...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Muzika / Festivali

Arsenal fest donosi kombinaciju regionalnih i svetskih zvezda

20.06.2023.

I ove godine kraj juna i početak jula su rezervisani za kragujevački Arsenal fest. Kako je prošle godine festival bio rasprodat organizatori su se odlučili da program, umesto uobičajena tri, ove godine traje četiri dana.

.

Od 28. juna do 1. jula u prostoru Kneževog arsenala nastupiće neka od najvećih imena domaće rok i trep scene ali i velike svetske zvezde, poput hard-rok benda The Cult, legendarnog gruv-rok sastava Cluch, ruske indi-rok senzacije Short Paris i di-džeja Parov Stelara. Kako kaže PR festivala Maja Cvetković, ovo je samo dokaz da je festival odavno prerastao lokalne okvire.

„Festival ima neki budžet, sa jedne i želje sa druge strane. U isto vreme se širom Evrope dešava puno festivala i teško je uhvatiti nekoga, jer kod izvođača uvek postoje neki prioriteti. Kako je festival vremenom stasao, Evorpska ascojacija festivala svrstala ga je među najbolje male festivale, što je doprinelo da se popne i na listi prioriteta umetnika“, objašnjava Maja.

buckesedi2a jpg

Buč Kesidi na Arsenal festu 2022. godine

„Domaće“ snage na ovogodišnjem Arsenal festu predvodi indi dvojac Buč Kesidi, koji je i prošle godine u Kragujevcu imao odličan nastup, kada su promovisali svoj drugi album „Euforija“. Sada su tu i neke nove pesme, pa će publika svakako imati čemu da se raduje.  Tu je i Let 3, koji je ponovo u centru pažnje zbog nastupa na Eurosongu i pesme „Mama ŠČ“, ali i Gibonni i Parni Valjak, koji nakon duže vremena ponovo nastupaju u Srbiji.

„Parni Valjak je nastavio karijeru i po prvi put nastupa u Srbiji. Gibonni nije nastupao u Srbiji prethodnih četiri ili pet godina i sada stiže u Kragujevac. Mogu da izdvojim i Đorđa, koji je poznatiji kao Klinac i koji ima puno mlade publike koja ga prati na društvenim mrežama, koja se možda ne vidi na prvu loptu ali postoji. Publika će moći da čuje i „Smak Plus“, projekat pod palicom Radomira Mihajlovića Točka. Radi se o njihovim naslednicima koji su neumorno vežbali i sviraće, naravno, pesme Smaka“, kaže naša sagovornica.

Ljubitelje malo „tvrđeg zvuka“ će svakako obradovati vest da se na Arsenal vraća i Nikola Vranjković ali i Nikola Pejaković sa svojim bendom Grobovlasnici. Oni su nedavno objavili novi singl „Sve će biti dobro, ljubičice“ koji predstavlja najavu za album koji će izaći u drugoj polovini juna.

I ove godine, tu su neka od najvećih imena regionalne trep i rep scene. Pored Đorđa, poznatijeg kao Klinac, publika će imati priliku da čuje Sajsi MC, Hiljsona Mandelu i Beogradski sindikat. Ova kombinacija se i prošle godine pokazala kao „dobitna“, kaže Maja Cvetković.

„Imate Teya Doru na jednoj bini, koja je predstavnik mlađe generacije, dok je na drugoj bini nešto sasvim drugo. Prošle godine je, na primer, prvo bio Placebo a posle njega Senidah na glavnoj bini. Festival je vremenom, da ne bi toliko često ponavljao izvođače, malo proširio listu trep muzikom. Prošle godine je festival po prvi put bio rasprodat. Nosilac svega toga je bio Placebo a i tokom korone smo svi bili željni koncerata. Ljudi su stajali ispred kapija, žao nam je što nisu došli do karata, ali je lepo videti da žele da dođu na festival“, kaže naša sagovornica.

placebo2 jpg

Koncert grupe Placebo na Arsenal festu 2022.

Arsenal će po ugledu na najveće svetske festivale uvesti beskontaktno plaćanje hrane i pića i na taj način olakšati posetiocima uživanje u festivalskim programima. Novinu predstavljaju i dve velike VIP zone, obe na po 150 kvadratnih metara. Publiku očekuju i specijalni interaktivni sadržaji u sklopu lounge zone i atraktivni nastupi uličnih umetnika, majstora performansa i plesa.

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo