...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Samo za taj osećaj

22.05.2022.

Sećate se Natali Dizdar, zar ne? “Hrvatska pop princeza” kako je mnogi nazivaju, samo jednom je u karijeri nastupala u Novom Sadu, krajem 2019. godine. U međuvremenu, zbog opšte poznate situacije širom sveta, karijeru je usmerila ka nekim drugim izazovima, a koncertima se polako vratila krajem prošle i početkom ove godine. Novosađani, ali i svi ostali koji to žele, moći će besplatno da je slušaju 5. juna na festivalu "Vila" u Vrdniku, na Fruškoj gori.

.

Pomalo neverovatno zvuči podatak da karijera ove pevačice traje skoro dve decenije. Nedavno je izjavila da se i sama iznenadila kada je otkrila da se njen prošlogodišnji nastup u Šibeniku reklamira kao koncert kojim će obeležiti 20 godina karijere. "Nije moguće", rekla je, ali se onda prisetila da se u svet muzike otisnula još kao vrlo mlada, dodajući da i dalje uživa u tome što radi i da je "to najvažnije". 

Region je za Natali saznao kada je 2003. godine učestvovala u takmičenju muzičkih talenata Story SuperNova, na kome je osvojila treće mesto. Već sledeće godine objavila je singl "Ne daj" koji je postao regionalni hit, osvojio nagradu za hrvatski singl godine i doneo joj Porin za najboljeg debitanta. Debi album, nazvan jednostavno "Natali Dizdar" pojavio se 2005, naredni "Pronađi put" 2009, dok se na "Iluzije" čekalo sve do 2017. godine. Pre pandemije najavljivala je rad na novom EP-u ali se taj proces odužio, jasno je i zbog čega. U karijeri je sarađivala sa brojnim velikim zvezdama, od Arsena Dedića do Darka Rundeka, održala pregršt koncerata, objavila dvadesetak uspešnih singlova i stekla status "jednog od najlepših ženskih vokala u regionu".

Sve ovo iz prethodnog pasusa zvuči kao suva faktografija, što zapravo i jeste. Ono što se krije između svih tih podataka u stvari je jedna brižljivo i pametno vođena karijera, u kojoj nije bilo mesta za skandale i afere po mrežama, rijaliti spletke i guranja u medijima. Prema sopstvenom priznanju, od svega toga spasila se time što je muziku uvek više volela od uspeha. "Ušla sam u sve to neopterećeno i zadržala taj osećaj sve do danas", rekla je nedavno.

Od samog starta, glavni adut Natali Dizdar bili su njen prepoznatljivi vokal i pesme, ponekad vesele a češće melanholične, koje su našle put do publike, ne samo u Hrvatskoj. Naravno, poređenja sa Jinxima i sličnim bendovima tipičnim za hrvatsku muzičku scenu bila su neminovna, možda i zbog toga što je Natali tokom dobrog dela karijere sarađivala sa Gordanom Muratovićem, poznatijim kao Coco Mosquito, producentom i gitaristom benda Jinx. Uspela je, ipak, da ne ostane u njihovoj senci već da se izbori za svoju poziciju na sceni. 

U vreme pandemije, Natali Dizdar se odlučila za jedan vrlo hrabar iskorak, ovoga puta u privatnom životu. Preselila se u London, gde radi kao psihoterapeut. Gradeći muzičku karijeru paralelno je završila socijalnu pedagogiju, a potom i četvorogodišnju specijalizaciju za Geštalt psihoterapeuta. Kaže da je zadovoljna svojim profesionalnim razvojem, jer su joj klijenti iz celog sveta, ali da nikako ne želi da zapostavi muzičku karijeru, pa tako u Hrvatskoj otprilike provodi gotovo isto onoliko vremena koliko i u Engleskoj. Dokaz za to je i nedavna saradnja sa članovima benda Mayales na zajedničkom projektu BETI, ali i koncerti koje je najavila za ovu festivalsku sezonu.

natali dizdar2 jpeg

Prvi koji nam sledi je već za dve nedelje, kada Natali Dizdar stiže na festival "Vila", koji se održava u Vrdniku na Fruškoj gori, u okviru programskog luka "Heroine" Evropske prestonice kulture 2022.

(Oradio)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Šumska rok simfonija

Nastup rok dive vanserijskog glasa Tarje Turunen obeležio je drugo veče festivala "Vila" koji se ovog vikenda održava u Vrdniku.…

.

Vile osvojile Frušku goru

Uz koncerte i dečiji program juče je počeo festival "Vila" koji se do nedelje 5. juna održava u Vrdniku, na…

.

O položaju žena treba uvek da se priča

Festival "Vila", koji se od 3. do 5. juna održava u Vrdniku na Fruškoj gori, posvećen je ženskom stvaralaštvu i…

.

Da li je novac (preko) potreban ili dovoljan uslov za sreću?

Zamislite da preko noći postanete milioner? Da li bi ta novonastala situacija bila garant radosti ili bi donela i opterećenje,…

.

Deca su željna kvalitetnih i lepih priča

Jedan od najvećih ovogodišnjih bioskopskih hitova, film Raše Andrića "Leto kada sam naučila da letim", biće prikazan u nedelju 5.…

.

Talentovanu decu treba animirati da se bave muzikom, posebno devojčice

Maja Cvetković, osnivačica, pevačica i spriritus movens benda E-play, prepoznatljivo je lice domaće alternativne rok scene, na kojoj je više…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo