...
TRENUTNO17:00 - 18:00Radio Grafiti

Muzika / Festivali

Tabea Cimerman: Život uz violu

28.05.2022.

Virtuoznost u sviranju i dubinsko razumevanje muzike odlike su jedne od najvećih violistkinja današnjice Tabee Cimerman. Njen status, ugled i popularnost nesporni su, a čini se da je za to, pored talenta, posvećenosti i perfekcionizma, zaslužna i činjenica da je odrasla uz violu, za razliku od mnogih kojima je viola bila ipak druga opcija, spram primarne violine.

.

Tabea Cimerman, foto: Marco Borggreve

Počela je da svira već sa tri godine, a slučajni susret sa violom ubrzo se razvio u životno partnerstvo. Od svog debija 1992. godine, redovna je gošća Berlinske filharmonije, koja je samo jedan u nizu svetski poznatih orkestara sa kojima je nastupala. Kao solo izvođačica sarađuje sa Pariskim orkestrom, Londonskim simfonijskim orkestrom, Izraelskim filharmonijskim orkestrom, kao i sa Češkom filharmonijom.

Njeno sviranje inspirisalo je kompozitore da pišu za violu, a mnoga nova dela baš ona je uvrstila u standardni koncertni, kao i repertoar kamerne muzike. Njeno izvođenje "Sonate za solo violu", koju je premijerno odsvirala 1994. godine, računa se kao važan momenat, ne samo u njenoj ličnoj istoriji, već i u savremenoj istoriji klasične muzike jer je inspirisala kompozitora Đerđa Ligetija da ovo delo napiše baš za nju.

tabea zimmermann marco borggreve jpg

foto: Marco Borggreve

Tabea Cimerman je pre svega vredna i posvećena onome što radi. Kako kaže, njen moto je da radi najbolje što zna i da bude najbolja verzija sebe.

"Najvažnije je da radiš ono u šta veruješ. Ne znam kako i zašto, ali oduvek sam znala šta je dobro za mene, a šta nije. Ukoliko bi mi drugi predlagali da radim nešto što se meni nije radilo, ja bih ih prosto odbila. Dakle, ponašala sam se u skladu sa onim što sam u stomaku osećala i mislim da u tome leži moja snaga", kaže Tabea.

Ova slavna nemačka solistkinja, između ostalog, izvodi kompozicije Roberta Šumana, Đerđa Ligetija, Johanesa Bramsa i Frica Krajslera, a jedan od omiljenih kompozitora joj je Bah. Njena dela zapisana su na oko 50 kompakt diskova, koje su objavile izdavačke kuće Harmonia Mundi, EMI, Teldec i Dojče Gramofon. Nadaleko je poznata po svojim nepogrešivo visokim standardima i neumornom entuzijazmu da svoju ljubav prema muzici podeli sa publikom.

U dosadašnjoj karijeri osvojila je mnoge nagrade, a kao rezultat pobede na takmičenju 1983. u Parizu, dobila je violu koju je izradio Etjen Vatelo, na kojoj od tada nastupa. Pored toga, od 2019. svira instrument koji joj je napravio Patrik Robin. Poslednje u nizu priznanja je Međunarodna muzička nagrada Ernst Von Simens, koju je dobila 2020. godine.

Pored svega ovog, Tabea je i aktivna predavačica, koja uživa u tome da svoje znanje prenosi mlađim muzičarima. Živi i radi u u Berlinu, kao profesorica na Visokoj muzičkoj školi "Hans Ajsler". Njena interesovanja u profesionalnom smislu proširila su se i na gudačke kvartete, a jedan od njih - Arkanto kvartet osnovala je 2004. godine.

Tabea Cimerman nastupiće na festivalu "Vila" u Vrdniku, 5. juna. Ulaz na koncert je besplatan. Festival se održava u sklopu programskog luka "Heroine", koji je deo programa Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.  

(Oradio)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Šumska rok simfonija

Nastup rok dive vanserijskog glasa Tarje Turunen obeležio je drugo veče festivala "Vila" koji se ovog vikenda održava u Vrdniku.…

.

Vile osvojile Frušku goru

Uz koncerte i dečiji program juče je počeo festival "Vila" koji se do nedelje 5. juna održava u Vrdniku, na…

.

O položaju žena treba uvek da se priča

Festival "Vila", koji se od 3. do 5. juna održava u Vrdniku na Fruškoj gori, posvećen je ženskom stvaralaštvu i…

.

Da li je novac (preko) potreban ili dovoljan uslov za sreću?

Zamislite da preko noći postanete milioner? Da li bi ta novonastala situacija bila garant radosti ili bi donela i opterećenje,…

.

Deca su željna kvalitetnih i lepih priča

Jedan od najvećih ovogodišnjih bioskopskih hitova, film Raše Andrića "Leto kada sam naučila da letim", biće prikazan u nedelju 5.…

.

Talentovanu decu treba animirati da se bave muzikom, posebno devojčice

Maja Cvetković, osnivačica, pevačica i spriritus movens benda E-play, prepoznatljivo je lice domaće alternativne rok scene, na kojoj je više…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo