...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Počinje festival "Vila": Vikend escape na Frušku goru

02.06.2022.

Od danas, putevi Evropske prestonice kulture vode u Vrdnik, na festival "Vila". Vikend u prirodi, u nacionalnom parku, uz brojne kulturne i zabavne sadržaje za sve generacije, različitu hranu i piće, počinje u petak od 17 sati i traje do nedelje iza ponoći. 

.

Organizatori preporučuju dolazak na Frušku goru besplatnim autobuskim linijama koje će sva tri dana saobraćati od platoa ispred Železničke stanice u Novom Sadu (usputne stanice su kod Mosta slobode i  u centru Sremske Kamenice), do stajališta kod hotela Fruške terme u Vrdniku. Ako se odlučite da ipak pođete svojim kolima, važno je da znate da je parking obezbeđen, ali i da se može dogoditi da ćete provesti više vremena u automobilu nego što ste planirali, zbog mogućih gužvi.

Najbolje će se provesti, sigurno, oni koji odluče da se smeste u Vrdniku i provedu ceo vikend u prirodi, saobraćajući peške. Hotelski kapaciteti su već popunjeni, ali ako imate sreće još koja slobodna vikendica čeka na vas, što je svakako i finansijski povoljnija varijanta.

Na porodičnom festivalu "Vila", koji se održava u sklopu progrmskog luka “Heroine” Evropske prestonice kulture, učestvovaće brojne domaće i regionalne heroine umetnosti, u čast pesnikinje, novinarke i gitaristkinje Milice Stojadinović Srpkinje, koja je poreklom iz tog kraja. Na svežem fruškogorskom vazduhu, deci će poznate glumice čitati bajke, biće organizovane brojne radionice, pozorišne predstave, bioskopske projekcije i koncerti.  

mapa festival vila png

Mapa festivala "Vila"

Festival će okupiti evropske, regionalne i domaće umetnice, među kojima i gotik vilu Tarju Turunen, Jenny from Ace of Base i vile klasične muzike - violistkinju Tabeu Cimerman i violinistkinju Simone Lamsma, koja će nastupiti sa orkestrom Camerata Novi Sad. Od predstavnica regionalne scene na festivalu će nastupiti Kaliopi, Natali Dizdar i Amira Medunjanin uz Vojvođanski simfonijski orkestar. 

Među domaćim vilama naći se glumice Anica Dobra, Nataša Tapušković i novinarka Nataša Miljković, koje će čitati deci bajke, potom glumica Nataša Ninković, koja stiže sa kolegom Zoranom Cvijanovićem i predstavom "Prah", u adaptaciji i režiji Veljka Mićunovića, kao i književnice koje će se predstaviti u okviru programa "Milici u pohode" i autorka slikovnice "Fruška bajka", Jovana Kulauzov Reba.   

tarja turunen2 jpg

Tarja Turunen

Ako vidite da je možda malo oblačno i pitate se da li da uopšte krenete na festival, iz organizacije poručuju da dođete obavezno, jer će se program svakako održati čak i ako bude par kapi kiše. Najavljuju da će se truditi da satnicu poštuju i da bi programi svako veče trebalo da budu završeni najkasnije do jedan sat iza ponoći. 

Vodite računa, kada birate šta ćete obući, da idete u prirodu i na planinu, dakle udobno i slojevito, jer će po danu sigurno biti vrlo toplo, ali čim zađe sunce postaje sveže. Svi programi na festivalu su besplatni za posetioce, a kompletan sadržaj i satnicu pogledajte na ovom linku.

(Oradio)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Komunalni red: ljudi, na žalost, reaguju samo na kazne

Nedavno su u hrvatskom gradu Splitu uvedena nova pravila i odluke o komunalnom redu. Ovaj drugi po veličini grad u…

.

SKOBI: Umetnost prirode

Da li ste čuli za SKOBI? Ako niste, nije čudno, mada ćete verovatno čuti, jer u tom materijalu možda leži…

.

Šumska rok simfonija

Nastup rok dive vanserijskog glasa Tarje Turunen obeležio je drugo veče festivala "Vila" koji se ovog vikenda održava u Vrdniku.…

.

Vile osvojile Frušku goru

Uz koncerte i dečiji program juče je počeo festival "Vila" koji se do nedelje 5. juna održava u Vrdniku, na…

.

O položaju žena treba uvek da se priča

Festival "Vila", koji se od 3. do 5. juna održava u Vrdniku na Fruškoj gori, posvećen je ženskom stvaralaštvu i…

.

Šumska rok simfonija

Nastup rok dive vanserijskog glasa Tarje Turunen obeležio je drugo veče festivala "Vila" koji se ovog vikenda održava u Vrdniku.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo