Lifestyle / Zanimljivosti

Večiti studenti

01.02.2021.

Nekropola iz ranog srednjeg veka pronađena je ispod zdanja studentskog doma na Univerzitetu u Kembridžu, a ovo arheološko otkriće proglašeno je jednim od najznačajnijih još od 19. veka.

.

Na lokaciji doskorašnjeg studentskog doma, koji je nedavno srušen kako bi se sagradile modernije zgrade za polaznike čuvenog engleskog univerziteta, arheolozi su pronašli pravo blago, preneo je "Obzerver", nedeljno izdanje dnevnika "Gardijan", nazvavši ga "otkrićem veka".

Arheolozi su na lokaciji ispod doskorašnjeg studentskog doma, inače sagrađenog tridesetih godina prošlog veka, otkrili više od 60 grobnih mesta. U tim grobnicama bilo je pohranjeno preko 200 vrednih predmeta od bronze, gline i stakla iz perioda od 400. do 650. godine nove ere, među kojima su i nakit, mačevi, grnčarija…

Takođe, pronađeni su i artefakti iz prethodnog perioda Rimske imperije, preneo je londonski list.

Kerolajn Gudson, koja predaje srednjevekovnu istoriju na Kraljevskom koledžu u Kembridžu izjavila je za “Obzerver” da je reč o veoma dobro očuvanim predmetima, ali i ljudskim posmrtnim ostacima.

– Ljudski ostaci su ostali dobro sačuvani zahvaljujući alkalnom zemljištu koje se ovde često nalazi – objasnila je Gudsonova, dodajući da će DNK analiza otkrivenih predmeta i ostataka umnogome pomoći da se rastvetle migracije stanovništva postromanskog perioda.

Izvor:www.nova.rs

Možda te još zanima:

.

Naši mladi talenti rasturaju u svetu!

Prošle godine mladi talenti doneli su Srbiji više od 50 medalja. Ipak, najbolji i dalje često nastavljaju život i rad…

.

Besplatno Kembridžovo testiranje engleskog jezika

Želite da studirate u inostranstvu ili da radite u firmi koja posluje sa strancima? Onda vam je sigurno potreban dokaz…

.

Spajdermen propo

Novi BionicWheelBot je robot inspirisan paukovima iz stvarnog života, pa se ponaša i kreće kao njegovi rođaci iz prirode.

.

Gde si, tebra, Srbine

Otkrivena nova vrsta ptice u Srbiji: dugorepi svračak koji zime provodi u Africi.  Snimljen je na području opština Bujanovac i…

.

Kako će se komarci boriti sami protiv sebe

Istrebićemo ih! Pod pokroviteljstvom biotehnološke kompanije "Okitec" iz Velike Britanije, počinje promovisanje operacije puštanja miliona genetički modifikovanih komaraca, kako bi…

.

Otkrivena smrtonosna tajna rimskih Vrata pakla

Pećina koju su stari Rimljani nazivali Vrata pakla i smatrali je ulazom u podzemni svet, imala je smrtonosnu tajnu, za…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo