor, producent i DJ iz Madrida. Karijeru je počeo kao bubnjar, a onda je doboš i…

.

Gradić fest, drugi dan: za svakog po nešto

Drugo veče Gradić festa ponudilo je od svega po nešto - ulične svirače, kantautore, klasičnu muziku, gitarske bendove, filmove, teatar…

.

Otvoren 23. Festival uličnih svirača: Puno ljudi i dobra atmosfera

U podgrađu Petrovaradinske tvrđave otvoren je 23. Festival uličnih svirača, popularni Gradić fest. Prvo veče definitivno su obeležili povorka koju…

.

Galiro: Važno je ne shvatati sebe preozbiljno

Lorenco Đanmario Gali, poznatiji pod umetničkim imenom Galiro, profesionalni je ulični i scenski izvođač iz Torina. Muzikom se bavi još…

.

Drugi dan Gradić festa: Žurka kod Rampinog puta

Drugi dan Gradić festa obeležilo je ponovno otvaranje bine kod Rampinog puta, koja je definitivno nedostajala prethodnih godina, sudeći po…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo