...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Da domaći pop ponovo bude mejnstrim

07.09.2023.

Mladi Novosađanin Filip Baloš dokaz je da komercijalniji zvuk u Srbiji ne mora nužno da predstavlja jeftinu zabavu za široke narodne mase. Njegova muzika je pop, a mogla bi da se uporedi sa onim što rade The Weeknd i drugi popularni svetski izvođači. Da živi i radi u inostranstvu, njegove pesme bi se sigurno "vrtele" na mejnstrim TV kanalima i radio stanicama, ali pošto živi u Srbiji za to mora mnogo više da se potrudi. Nastup na Pesmi za Evroviziju definitivno je bio pravi korak ka tom putu, jer je na taj način izašao iz anonimnosti i upoznao ljude sa svojim radom.

.

Konačno imamo nekoga ko izlazi iz okvira alternative i andergraunda. Radiš malo komercijalniju muziku, zvuk je zaista moderan i svetski. Da li imaš to na umu kad radiš pesme ili samo kreneš, pa tako jednostavno ispadne?

Kad pravim muziku, trudim se da to bude neki dens pop, jer to jeste moj žanr. Ali, volim da imam i neke akustičnije momente, da tako kažem. Tako da sve radim, samo što dens pop definitivno dominira.

Strane pesme koje nose taj zvuk prolaze sjajno kod nas. Kakav je slučaj sa domaćim?

Ne sluša se toliko, definitivno, ali mislim da sve više i više počinje. Imamo sjajne nove izvođače, kao što su Jymenik, Tam, Luka Rajić, Džipsii, Iva Lorens... Ima ih gomila, sad da ih ne nabrajam sve, ali stvarno ima jako dobrih novih izvođača, u koje spadam i ja. Mislim da polako, ali sigurno vraćamo pop zvuk koji je bio popularan 2000-tih. Sad ponovo to ulazi u mejnstrim.

Skrenuo si pažnju na sebe nastupom na Pesmi za Evroviziju. Koliko ti je to pomoglo u razvoju karijere, šta ti je donelo?

Mnogo toga mi je donelo. To je jedna prilika gde te preko noći vidi milion i po ljudi, što stvarno nije malo. Zaista mi je donelo jako lepa poznanstva, jako lepe poslovne ponude. Putovao sam, bio sam u Švedskoj, Poljskoj, jedno baš lepo iskustvo.

Ako nastaviš kao što sad radiš, mislim da te Evrovizija sigurno čeka. Da li ti je to cilj uopšte, hoćeš se i dalje prijavljivati?

Definitivno mi je to cilj. Kada sam bio na tim predžurkama u Evropi, osetio sam pravi evrovizijski duh. Jako me zanima Evrovizija i da odem tamo. Sledeće godine se definitivno prijavljujem i nadam se da će ljudi glasati.

Dolaziš iz umetničke porodice. Koliko je to imalo ulogu da i ti kreneš tim putem?

Imalo je veliku ulogu. Uvek je tu bila muzika koja nas je okruživala, otkad smo bili bebe. Uvek je tu bila gitara i mama i tata koji pevaju. Tako da nismo imali drugi put osim muzike.

Nastupao si nedavno na Festivalu uličnih svirača. Kažu da je najteže nastupati u svom gradu pred domaćom publikom. Da li je to tačno?

Meni nije najteže, meni je najlepše za moj Novi Sad. Toliko dugo sam bio na Uličnim sviračima i gledao druge izvođače. Da ja budem na toj bini pred svojom publikom i Novim Sadom, baš mi je bilo emotivno i lepo.

filipbalos2 png

Mogli smo da čujemo i nove pesme, da li radiš možda na albumu? Ne znam koliko ti je to interesantno, da li se jedan od onih koji misli da je to prevaziđeno ili...?

Ne mislim da je prevaziđeno, album je nešto što nikada neće biti prevaziđeno. Meni je najlepše kada izvođač, koga ja obožavam, izbaci kompletno delo i kada imam 15 pesama. Onda mogu skroz u tih 40 minuta da uđem u taj svet. Ne radim još na albumu, mislim da treba još da sazrim, kako sam sa sobom, tako i na sceni. Definitivno radim na EP-ju od nekih pet, šest pesama.

Šta radiš ovo leto, kako provodiš ove vrele dane?

Uglavnom kod kuće radim muziku pod klimom. S druge strane izlazim, družim se, nastupam.

Gde možemo dalje da te čujemo, imaš li zakazane nastupe?

Za sada je više nastupa u planu. Jedan zakazan i najavljen je 9. septembar, Prajd u Beogradu. Biće super ekipa, super postava.

Intervju sa Filipom poslušajte u plejeru:


S. Rudakijević 

Foto: Oradio

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo