...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Summer3p - urbani bastion Subotice

23.07.2024.

Duže od dve decenije traje subotički festival elektronske muzike "Summer3p". Ovogodišnje 21. izdanje održava se narednog vikenda, od 26. do 28. jula.

.

Za sebe kažu da su "jedini svetionik urbane kulture u Subotici", koja je nekada imala razvijenu elektro scenu i dosta klubova. Danas se to svelo, eto, na nekoliko dana leta kada se održava Summer3p festival. Za razliku od ostalih elektronskih festivala, oni su odlučili da ne jure "zvučna imena", nego da ostanu dosledni u promociji domaćih umetnika.

IMG_0160_e

"Slušajući razne podkaste i gostovanja domaćih DJ-ejeva, vidimo da je česta pritužba da domaći promoteri i manifestacije forsiraju strane DJ-eve, a da za domaće nema mesta. Čudna je to stvar, u Španiji ili Grčkoj na nastupima domaćih muzičara bude isto publike kao i kad dođu stranci, a kod nas nije tako", kaže za Oradio Oliver Tomić iz organizacije festivala Summer3p.

Kako navodi, oni ostaju dosledni opredeljenju da promovišu domaću i underground scenu, uglavnom regionalnih umetnika, uz nekoliko poznatijih gostiju kojih i ove godine ima.

"Commissar Lag je jedan od hedlajnera u petak. Tu su i Deeda i Assari koji nastupaju kao duo 2Hot. U subotu je sa nama Nick Reverse iz Italije. On više od deset godina radi u Australji, pa ćemo videti kakav se zvuk neguje u tom delu planete, na južnoj hemisferi. On je dosta poznat, radio je sa Carl Coxom i tom ekipom. Posle njega nastupiće V, koja je na Exit Dens areni ostavila utisak. Ima veoma karakterističan zvuk. Ugostićemo i Anju de Black. Biće tu mladi subotički muzičari kao i neki veterani koji više ne žive ovde. Na primer Hori sa Malte, koji je tamo otišao iz Subotice i nastavio karijeru, zatim Ascaloon, udruženje HARDWIERD itd", najavljuje Oliver.

19

Organizatori Summer3p festivala su posebno ponosni na dnevni program koji je besplatan. To su sadržaji za celu porodicu: joga, radionice izrade majica, RPG igre, šah-art, modelarstvo, fitnes... Čak 15 različitih udruženja organizuje zabavu za posetioce. Tako ćete, od ove godine, imati priliku čak i da naučite umetnost pravljenja bonsai drveća!

IMG_0039_e

Oliver takođe ističe da je cena ulaznica simbolična.

"Petak je 599 dinara, subota 699. Mi značajan procenat manifestacije finansiramo iz budžeta, preko projekata i smatramo da, ako neki novac uzmeš od poreskih obveznika, sasvim je u redu da ga na neki način vratiš. Zato ulaznice nisu skupe, a dnevni  program je besplatan", kaže Tomić.

Summer3p 2024 se održava u napuštenoj kasarni Petar Drapšin, između Subotice i Palića od 26. do 28. jula.

M. J.

Fotografije: Summer3p Festival

 

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Na koji ćeš festival ovog leta?

Počinje još jedna letnja muzička festivalska sezona u Srbiji, sa raznovrsnom ponudom. Ima festivala koji traju decenijama i novih koje…

.

Summer3P: Regionalne i lokalne zvezde elektronske muzike

Ovogodišnje izdanje Summer3P festivala biće održano od petka do nedelje na prostoru nekadašnje kasarne "Petar Drapišin" na putu između Subotice…

.

Summer3p festival: Dve decenije prijateljstva i dobre energije

Leto u Subotici će i ove godine obeležiti Summer3P festival. Jubilarno 20. izdanje festivala, koje će se održati tokom predstojećeg…

.

Nastavlja se festivalsko leto

Posle teške godine za sve one koji rade u muzičkoj industriji, i naravno za sve one željne svirki i žurki,…

.

Summer 3p: Žurke i filmovi, ali ove godine bez kupanja!

Festivalsko leto je u punom jeku, gotovo svakog vikenda se negde održava po neki festival, a jedan od onih na…

.

Otkrijte sve teksture benda s-alt

Bend s-alt, osnovan 2021. godine u Tuzli, čine Filip Marić (vokal), Jasmin Avdić (bas gitara), Bakir Memišević (klavijature), Mladen Ristić…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo