...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Električna gitara jeste poznatija, ali su koreni u klasičnoj muzici

15.02.2022.

Protekle nedelje u Kulturnoj stanici Eđšeg održan je Vojvodina guitar fest, po 16. put. Ovogodišnji festival okupio je neka od zvučnih imena domaće i regionalne scene, kao i nadolazeće zvezde klasične gitarske muzike. Publika je tako u pet dana, koliko je trajao festival, imala priliku da čuje isto toliko koncerata. Nastupali su Zoran Krajišnik, Stevan Jović, Miloš Vuković, Vedran Ferizović trio i Dušan Bogdanović.

.

Za razliku od prethodnih godina festival je održan u nešto drugačijem formatu. Kao deo programskog luka "SEOBE" program je prilagođen Evropskoj prestonici kulture. Osnivač i predsednik Asocijacije gitarista Vojvodine, koja je i ogranizator festivala, Raško Radović kaže da je akcenat zbog toga ove godine na migraciji umetnika.

"Glavni gosti su umetnici koji su dolazili iz inostranstva u Novi Sad i tu gradili svoje karijere i umetničke puteve. Kao i oni koji su iz Novog Sada odlazili u inostranstvo i tamo nalazili neki svoj put. Imamo ove godine i izložbu koja u sklopu programskog luka 'SEOBE' prati istorijat klasične gitare u Novom Sadu. Autor izložbe je muzički kritičar i publicista Borislav Hložan. Cela izložba je koncipirana tako da prati neki period od 1852. godine kada se klasična gitara po prvi put spominje uopšte, sve do današnjeg dana. Preko dolaska Ane Margarete Vučak iz Berlina 1979. kada je otvoren odsek gitare, pa do pokretanja odseka gitare na Akademiji umetnosti 1998. i na kraju, pokretanja vojvođanskog festivala klasične gitare 2007. godine", kaže Raško.

Prva asocijacija na gitaru mnogima je rok muzika. Učesnik ovogodišnjeg festivala Stevan Jović kaže da električna gitara jeste daleko poznatija, ali su koreni u klasičnoj muzici i klasičnoj gitari.

"Imamo priliku da na ovom festivalu, jednom od najvećih u Srbiji i regionu, čujemo i klasičnu gitaru. Pored samih koncerata, Raško Radovič, predsednik asocijacije, organizuje i master klasove, seminare, raznorazna predavanja, radionice... Baš iz tog razloga, da se ovaj naš malo misteriozniji instrument iznese na videlo i približi svim ljudima i mladima. To je i suština festivala", ističe Stevan.

stevanjovic png

Stevan Jović sa suprugom Evitom

Festival je ove godine zbog programskog luka "SEOBE" podeljen na dva dela, pa je tako takmičarski deo ostavljen za mesec maj. Dvadesetpetogodišnji Miloš Vuković prošle godine je pobedio, a ove održao samostalni koncert. On kaže da je Vojvodina guitar fest jako važan za promociju klasične muzike, a pogotovo za mlađe izvođače.

"Stvarno nema mnogo prilika za nastupe, posebno kada su festivali u pitanju. Onda je još teže doći do nekog koncerta. Jako je teško boriti se, pogotovo za nas koji stvarno to volimo, onako istinski i sve to radimo u nekoj 'ilegali'. Ovo je festival sa jako dugom tradicijom. Za ovih 16 godina su prošla imena koja su u vrhu što se tiče klasične muzike i klasične gitare uopšte, te mi je čast i privilegija da ovde sviram. Uvek volim da dođem u Novi Sad i stvarno se rado vraćam. Ovde su i divni ljudi i grad je prelep i nema gužve. Sve je kako treba, onako, po mom ukusu", kaže Miloš.

milosvukovic png

Miloš Vuković

Drugi deo festivala biće održan od 12. do 16. maja, u okviru EuroStrings platforme, uz međunarodno takmičenje za gitaru "Dr Jovan Jovičić", koncerte, promocije, seminare i predavanja. Više informacija biće objavljeno na sajtu Asocijacije gitarista Vojvodine.

Prilog o Vojvodina gitar festu poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:

S. Rudakijević 

Foto: Asocijacija gitarista Vojvodine

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Joker Out: Snovi se ostvaruju

Joker Out su uspeli za svega nekoliko godina da poruše sve granice. Jedan bend iz Slovenije je postao poznat širom…

.

Nova Energija na EXIT-u: Tam i Jymenik o muzici, prijateljstvu i supermoćima

Novu dimenziju pop zvuka na domaću scenu donose dve mlade autorke tam & Jymenik, koje su poslednje večeri ovogodišnjeg EXIT…

.

Završetak Exita u znaku nešto tvrđeg zvuka

Četvrtog i poslednjeg dana ovogodišnjeg EXIT festivala publika na Petrovaradinskoj tvrđavi imala je priliku da uživa u rok i metal…

.

Nedeljni vodič od 15. do 22. jula

Exit je prošao, događaja je značajno manje, ali to ne znači da nema zanimljivih sadržaja.  

.

Subota na EXIT-u: od panka do romantike

Subotu na EXIT-u možete da prepoznate po nekoliko stvari. Na prvom mestu, to je publika koje ima mnogo više i…

.

Džon Njumen: Dolazim ovde da udovoljim detetu u sebi!

Zvezda treće večeri ovogodišnjeg EXIT festivala definitivno je bio britanski muzičar Džon Njumen koji se publici ovoga puta predstavio sa…

  • 17:50 Prava stvar
  • 18:00 RetroTips
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo