...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Drugi dan Gradić festa pobedio kišu

03.09.2017.

Drugog dana Gradić festa atmosfera se poprilično usijala uprkos kiši koja je umalo poremetila planove. Ipak, na odličnoj večeri možemo da zahvalimo svima koji su sinoć stali na stejdž i preneli deo svoje magije na nas prisutne. Zanimljivo je bilo videti kako su balone u rukama sa prve večeri festivala zamenili kišobrani i preteći pogledi u nebo. 

.

Kiša koja je počela da pada u popodnevnim satima pomerila je satnicu prvih izvođača, ali se program polako i sigurno naštimao i sve je krenulo kao na traci. Mi smo odlučili da veče otvorimo stejdžom kod Beogradske kapije gde su nastup počeli momci iza imena The Trouble Notes. Violina, gitara i perkusije uz muzički miks bez prave definicije, ali sa ogromnim umetničkim i zabavnim potencijalom, priredio je pravi spektakl savremene akustične muzike. Niko nije mogao da stoji mirno dok su ovi momci iz numere u numeru dizali atmosferu. I to u tolikoj meri da smo i zaboravili na kišu.

troublenotes jpg

Nakon njih nastupio je Ensh koji slobodno možemo da kažemo ima svoju vernu publiku. Internacionalni art pop projekat producenta Milenka Vujoševića na stilski veoma doteran način spaja moderne muzičke tendencije dva velika grada – Beograda i Toronta. Redefinišući postavke žanra, on uspešno kreira autentičnu i jedinstvenu viziju elektro popa uz snažnu bas podlogu, izražen sint zvuk i dominantan glas.

ensh jpg

Na bini Rampin put nastup je privodila kraju Nađa Vračarić sa akustičnim setom da bi nakon nje na binu stala Dojo. Ali Dojo kao bend. Dunja Dačić i momci iz bendova Gernika i Wolfram su udruženim snagama napravili muzičku fuziju od koje jeza ne prestaje. Fenomenalna muzička četvorka, na granici fantazije ubacila nas je u poseban trip. Publika je prosto stajala kao omađijana, a jedino što je moglo da se čuje iz mase jeste ’Kako su dobri’.

dojo jpg

Nakon njih na isto mesto stao je bend Bitipatibi. Publika ista. Nema smenjivanja nakon nastupa Dojo. Jasna nam je preferencija ljudi koji su jučerašnje veče posvetili ovom stejdžu. Šuogejz ili spejs rok drugi su termini za specifičan žanr spore, teške, gotovo ambijentalne rok muzike koja pleni jednostavnošću, dubinom i snagom tekstualne poruke. Bitipatibi su istinski majstori ovog pravca, sa izuzetno iskrenim pristupom pisanju u čemu glavnu reč vodi frontmenka Una Gašić, zauzimajući poziciju osobe koja kroz ljubav posmatra svet i stvara odnose o kojima peva iz dubine duše – pa kud puklo da puklo.

bitipatibi jpg

Mi smo odlučili da se vratimo do Beogradske kapije gde su nastup počinjali Happy Trash Production. Nastup? Ne, ono je bio performans. Njih petoro na bini, svako za svojim laptopom, muzika bez smisla, ubacivanje efekata i njihove smrtno ozbiljne face. A da, svoje mesto na bini imale su i šarene peruške za brisanje prašine. Najneobičnije plesno veče na koju može da dođe prosečan ovdašnji klaber, zahvaljujući grupi umetnika zajedničke sklonosti ka neuobičajenom i nesvakidašnjem, ili bolje reći uobičajenom i svakidašnjem, ali izvrnutom do granice kempa i kiča, pa i malo dalje.

Taman što smo se opustili i krenuli da đuskamo, kiša je odlučila da nam ipak pokvari veče. Festival se ispraznio, neki izvođači su odloženi za danas, nastupi su prekinuti.

gradicfest1 jpg

Na filmskom delu festivala Cinema city je imao više nego dobar program. Filmom "Naši očevi, majke i njihova djeca" u režiji Sanje Savić počele su prve projekcije na jedinoj zatvorenoj lokaciji bioskopa Beogradska indoor cinema. Nakon ovog filma posetioci su imali priliku da pogledaju i film Tamare von Steiner "Controindicazione", koji govori o zatvorskoj bolnici za mentalno obolele osobe u Italiji. Odmah potom  predstavio nam se dugo očekivani film Luke Bursaća „Afterparti“ koji  nas uvodi u svet instant hedonizma i noćnog života mladih u Srbiji.

gradicfest3 jpg

U ulici Vladimira Nazora, u bioskop na otvorenom Nazorovoj open air cinema predstavila su se dva filma: satirična komedija koja dolazi iz Francuske, režisera Iana Klipera "Zvezdano nebo nad mojom glavom" i "Jesen samuraja" Danila Bećkovića.

Publika je imala priliku da vidi i "Dva loto listića" režisera Paul Negoescua, a nakon toga je prikazan sjajan dokumentarac Andrua Dominika, o porodičnoj tragediji Nika Kejva "Još jednom s emocijom". 

Na lokaciji Rampin put open air cinema, u blizini crkve Sv. Juraja, predstavili su se kreativci iz niskobudžetnih industrija u okviru selekcije Up to 10 000 bucks. Druge večeri publika je imala priliku da uživa u čak 15 kratkometražnih filmova.

Zbog sinoćnje kiše večeras ćete imati priliku da čujete Luke Black-a na Rampinom putu u 21 čas, Mambo Stars na bini Beogradskoj u 20:45, i na istom mestu i Hornsman Coyote Sound System u 22 časa. Ponesite kišobrane i kabanice i ne dajte da vam kiša poremeti planove i spreči da zatvorimo Gradić fest kako dolikuje.

Pogledajte video sa druge večeri festivala.

J.Mijatović/P.Klaić

Možda te još zanima:

.

MKDSL, Rusty Brass Band i Bojana Vunturišević predvode Gradić fest

Večeras počinje festival uličnih svirača. Kao i obično i ove godine započinje povorkom. Zbog radova u ulici Modene, povorka ne…

.

Festival uličnih svirača uskoro osvaja podgrađe

Kraj leta rezervisan je za još jedan festival i to na novosadskim ulicama. Festival uličnih svirača ili Gradić fest ove…

.

Lena Hrvojević: Gitara je tu kad mi nije dan

Mlada kantautorka iz Novog Sada Lena Hrvojević, ove godine je na nekoliko festivala nastupala pred publikom, a na Festivalu uličnih…

.

Australijanac koji je osvojio Gradić

Jedan od izvođača koji je privukao je najviše pažnje publike na nedavno završenom Festivalu uličnih svirača je svakako i Australijanac…

.

Porto Morto spremni da naprave šou u Novom Sadu

Muzička scena u regionu ponudila je u poslednjih nekoliko godina više bendova koji su postali miljenici publike i veoma uspešno…

.

Poinciana Feels: Osećaj koji dolazi iz muzike

Letnja festivalska sezona ušla je u svoje drugo poluvreme, a krajem avgusta u Novom Sadu počinje Festival uličnih svirača, u…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo