...
TRENUTNO15:00 - 16:00Vaš DJ sat

Muzika / Festivali

Talentovanu decu treba animirati da se bave muzikom, posebno devojčice

31.05.2022.

Maja Cvetković, osnivačica, pevačica i spriritus movens benda E-play, prepoznatljivo je lice domaće alternativne rok scene, na kojoj je više od 20 godina. Ova talentovana basistkinja, E-Play je osnovala 1998. godine, a danas je jedina originalna članica. Bend je već nekoliko godina trojac, koji uz Maju čine bubnjar Goran Ljuboja Trut i gitarista Nemanja Velimirović

.

foto: Nebojša Babić

Od osnivanja su objavili pet studijskih albuma: "E-Play" (2000), "Crime" (2005), "Drago mi je da smo se upoznali" (2009), "Obični ljudi" (2013) i "Sloboda" (2018). Za naslovnu pesmu sa poslednjeg albuma 2021. dobili su nagradu za najbolju pesmu i spot godine, a krajem te godine objavili su singl i spot "Hotel Jugoslavija", u kojem gostuje muzičar Momčilo Bajagić Bajaga. U pitanju je ljubavna pesma, prožeta retro pop prizvucima osamdesetih, koja je nazvana po mestu svog nastanka - čuvenom beogradskom hotelu "Jugoslavija", u kome E-play ima prostorije za probe.

"To je ispalo baš lepo i drago mi je da će se rad sa Bajagom naći u našoj biografiji. Sada nam kreće koncertna sezona, tako da ćemo dosta svirati. Ja uveliko radim na novim pesmama i veselim se probama sa Trutom, ali sada su u fokusu koncerti i trudićemo se da sviramo što više i da pokušamo da obiđemo sva ona mesto koja nismo u ovom periodu korone”, kaže Maja.

E-play iza sebe ima dugačku listu i samostalnih i festivalskih nastupa, a njihove pesme našle su se i u filmovima "Munje", "Potraga za srećkom" i "Zduhač znači avantura". Pored toga što svira, Maja često sarađuje sa festivalima u segmentu odnosa sa javnošću. O položaju žena na sceni, ona kaže:

"Imala sam prilike da kroz naše festivale upoznam mnoge strane bendove. Položaj žena ni po čemu nije poseban, to mogu odmah da vam kažem, ali da sam viđala premalo žena u muzici u svetskim bendovima - to jesam. Šta je razlog tome, stvarno ne znam. Da li se turneje teže podnose zbog porodičnih obaveza ili su neki drugi poslovi za nas žene generalno zanimljiviji, ne znam. Ali da sam viđala jako malo žena na sceni i oko nje - to jesam".

Bend E-play slušaćemo na Festivalu "Vila" u nedelju 5. juna, od 18 časova. Kako najavljuju iz Fondacije EPK Novi Sad 2022, "Vila" je porodični festival organizovan u sklopu programskog luka "Heroine" kroz koji se odaje počast ženama Novog Sada koje su u nekom istorijskom momentu napravile iskorak povodom ženskog pitanja i bile neka vrsta perjanice. Maja Cvetković ističe da je dosta važno staviti akcenat na žensko stvaralaštvo, ali samo ukoliko umetnost gledamo i razlikujemo po polovima. 

"Lično, ne volim da delim muziku na polove, rasu, boju i tako dalje, već gledam umetničko delo u celini. Ali da je manjak ženskog stvaralaštva u Srbiji u domenu muzike, to svakako jeste i šteta je što je tako.  Mislim da ovde imamo generalno puno talentovane dece koju treba animirati da se bave time, a posebno devojčice", kaže Maja.

majacvetkovicfbarhiva jpeg

foto: Nebojša Babić

Ulaz na koncert je besplatan, kao i na sve ostale sadržaje festivala, koji se po prvi put organizuje u Vrdniku, u sklopu obeležavanja Evropske prestonice kulture. 

(Oradio)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Novi igrač donosi nove odnose na tržištu muzike

Muzički striming servis Spotifaj (Spotify) od nedavno je dostupan u svim zemljama Balkana i bivše Jugoslavije. "Sada korisnici mogu da…

.

Netflix testira Instant Replay opciju

Netflix je potvrdio da testira opciju kojom se ponovo pokreće isti sadržaj odmah nakon što se završi poslednja scena.

.

E-play ima novi spot

Bend E-play objavio je novi singl "Srešćemo se neki drugi put" koji je ujedno i najava njihovog petog studijskog albuma.

.

Nova FIFA 17 u septembru

Godina 2016. je definitivno godina sporta! Osim letnje olimpijade i redovnih turnira, ljubitelji fudbala željno isčekuju petak, 10. jun -…

.

Prva svećica sjajnija od Meseca

Ovih dana sami sebe hvatamo kako pregledamo drage fotografije i sabiramo utiske, a svi znamo šta takav nalet racija i…

.

O položaju žena treba uvek da se priča

Festival "Vila", koji se od 3. do 5. juna održava u Vrdniku na Fruškoj gori, posvećen je ženskom stvaralaštvu i…

  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo