...
TRENUTNO18:00 - 22:00Floating Sounds

Muzika / Festivali

TAKT promoviše mlade neafirmisane kantautore

21.09.2022.

Predstojećeg vikenda na Indeksovoj tribini u Novom Sadu održava se 11. izdanje Tradicionalnog akustičnog kompozitorskog takmičenja (TAKT). Kako i sam naziv festivala govori, u pitanju je muzičko takmičenje mladih neafirmisanih kantautora iz regiona. Pored takmičarskog dela, posetioci će tokom tri dana, koliko traje festival, imati priliku da uživaju u koncertima, filmovima i radionicama. 

.

Srž TAKT-a i ono po čemu je godinama unazad prepoznatljiv je takmičenje mladih kantautora iz regiona. Mnogima od njih nastup na TAKT-u je jedna od retkih prilika da pred publikom zasviraju svoje pesme. Kako kaže Milan Vračar, predsednik Asocijacije Kulturanova koja je organizator festivala, cilj TAKT-a je upravo promocija neafirmisanih muzičara.

"To je cela poenta festivala, on je i osnovan zbog toga. Prvih godina smo imali samo to kao program, što smo zadržali i dan danas. Sve ovo ostalo što imamo, to je zapravo da ponudimo neki dodatni sadržaj kako bi ljudima, koji dođu na festival, bilo što zanimljivije. Ali, sve je usmereno ka njima, tim mladim nadama", naglašava Milan.

takt2021 png

Detalj sa prošlogodišnjeg TAKT-a

TAKT je tokom prethodnih godina, pored takmičenja, imao bogat muzički program. Između ostalih nastupali su Kralj Čačka, Zbogom Brus Li, Short Reports i Mile Kekin. Milan je najavio šta publika ove godine može da očekuje od koncerata.

"Mnogo zanimljivih stvari, od E-Playa, koji su ove godine headlineri, do bendova iz Poljske, Češke, Mađarske, Slovačke... Tu je, naravno i gomila domaćih bendova, mladih nada iz celog regiona. Nadamo se da ćemo opet plasirati neki novi hit koji ćemo svi pevati", kaže Milan.

Pored muzičkog dela, treću godinu zaredom organizuje se i TAKT film fest. Kako kaže sekretarka festivala Irena Čučković, ove godine publika će imati priliku da pogleda 19 filmova i sedam muzičkih spotova iz čak 15 zemalja širom sveta.

"TAKT film fest je od samog početka proširen na sve kontinente sem Antarktika. I ove godine ćemo imati filmove, kako iz Srbije, tako i iz sada već ustaljenih zemalja kao što su SAD, Francuska, Španija, Italija, Nemačka i Bahrein. Zaista veliki broj zemalja učestvuje i ove godine kao i prethodnih. Na neki način tematika svih filmova je muzika, ono što TAKT fest i jeste suštinski. Ponovo imamo iste kategorije: kratki muzički film, dugometražni dokumentarni muzički film, kratki eksperimentalni neverbalni film i muzički spot. Relativno skoro smo selektovali učesnike ovogodišnjeg festivala iz te četiri kategorije i u nedelju od 17.15 ćemo imati prikazivanje finalnih filmova i svečanu dodelu nagrada tim povodom", kaže Irena.

Otvaranje festivala je u petak od 19.30, nakon čega će početi takmičenje mladih kantautora. Finale takmičarskog dela zakazano je za subotu od 20.30. Pored muzičkog i filmskog programa, posetioci će moći da pogledaju izložbu "Poruke regionu", kao i da učestvuju na tribinama i radionicama vezanim za muziku.

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 3. do 9. oktobra

Prva nedelja oktobra donosi nam mnogo zanimljivih i raznovrsnih događaja, tako da će svako moći da nađe nešto što mu…

.

Riječki metal bend Mamut večeras u Novom Sadu

Večeras u Novom Sadu, u CK13, nastupa riječki alternativni bend Mamut. Publici će predstaviti, kako kažu najjači set pesama koji…

.

Prazna lepinja: Nismo više klinci

Zagrebački bend Prazna lepinja se nedavno vratio na scenu na najbolji mogući način - rasprodali su tri koncerta zaredom u…

.

Ako imaš ideju, posveti joj se i uspećeš

Sad Smiles je alternativni rok bend iz Poljske. Sastav u proseku ima 15 godina, a čine ga četvoro tinejdžera iz…

.

Kada izađeš na binu treba da pokažeš da si ranjiva

Kantautorka iz Mostara Anita Šunjić pobednica je nedavno održanog TAKT festivala u Novom Sadu. Nastupila je sa pesmom "Nešto lepo…

.

"Čovek patka": Početak novosadskog panka iz ugla glavnih aktera

Sinoć je u Kulturnom centru Novog Sada publici predstavljena knjiga "Čovek patka" koja treba da čitaocima da detaljniji uvid u…

  • 17:30 Tehnologija
  • 17:50 Leto na O radiju
  • 18:00 Floating Sounds
  • 22:00 Music mix by Anja

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo