...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Muzika

Fantom: Teleport u osamdesete

04.05.2022.

Fantom je synthwave/retrowave sastav iz Beograda koji je izazvao veliku pažnju u regionu svojim senzualnim i sentimentalnim zvukom. Live nastupi i pesme poput "2 AM", "Leto" i "Barbara" donele su mu veliki broj mladih fanova. Projekat je nastao početkom 2019. godine kada je talentovani muzičar i producent iz Beograda Petar Wagner odlučio da se posveti sopstvenim pesmama. U celu priču uključio je Lunu Škopelju i Nemanju Maksimovića sa kojima nastupa uživo. 

.

Program Evropske prestonice kulture "Zastave budućnosti" doneo je Petru priliku da po prvi put sa projektom Fantom zasvira u Novom Sadu.

"Želim prvo da pohvalim organizaciju. Ovo je jedan od ozbiljnijih projekata u poslednje dve godine gde učestvujem. Mislim da je jako bitno i dobro što su pozvali baš našu mladu ekipu, jer je to jedini način da ta ekipa opstane, a da ne mora da se služi raznim drugim tehnikama za preživljavanje", kaže Petar na početku intervjua za Oradio.

Pesmom "Pioniri" si najavio novi album "Jugoslovenke".

To neće da izađe, taj album ne postoji.

Zbog čega, šta se desilo?

Taj album je nastao tokom korone, dosta se stvari promenilo od tada. Zvuk novog albuma će biti drugačiji. Pesma "Barbara" je bila poslednji zvanični singl i kraj jedne ere. Sada počinje neka druga era.

Inspiracija su ti uglavnom osamdesete. Šta je posebno kod tog perioda?

Toplota tog perioda. Danas su vremena dosta hladnija i ljudska tela manje emitiju toplotu. U tom periodu je sve emitovalo toplotu - ljudska tela, muzika, video i audio tehnika. Tako da mislim da je toplota glavna reč.

Imaš li neke bendove, izvođače iz tog perioda koje voliš, koji su ti poslužili kao inspiracija za projekat Fantom?

Ako pričamo o našim izvođačima, ja sam veliki fan Jure Stublića i Filma. Haustor je svakako imao uticaja na neke ranije radove. Oliver Mandić, Dino Dvornik, Idoli, Videosex... Sve ono što valja kod nas, a valja dosta toga.

Svedoci smo da je muzika sa retro zvukom dosta popularna kod mladih u poslednje vreme. Kako vidiš taj fenomen?

To je isto kao u modnoj industriji. Stilovi, žanrovi, trendovi se stalno smenjuju i ljudi su dostigli neki vrhunac u kreacijama. Verujem da će za, možda pet godina, biti u trendu opet ono što se slušalo početkom 2000-tih. Mislim da ne postoji preterano prostora za neke nove žanrove i dobro je što su stvari dinamične i vraćamo se nekim drugim, različitim periodima. To je neka vrsta teleporta.

Sarađivao si sa izvođačima kao što su Tam i Pocket Palma. U jednom intervjuu si izjavio da bi bilo zanimljivo sarađivati s nekim ko pretstavlja totalno drugačiji žanr. Ima li neko takav s kim bi voleo da sarađuješ?

Biće. Sad da ne otkrivam, ali biće. Ostvarila mi se želja.

fantom2 png

Šta možemo da očekujemo u nekoj bliskoj budućnosti? Album "Jugoslovenke" nećemo dočekati, očekuje nas, kako si rekao, nova era. Možeš li da kažeš nešto više o tome, šta je u pitanju?

Neke pesme će biti malo mračnije, neke će biti više dens. Tako da biće suza na podijumu za ples. Možda je to najbolji opis.

Intervju sa Fantomom poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:

S. Rudakijević 

Foto: Oradio

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Fantomov teleport u neonske snove

Noćne priče provučene kroz anime ikonografiju, uz retro dodir domaćeg betona. Na ovakav način možemo opisati muziku koju stvara Fantom. Iza ovog…

.

Fantomov teleport u neonske snove

Noćne priče provučene kroz anime ikonografiju, uz retro dodir domaćeg betona. Na ovakav način možemo opisati muziku koju stvara Fantom. Iza ovog…

.

Muzičko nasleđe dvehiljaditih: temelj savremenog zvuka

U poslednje vreme definitivno prisustvujemo rivavjlu muzike dvehiljaditih, a najbolji dokaz za to je sve veći broj tematskih žurki koje…

.

Nedeljni vodič od 10. do 16. juna

Nekoliko dobrih koncerata očekuje nas sledeće nedelje u Novom Sadu, ali i novo izdanje "Iluzija slobode" u Bečeju i šesti…

.

Maršali: generacijski most kroz muziku

Jaz među generacijama ogleda se kroz mnoge pojave u društvu, odnose među ljudima, navike, tehnološka dostignuća, modu, ali ništa se…

.

Na koji ćeš festival ovog leta?

Počinje još jedna letnja muzička festivalska sezona u Srbiji, sa raznovrsnom ponudom. Ima festivala koji traju decenijama i novih koje…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo