...
TRENUTNO17:00 - 18:00Radio Grafiti

Muzika / Festivali

30 godina aktuelnih pesama i dva izgubljena albuma

10.07.2021.

Druge festivalske večeri ovogodišnjeg Exit festivala, Fusion binom protutnjali su kultni pank rokeri - Goblini. Ove godine se spremaju za narednu, jer će tada proslaviti 30 godina rada benda. Planovi postoje, kaže nam Branko Golubović Golub, frontmen benda.

.

foto: Marko Ristić

"Naravno da planiramo da proslavimo to na najbolji mogući način. Vidiš i gde smo i šta se dešava, ali da, planovi postoje, nešto veliko ukoliko bude bilo šanse, ljudi će na vreme saznati i biće to dobro zezanje", priča Golub. 

Gitarista Leonid Pilipović, Leo fon Punkerstein, dodaje da se tri decenije ne slavi svake godine: "Napravićemo džumbus, totalni".

Hajde da popričamo i o nekom prokletstvu koje vas prati. Izdali ste album "Rekontra" za izdavačku kuću Metropolis ’99. godine, usledilo je bombardovanje. Prošle godine izašao je novi album "Jednina", takođe za Metropolis, kad ono korona! Kako ste to obradili u svojim glavama?

Golub: Preživeli smo, nasmejali se. Mnogo je bitno da je Metropolis shvatio to kako jeste. Zajedničkim snagama idemo dalje, planiramo šta će da se radi ubuduće. Uvek imamo fleksibilnosti da se prilagodimo situaciji kakva god da je i kakva god bude bila i to je najbitnije. Nasmejali smo se toj, ne tako finoj šali.

Leo: Daj neku analogiju da nađemo. Šta se desilo kada je bila "Rekontra" i onda šta se desilo posle. Šta će se desiti sa nama? Ništa, evo mi smo tu.

goblini exit facebook jpg

Goblini na Fusion stejdžu, foto: Marko Ristić

A šta je trenutno ono što se dešava sa vama? Šta radite, da li pravite nešto novo?

Leo: Tek nam je izašao album, pre godinu i po dana, ali mi tu godinu ne računamo. To je jedna rupa, koja ne postoji. Tako da mi još uvek imamo neodsvirani, nepromovisani album koji se zove "Jednina" i sada je konačno došlo vreme da te pesme odu uživo na koncertima. 

Mnogi veliki bendovi imaju uvek onaj jedan izgubljeni album, kako se ovaj kotira?

Golub:  Ovo je drugi izgubljeni (smeh). Pa šta da radimo, da nam je prvi put, bili bi šokirani i płakali bi ovde. Ali pošto je ovo drugi put da nam se desi u životu, opušteni smo kao što vidiš. I veseli.

Leo: Kako nećeš biti veseo, godinu i po dana nismo binu videli. Jedva čekamo da se popnemo. Kada čujemo palice i bubanj, to je momenat koji čekamo sve vreme

Kako ste treninge održavali svo ovo vreme?

Leo: Koliko smo bili u mogućnosti. Jedan period nismo mogli zbog zaključavanja. Čim je moglo da se ode do sledećeg grada, skupljali smo se nas četvorica, čisto da održimo kontakt. Bilo je proba, to su bile probe gde nismo svirali. Samo smo se družili i pričali. To je isto bitan segment našeg bivstovanja. Ne samo da držimo instumente u rukama. Nema probe, nema veze, ali daj se da se družimo. Tako smo na neki način uspeli da održimo sve to.

Golub: Moja je situacija mało komplikovanija. Ja nisam mogao do novembra da dođem do Srbije, čak i kad su momci krenuli da rade i da se okupljaju, morao sam ponovo da se upoznajem sa bendom. I izuzetno je bilo emotivno sve to. Početi raditi, kao iż početka - sve učiti iż početka. Da se namirišemo, da se taj neki vajb opet pojavi među nama, ali je to brzo došlo.

Leo: Jednostavno stand by. Klikneš dugme i kažeš evo vreme je, idemo dalje.


Koja vam je pesma omiljena iż tog perioda?

Leo: Ne mogu to da ti odvojim. Ja sve te pesme volim. Nemam neka posebna osećanja prema nekoj pesmi. Svaka, kada ih sviramo ili kada je slušam, baca me u taj momenat kada su nastajale, sećanja sa proba. Kako je nastala Ima nas ili Petra… Iz tog perioda mog prvog dolaska. Prošlo je dvadeset i više godina.

Kako su vam te pesme koje postoje 25-30 godina ostarile? Kako ih doživaljavate danas?

Golub: Gledajući kontektst u kome živimo, nažalost, izuzetno su vitalne, savremene. Nama bi bilo najlakše da kažemo - e ovo više nema smisla da se svira. Ali nije takva situacija. Sveže su i postoji uvek ta neka karika koja nas konektuje oko pesme i toga što se dešava oko nas, pa nam prijaju.

Da li planirate novi singl uskoro?

Leo: Nismo o tome još razmišljali. Važno nam je da krenemo iz mesta u kom smo stali, ali ne možemo da planiramo precizno. Imamo planove za sledeću godinu, kada nam je jubilej – 30 godina. Šta će tu da se desi, o tome ćemo tek pričati.

Ceo intervju sa Goblinima poslušaj u plejeru.

 

Nove intervjue i prenose koncerata prati već večeras na našem sajtu!

Možda te još zanima:

.

Goblini i Krankšvester za vikend u Novom Sadu

Predstojeći vikend u Hali 2 Novosadskog sajma obeležiće koncerti legendarnog pank rok benda Goblini i osiječkog hip-hop dua Krankšvester.

.

Obeležavanje Dana mladih u Novom Sadu i Somboru

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, ove godine biće obeležen zanimljivim događajima u Novom Sadu i Somboru, koji će osim raznovrsnog…

.

Goblini: Turneja povodom tri decenije, nove pesme u pripremi

Kultni pank-rok bend Goblini ove godine obeležava 30 godina karijere. Nedavno su imali veliki “rođendanski” koncert u atrijumu Beogradskog sajama,…

.

Za kraj, visoko podigni ruke

Posle tri intenzivna festivalska dana stavljena je tačka na ovogodišnji Arsenal fest. Konstrakta, Darko Rundek i ekipa, Thievery Corporation i…

.

Hajde da uživamo pa šta bude

Približava se Exit festival, a O radio vam lagano predstavlja izvođače.  Drugog dana festivala, 9. jula, na Fusion bini nastupaju…

.

Goblini: Turneja povodom tri decenije, nove pesme u pripremi

Kultni pank-rok bend Goblini ove godine obeležava 30 godina karijere. Nedavno su imali veliki “rođendanski” koncert u atrijumu Beogradskog sajama,…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo