...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Fruškogorska vila kao inspiracija za festival "Vila"

25.05.2022.

Evropska prestonica kulture prvog vikenda juna seli se na Frušku Goru. Tamo nas, u okviru programskog luka "Heroine", očekuje trodnevni festival "Vila" namenjen celoj porodici i svim uzrastima. Kako navode organizatori, reč je o bajkovitom porodičnom okupljanju u prirodi koje je posvećeno fruškogorskoj vili Milici Stojadinović Srpkinji. Koordinatorka tog programskog luka Marina Savić kaže da su "Heroine" zamišljene kao odavanje počasti ženama Novog Sada koje su u nekom istorijskom momentu napravile iskorak povodom ženskog pitanja i zapravo bile, svaka u svom domenu, neka vrsta perjanice.

.

Marina Savić

"Prve nedelje je bila Marija Trandafil, zatim Mileva Marić Ajnštajn, Milica Stojadinović Srpkinja, koja je povod za Vilu i na kraju, Milica Tomić. Do sada Novi Sad nije imao čitav jeden mesec posvećen ženama, tokom kog bi se one predstavile u svoj svojoj punini, otvarajući istovremeno žensko pitanje na institucionalnom i vaninstitucionalnom nivou", kaže Marina na početku razgovora za Oradio. 

Odakle ideja za festival "Vila"?

Festival "Vila" inspirisan je zapravo fruškogorskom, odnosno vrdničkom vilom, Milicom Stojadinović Srpkinjom, jednom od naših veoma retkih romantičarskih poetesa. Uzevši u obzir da je romantizam bio vrlo maskulin pravac, jer tu su Bajron, Šeli, kod nas Branko Radičević, Đura Jakšić, zapravo je, pored Meri Šeli, u nekom evropskom romantizmu Milica Stojadinović Srpkinja bila primer ženskog iskoraka. Ipak, ona nije naišla na prepoznavanje u svojoj sredini. Živela je u malom mestu, rođena je u Bukovcu, provela je većinu svog života u Vrdniku, ali je bila vrlo svestrana ličnost. Imala je prepiske i sa Njegošem i sa Vukom Karadžićem, pisala je dnevnike, poeziju, bila je jedna od prvih žena ratnih reporterki, svirala je gitaru, trudila se kroz mnoge načine da se ispolji. Međutim, imajući u vidu period i sredinu u kojoj je živela, čini mi se da je ostala dosta uskraćena. Njen život i delo, između ostalog, bili su inspiracija za sam festival" Vila", koji po njoj na neki način nosi i ime i koji se održava u Vrdniku, gde je živela. U okviru festivala imaćemo simpozijum na temu postajanja autorkom, koji će zajedno raditi Kulturni centar Vojvodine Miloš Crnjanski  i Institut za književnost i teoriju iz Beograda, pa ćemo i tu sigurno čuti nešto novo i reflektovati njen život i delo iz neke nove perspektive.

vila vizual png

Kakav nas još sadržaj očekuje u Vrdniku?

Osim muzičkog programa, koji je prevashodno internacionalni i regionalni, tu je svakako književni sadržaj, rok kamp za devojčice, čitanje bajki, predstave, bioskop… Ideja je da bude raznovrstan sadržaj koji na jednom mestu okuplja čitavu porodicu. Pokušali smo sa "Vilom" da provereni format, kako se to naziva, porodičnog festivala koji je u Evropi veoma uspešan, prilagodimo našem kontekstu i da tako oblikujemo sadržaj da preko dana on bude posvećen deci, prevashodno kroz radionice i različite edukativne i zabavne aktivnosti i da kako se primičemo večeri, imamo nešto ozbiljniji program, poput predstava i različitih koncerata.

Koliko je svestranost Milice Stojadinović Srpkinje uticala na toliku raznovrsnost programa?

Apsolutno je uticala. Mi smo iz svih njenih epiteta pokušali da izvučemo nešto što može, kroz sam program, tako da se upriliči da ima nekog odjeka, u smislu baš Miličinih različitih sklonosti.

milica stojadinovic srpkinja jpeg

Milica Stojadinović Srpkinja, izvor: wikipedia.org

Šta se, prema vašem mišljenju, na festivalu ne sme propustiti?

Čini mi se da generalno ne treba propustiti čitav festival i da je tako formiran program da može da se nađe za svakoga po nešto, a opet da ne bude preširoko i nekoherentno. U tom smislu, preporučujem predstavu "Udade se Živka Sirinićka". To je plesna predstava koja pokušava da prepispita ulogu žene u strogo patrijarhalnom društvu, kroz novo svetlo na nešto što je naša tradicionalna pesma. Kroz ples koji je osavremenjen, predstava pokušava da nam dočara neke patrijarhalne okove. Sa druge strane, tu je svakako nastup indi pop benda Warpaint koji čine četiri sjajne devojke koje dolaze iz Los Anđelesa, pa nastup Tarje Turunen, pre toga imamo Amiru Medunjanin koja nastupa sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom. Prvog dana svakako Simon Lasmu, jednu od najboljih violinistkinja na svetu koja nastupa uz pratnju Kamerate Novi Sad. Poslednjeg dana će takođe biti program klasične muzike, nastupa violistkinja Tabea Cimerman. Ne treba propustiti sve te sjajne žene, od kojih svaka na svoj način predstavlja svojevrsnu Vilu i pokazuje kakve to sve žene mogu i treba da budu, bez restrikcija, a nasuprot možda nekim ustaljenim društvenim normama.

Šta mislite šta bi na program rekla Milica Stojadinović?

Nadam da bi bila zadovoljna, s obzirom na to da je ona, čini mi se, nedovoljno zastupljena u kurikulumu. Retko ko, ako ne studira recimo književnost ili nije obraćao previše pažnje na časovima srpskog, zna za nju. Verujem da bi ona to umela da ceni, prevashodno iz nekog pijeteta sa naše strane i postavljanja njenog lika i dela na mesto koje ona istorijski i zaslužuje.

(Oradio)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Komunalni red: ljudi, na žalost, reaguju samo na kazne

Nedavno su u hrvatskom gradu Splitu uvedena nova pravila i odluke o komunalnom redu. Ovaj drugi po veličini grad u…

.

SKOBI: Umetnost prirode

Da li ste čuli za SKOBI? Ako niste, nije čudno, mada ćete verovatno čuti, jer u tom materijalu možda leži…

.

Šumska rok simfonija

Nastup rok dive vanserijskog glasa Tarje Turunen obeležio je drugo veče festivala "Vila" koji se ovog vikenda održava u Vrdniku.…

.

Vile osvojile Frušku goru

Uz koncerte i dečiji program juče je počeo festival "Vila" koji se do nedelje 5. juna održava u Vrdniku, na…

.

Počinje festival "Vila": Vikend escape na Frušku goru

Od danas, putevi Evropske prestonice kulture vode u Vrdnik, na festival "Vila". Vikend u prirodi, u nacionalnom parku, uz brojne…

.

O položaju žena treba uvek da se priča

Festival "Vila", koji se od 3. do 5. juna održava u Vrdniku na Fruškoj gori, posvećen je ženskom stvaralaštvu i…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo