...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Muzika

"Babel jazz" upoznaje novosadsku publiku sa mađarskim džezom

31.05.2023.

Novosadski Dom kulture ove godine postao je mesto okupljanja ljubitelja džez muzike i srodnih žanrova. Cela priča krenula je u januaru kada je pokrenuta serija koncerata pod nazivom "Babel jazz". U pitanju je projekat koji u Novi Sad dovodi prepoznatljive, ali i mlade i perspektivne džez, fusion i world music izvođače iz Mađarske. Publika na taj način ima priliku da se upozna sa sjajnim muzičarima i džez scenom iz susedne zemlje.

.

foto: Goran Milošević

"Babel jazz" nastao je u organizaciji Babel Sounda iz Mađarske. Pored izvorne zemlje, ovakav tip događaja organizuje se u Španiji, Italiji, Holandiji, Beogradu, a ove godine po prvi put i u Novom Sadu. Publika je do sada imala priliku da se upozna sa sedam bendova. Nastupali su D.A.S. Trio, Perpetuum, Santa Diver, Cat In A Hat, Emma Nagy kvintet, Adam Elmei kvartet i Hendrix Project. Koncerti se održavaju sporadično, otprilike svake druge nedelje. Novi Sad je tako dobio još jednu alternativu mejnstrim muzici, što portporalka Babel Sounda Uma Kiš smatra veoma važnim.

"Smatram da je našem društvu to veoma potrebno. 'Babel jazz' je već duže vreme u Beogradu i veoma nam je drago što smo imali priliku da se predstavimo i u Novom Sadu. Nadamo se da smo za sad već napravili neku zajednicu koja poziva i druge ljude da dođu. Nadamo se da se svi osećaju poželjno i prijatno, jer imaju mesto gde da izađu u Novom Sadu i da slušaju zaista ono što hoće", kaže Uma.

Poslednji u nizu bendova, koji su nastupali, je Hendrix Project iz Budimpešte. Trio je priredio sjajnu svirku, a kako i samo ime sastava kaže, izvodili su pesme Džimija Hendriksa na svoj, džez način. Gitarista i pevač David Lam ističe da je važno da postoje događaji tog tipa, jer ljudi na taj način mogu da iskuse nešto novo i drugačije.

"Mislim da je to najvažnija stvar na svetu. Zato što je uvek dobro da iskusiš nove vrste pristupa, da vidiš druge muzičare koji sviraju nešto drugačije, koji imaju dobre ideje. Mislim da je jako važno da slušamo jedni druge. Važno je da učimo jedni od drugih, kako muzički, tako i kulturološki. Važno je razmenjivati ideje. Možda ćeš videti i čuti neke stvari koje će unaprediti tvoju muziku ili tvoj pristup muzici, da li je to način sviranja gitare, bubnjeva, šta god", kaže David.

hendrixproject png

Projekat je pokrenut još 2011. godine na jezeru Balaton u Mađarskoj. Tamo se svake godine održava Babel Sound festival, a kako kaže Uma, ideja je okupljanje muzičara iz celog sveta.

"Muzičari tu dolaze da bi upoznali svoje kolege, da bi zajedno stvarali i ceo taj festival ima neku čarobnu energiju. Nekako se sve to odvija spontano i svako ko dođe uživa, zato što prisustvuje fenomenalnim trenucima gde muzičari u tom momentu stvaraju zajedno na bini, van bine, snimaju... Stvarno je fenomenalna atmosfera", ističe Uma.

Novi Sad očekuju još tri koncerta. U Domu kulture nastupiće Vazsonyi trio, Vertigo Collective i Petra Varallyay trio. Uma kaže da su za sada zadovoljni kako koncerti prolaze, a nada se da će tako ostati i do kraja juna, kada nas očekuje poslednji događaj u okviru "Babel jazza".

"Nama su najbitniji komentari naše publike. Nisu oni samo publika, svi oni su zapravo deo nas i to je poenta celog Babela, u suštini. Svi smo mi jedna zajednica i svi u svakom događaju učestvujemo jednako. Nebitno je da li je to neki bend na bini li publika koja igra, peva i uživa u muzici. Smatramo da smo za sad stvarno uradili odličan posao. Mi smo zadovoljni, publika je zadovoljna, to je najbitnije", naglašava Uma.

babeljazz2 png

foto: Babel Sound Belgrade

"Babel Jazz" seriju koncerata u Novom Sadu organizuju Sokolski dom, Babel arts, Dom kulture i Kovači kulture. Ukoliko svirate džez muziku ili neki srodni žanr, možete da nastupate na Babel Sound festivalu, koji se svake godine održava na Balatonu, a gde često sviraju muzičari iz Srbije. Potrebno je da se javite Babel Sound Belgrade stranici na Facebooku ili Instagramu i na taj način se upoznate sa idejom.

Prilog o "Babel jazz" seriji koncerata poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Nišville 2023. Kvalitet da pobedi, publika da uživa

Internacionalni džez festival Nišville počinje četvrtog avgusta. Tokom deset dana bogatog, multimedijalnog i multikulturalnog programa posetioci će uživati u nastupima…

.

Nastavlja se serija koncerata "Babel Jazz"

Ove nedelje se novosadskom u Domu kulture nastupom benda Hendrix Project nastavlja serija koncerta "Babel Jazz Novi Sad" u okviru…

.

Vlada Samardžić: Momenat kad uhvatiš vetar

"Catching the wind" je drugi solistički album Vladimira Samardžića jednog od najboljih bas gitarista u istoriji ne samo Novog Sada,…

.

Eyot: Srpska džez scena će doživeti procvat

Niški džez sastav Eyot imao je iza sebe, uprkos pandemiji, uspešnu godinu. Izdali su album "557799" koji je postigao uspeh…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo