...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Komšijski festival za sve generacije

29.06.2023.

Početak leta označava i početak festivalske sezone, a prvi veći muzički festival koji će se održati u Novom Sadu je Blokstok. Na tradicionalnom mestu, u Železničkom parku, 1. jula će nastupati Brkovi, E-Play, Jorgovani, Ascend, a novosadsku scenu predstavljaće 5 Minuta Slave, Tehacerosi i Magnituda.

.

Blokstok će tom prilikom obeležiti i jubilej - 25 godina postojanja. Jedan od organizatora Marko Tančik kaže da je festival postao prepoznatljiv, kako na domaćem, tako i na regionalnom nivou, ali naglašava da je ostao veran principima i idealima na kojima je i osnovan.

"To je pre svega festival koji pruža priliku mladim autorskim izvođačima da nastupe, festival koji neguje neke komšijske vrednosti, koji na kraju krajeva predstavlja ono što blok kao deo grada jeste i od toga nismo odstupili. Ukoliko imamo priliku da Blokstok dignemo na još viši nivo, a da se ne izgube sve te vrednosti, svakako ćemo nastaviti da to činimo i dalje", kaže naš sagovornik.

Zagrebački sastav Brkovi vraća se na Blokstok posle sedam godina, a njihov koncert ostao je upamćen po sjajnoj atmosferi i oboranju rekorda što se tiče posećenosti. Marko se nada da će i ove godine Brkovi prirediti koncert za pamćenje.

"Pod pretpostavkom lepog vremena, čemu se iskreno nadamo, ne vidimo prepreku da bude čak i oboren rekord od sedam, osam hiljada ljudi koliko je bilo kada su Brkovi poslednji put svirali. Svima je dobro poznato da Blokstok prati i jedan određeni pirotehnički šou, to sigurno ni sada neće izostati. Važno je istaći da sve to protiče kao i uvek, da nije bilo nikakvih problema, da je sve potpuno bezbedno. Ovo je festival za sve generacije i jedan pre svega komšijski festival građana bloka. Tek je posle toga i muzički festival, što je kod nas u poređenju sa druženjem u drugom planu", ističe Marko.

brkovifotomarkoristic png

foto: Marko Ristić

Festival će otvoriti hevi metal bend iz Aranđelovca i Beograda Ascend, koji je pobednik tradicionalnog konkursa za mlade autorske izvođače. Gitarista i osnivač benda Aleksandar Blagojević ne krije zadovoljstvo zbog ukazane prilike, posebno jer je bend imao za cilj da ovog leta nastupa u Novom Sadu.

"Kada se otvorila prilika da se prijavimo za bend koji će ove godine otvoriti Blokstok odmah smo je zgrabili i na kraju smo upravo mi ti koji su izabrani za to. Kao mladom bendu koji se trudi da od muzike napravi karijeru, svaka prilika da se pojavi na bilo kakvom jačem i prometnijem festivalu nam jako znači. Kada sagledamo sve okolnosti koje nas okružuju, često se može steći utisak da apsolutno sve ide protiv nas i bude jako teško da se dođe do bilo kakve šire publike. U skladu sa tim, bilo kakva prilika ovog tipa nam uvek jako znači", kaže Aleksandar.

Marko kaže da je pored većih bendova bitno pružiti priliku i mladim, neafirmisanim izvođačima, jer to znači bendovima, kao i samim organizatorima festivala.

"Pokazalo se da su neki od tih bendova, koji su nastupili kao pobednici konkursa na Blokstoku, kasnije napravili zapažene stvari. Naravno, ne pripisujem to tome što su svirali na Blokstoku, bilo bi to poprilično prepotetno i nevaspitano, ali sigurno da je imalo nekog uticaja. Definitivno su dobri mladi bendovi prepoznati od organizatora festivala i muzičkih radnika sa kojima sarađujemo po pitanju tog našeg konkursa i to je dobra stvar", naglašava naš sagovornik.

Uzimajući u obzir da je u poslednje vreme sve poskupelo, Marko kaže da će cena pića na Blokstoku ostati ista kao prošle godine i da je to način da se za jubilej oduže vernoj publici. Početak festivala zakazan je za 18.30, a ulaz će kao i svake godine biti besplatan.

S. R.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Iva Lorens: "Dom" je ključna stvar, tu je najudobnije i najslobodnije!

Pred nama je još jedno takmičenje "Pesma za Evroviziju", na kome se bira predstavnik Srbije na najvećem evropskom muzičkom takmičenju…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

OnePlus najavljuje AI muzički festival u Indiji

Kompanija OnePlus najavila je da će proslavu svog desetog rođendana obeležiti multi-žanrovskim muzičkim festivalom OnePlus AI Music Festival, koji će tokom decembra…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo