...
TRENUTNO22:00 - 00:00DiskOradio

Muzika / Festivali

Stavljena tačka na još jedan Arsenal fest

02.07.2023.

Nastupom grupe Atheist Rap na Garden stejdžu stavljena je tačka na 13. izdanje Arsenal festa. Poslednje festivalsko veče su obeležila je kombinacija rok bendova i DJ setova, kojima se tradicionalno zatvara glavna festivalska bina. Iako je publike bilo manje nego prethodnih dana, energije nije manjkalo.

.

Program na Glavnoj bini juče je počeo nastupom Kolje i njegovog pratećeg benda Grobovlasnici. "Lepo je kad se svira danju", poručio je Kolja na samom početku i tako najavio još jednu odličnu svirku. Bend je u poslednje vreme obnovljen novim članovima, što je donelo pravo osveženje u zvuku. Koncert je bio odlična prilika da se publika upozna sa nekoliko pesama koje će se naći na novom albumu "Sreća i druge brige" koji će izaći uskoro. Sudeći po reakcijama publike u Arsenalu, novi materijal će se odlično uklopiti u Koljin repertoar.

arsenalfestkolja jpg

Kolja i Grobovlasnici

Svi oni koji su bili željni dobrog indie zvuka sinoć su imali "svojih pet minuta" na Garden stejdžu. Svoj prvi koncert u Srbiji sinoć je imao legendarni američki bend Built to Spill. Sastav koji predvodi Dag Martš ima bazu vernih fanova koji su sinoć uživali u svakom minutu koncerta. Sam nastup je znalački podeljen na dva dela, tako da su za kraj ostavljene brže kompozicije "Goin' Against Your Mind" i "Carry the Zero". Iako se kod Daga primeti umor, što je i normalno kada je bend na svetskoj turneji, to se nije osetilo u samoj svirci.

arsenalfestbuilttospil jpg

Built To Spil

Gitarski bol na Gardenu nastavio se nastupom benda Irish Stew, koji je na Arsenalu proslavio 20 godina od prvog nastupa. Da irski folk-rok dobro prolazi kod domaće publike, još jednom se potvrdilo sinoć. Retko ko u publici je stajao mirnu, svi su skakali, tapšali ili jednostavno pevali zajedno sa bendom... Frontmen Bojan Petrović je jednu od pesama posvetio Mikici Zdravkoviću, basisti benda Čovek bez sluha i jednom od osnivača Arsenal festa, koji je preminuo 2020. godine. Nakon toga, na sceni im se, na opšte oduševljenje pridružio i frontmen ČBS-a Miki Radojević, koji je zajedno sa njima odsvirao jednu pesmu.

arsenalfestisrishstew jpg

Irish Stew

Program je nastavljen nastupom legendarnog kragujevačkog hardkor pank benda KBO! Sa više od 40 godina na sceni, frontmen Saša Vujić Vuja suvereno vlada binom. Publika, među kojima je bez sumnje bilo najviše Kragujevčana, prepustila se tvrdom panku i hedbengovanje je moglo da počne. Težak zadatak da nastave u istom ritmu dobili su članovi grčkog benda Koza Mostra. Kombinacija grčkih tradicionalnih motiva i metal zvuka bila je dovoljan razloga da publika ostane u Zastavinoj bašti do kasnih sati.

arsenalfestkbo jpg

KBO

Za to vreme, svoj set na Glavnoj bini je započeo austrijski DJ i muzičar Parov Stelar. Sa ekipom od oko 15 članova, nalet pozitivne energije je bio nezaustavljiv. Saksofoni i trube uz jake vokale su vrlo brzo prodrmale sve okupljene ispred bine, što se i očekivalo od pionira elektro-svinga. Program na Glavnoj bini tradicionalno su zatvorili DJ setovi, a ovoga puta ta čast je pripala Euphoricsu i MC Edgeu te Pendelumu.

arsenalfestparovstelar jpg

Parov Stelar i ekipa

Iako je prošle godine festival bio rasprodat, to se sada nije ponovilo. Na to je najviše uticala odluka organizatora da program traje jedan dan duže. Dobro oproban programski koncept koji podrazumeva kombinaciju svetskih i regionalnih rok i rep zvezda i ove godine je privukao publiku različitih starosnih grupa. To samo znači da festival ima sigurno budućnost i da nas i naredne godine čeka odličan provod!

M. Lazić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo