...
TRENUTNO22:00 - 00:00DiskOradio

Muzika / Festivali

Neka gori ova noć!

30.06.2023.

Drugo veče ovogodišnjeg Arsenal festa proteklo je u rokenrol duhu. Glavni "krivci" za to su definitivno gruv-rok legende Clutch i jedan od najvećih hard-rok bendova svih vremena The Cult, ali i Let 3 koji je u velikom stilu sinoć zatvorio program na Glavnoj bini.

.

Vatreni efekti na nastupu grupe Let 3

Za početak, na glavnu binu je izašao legendarni Vlatko Stefanovski u pratnji mladih ali odličnih muzičara. Pratli su ga njegov sin Jan Stefanovski, na bubnjevima i basista Ivan Kukić, koju su Vlatku dali dodatnu energiju za kratku, ali veom energičnu svirku. Stefanovski je odlično uklopio tradicionalne balkanske i motive i rok zvuk. Publika je glasno pevala hitove iz perioda grupe Leb i sol, kao što su "Mamurni ljudi", a nastup Stefanovskog završen je pesmom "Bistra voda".

arsenalfestvlatkostefanovski jpg

Vlatko Stefanovski Trio

Veče se nastavilo u dosta tvrđem ritmu jer na glavnu binu izašao bend Clutch. Iako su aktivni od 1991. godine, ovo je njihov prvi nastup u našoj zemlji. Da imaju veliku bazu fanova, bilo je jasno na prvi pogled, jer je veliki broj ljudi u publici nosio majice sa znakom benda. Pevač Nil Felon se publici u Kneževom arsenalu obratio na srpskom jeziku, što je izazvalo opšte oduševljenje.

arsenalfestclutch jpg

Clutch

Za to vreme, na Garden stejdžu je nastupao ruski alternativni bend Shortparis. Iako su već svirali u Srbiji, čini se da publika u Zastavinoj bašti nije znala šta da očekuje od frontmena Nikolaja Komjagina i ostatka benda. Ceo nastup je zamišljen kao provokacija, počev od pokreta na sceni do muzike, koju je nemoguće odrediti žanrovski. Moglo se čuti sve - od dark vejva do indi roka, u svega nekoliko sekundi.

arsenalfestahortparis jpg

Shortparis

Program na Glavnoj bini nastavljen je koncertom legendarnog sastava The Cult. Za razliku od Nila Felona, Ian Estberi nije bio toliko rečit već je odmah prešao na stvar. Koncert je počeo pesmom "Rise", nakon čega su usledile "Sun King", "Sweet Soul Sister"... Telefoni su sve vreme bili u vazduhu, a Ian je imao ozbiljnu podršku od publike koja sve do kraja nastupa pevala u glas sa njim. Bend u svojoj dugoj karijeri imao dosta koncerata u Srbiji, od EXIT festivala, do Tašmajdana i Arene, a sada će svoje mesto na toj listi "uspešnih nastupa" naći i Arsenal fest.

arsenalfestcult jpg

The Cult

Program na glavnoj bini zatvorio je legendarni riječki bend Let 3. Nastup na Eurosongu je Prlji, Mrletu i ostataku ekipe dao novu energiju koja se odmah osetila na sceni. Iako iza sebe već imaju dva koncerta na Arsenal festu, ovo je prvi put da su se našli na najvećoj bini. Već na samom početku, momci su se odlučili sa hit "Dijete u vremenu". Tik pred refren Prlja je publici poručio da je vreme "da ova noć gori" i tako je i bilo - od vatre na sceni, preko specifičnog stajlinga, do ubitačne svirke.

arsenalfestlet3 jpg

Let 3

Na Garden stejdžu je bilo nešto mirnije, jer je tu u isto vreme nastupao Nikola Vranjković sa bendom. Bez na to obzira u kom prostoru svira, Nikola uvek daje sve od sebe. Bend je već od samog početka počeo sa onim što najbolje zna, a to je eksperimentisanje. Bio je to poziv da se opustite i uživate u distorziji, a publika se na to odazvala i to u velikom broju, jer je Garden bio prilično popunjen.

arsenalfestvranjkovic jpg

Nikola Vranjković

Pred nama je još jedna uzbudljiva festivalska noć u Kragujevcu. Večeras će se na Glavnoj bini naći Smak +, koji čine deca originalnih članova ovog benda, ali i Dubioza Kolektiv, dok se na Gardenu očekuju Sitzpinker, Artan Lili, Kendi, Bojna Vunturišević... Tu je, naravno i Explosive DJ stage, gde do ranih jutarnjih sati možete da uživati odličnim setovima.

M. Lazić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Joker Out: Bend koji osvaja Evropu

Joker Out je bend koji je definitivno obeležio ovu godinu na prostoru bivše Jugoslavije. Nakon nastupa na Eurosongu postali su…

.

Stavljena tačka na još jedan Arsenal fest

Nastupom grupe Atheist Rap na Garden stejdžu stavljena je tačka na 13. izdanje Arsenal festa. Poslednje festivalsko veče su obeležila…

.

Dve decenije Dubioza kolektiva: Naše "dijagnoze" su sada puno teže

Zvezde treće večeri Arsenal festa definitivno su bili momci iz benda Dubioza kolektiv. Publika je uživala u energičnom nastupu, a…

.

Plivanje u moru dobre energije

Treće veče ovogodišnjeg Arsenal festa proteklo je u znaku rođendanskog koncerta Dubioze kolektiv ali i brojnih interesantnih nastupa na Garden…

.

Počeo Arsenal fest 2023: Carpe Diem!

Pioniri beogradske pank scene okupljenji u bend Crna lista imali su tu čast da svojim nastupom na Garden stejdžu otvore…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo