...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Web

Kako bezbedno kupovati na internetu?

10.12.2019.

Da li spadate u onaj tip ljudi koji svakodnevno kupuju isključivo putem onlajn prodavnica, ili ste pak tradicionalni tip i plašite se ovakvog načina kupovine? U koju god grupu da spadate, činjenica je da na internetu zaista postoji mnogo načina za prevaru i da ćete, ukoliko ne budete pažljivi, veoma lako izgubiti novac.

.

Jelena Pavić je jedna od onih koji redovno kupuje preko Interneta. Ona kaže da joj je ovakva kupovina jedini način da dođe do stranih proizvoda koji su mnogo jeftiniji, a ujedno i kvalitetniji.

"Svakog meseca naručujem robu sa interneta. Uglavnom naručujem preko britanskog Amazona i veoma sam zadovoljna ponudom. Ranije sam bila skeptična i plašila sam se da će mi ukrasti informacije sa kartice, ili da mi roba neće stići. Međutim, kada sam našla način da zaobiđem našu poštu, moje mišljenje se u potpunosti promenilo", objašnjava Pavićeva. 

Mnogi se ipak plaše, a i sve češće su prevare prodavaca na internetu. Stoga je Erste Banka pokrenula besplatnu i edukativnu platformu ErsteZnali.rs, koja ima za cilj da edukuje građane o finansijskim temama, među kojima je i kupovini putem interneta. Marija Mutić, koordinatorka programa finansijske obuke, navodi da kupovina putem interneta ima velike prednosti. Međutim, kako kaže, moramo se pridržavati nekih pravila da ne bismo postali žrtve prevare ili da kupovina ne bi skupo koštala.

"Za početak, uvek odlazimo u kupovinu preko regularnih, zvaničnih stranica prodavca. Nikako putem linka koji smo dobili na mejl. Takođe, proverimo dobro da li toj internet stranici veb adresa počinje sa https i koje je boje katanac koji se nalazi pored veb adrese. Ukoliko je katanac crvene boje, to nam ukazuje na to da sertifikati nisu adekvatni i da ne treba da ostavljamo podatke na tom mestu, odnosno, treba da odustanemo od kupovine", navodi Marija.

kupovina3 jpg

Ona još dodaje da je veoma bitno da budemo pažljivi kada plaćamo kupovinu karticom. Nije retkost da brojne stranice služe za karđu novca i podataka i zato je veoma važno biti pažljiv.

"Treba videti da li nam taj prodavac nudi određeni nivo zaštite, da li sajt za plaćanje sadrži opciju aktiviranja usluge Mastercard security ili Verified by Visa, koji nam omogućuju besplatno i bezbedno internet plaćanje", objašnjava naša sagovornica.

Još jedan od problema koji se javlja kada kupujemo preko interneta je to da ne možemo sa sigurnošću da znamo kvalitet robe, kao ni to da li će nam ona stići onakva kakva je na sajtu. Naša sagovornica Bojana Bratić kaže da je imala loše iskustvo sa ovakvom kupovinom i da posle toga kupuje isključivo direktno u radnjama.

"Iskreno, nemam poverenja u kupovinu preko Interneta, zato što se bojim kvaliteta te robe i ukoliko platim, da li će ta roba uopšte stići. Nekako mi je to sve nesigurno. Imala sam jedno loše iskustvo, naručila sam patike i tada sam ih pitala da li je moguće, ukoliko ne odgovara broj, da se zamene. Oni su rekli - da naravno, međutim, meni su stigle patike za broj manje i kada sam im pisala i tražila da ih zamenim, nisu mi ništa odgovarali", kaže Bojana.

kupovina1 jpg

Kordinatorka ErsteZnali programa Marija Mutić kaže da ćemo, ukoliko se pridržavamo saveta za bezbednu kupovinu, imati mogućnost da tokom praznika kupujemo različite stvari po mnogo jeftinijoj ceni. Bitno je samo, kako kaže, da budemo veoma oprezni.

"Nažalost, postoji kao i u normalnom životu, puno prevaranata i prevarantskih radnji čije žrtve možemo postati ukoliko u brzini ne obratimo pažnju. Ključno je da vodimo računa o tome gde ostavljamo svoje podatke, posebno za naloge za elektronsko bankarstvo i kartice, jer prevaranti često prave stranice koje podsećaju na ono na šta smao navikli, na stranicu naše banke, ili na brojne internet prodavnice", upozorava Marija.

Ukoliko budemo pametno kupovali, nećemo doći u situaciju da budemo prevareni. Kao kada kupujete kopiju patika na pijaci, ne očekujete od njih kvalitet i ne nadate se da će opravdati plaćenu cenu. Tako ni kada kupujete na internetu preko sumnjivih stranica, ne bi trebalo da mislite da ste pametno potrošili novac.

M. Mićunović

Možda te još zanima:

.

Država ne ulaže u svest o internet prevarama

Milan Bunić je nedavno pokušao da kupi neke veoma jeftine artikle sa nepoznatog sajta na internetu. Njegov pokušaj da uštedi umalo…

.

Microsoft izgleda kupuje Netflix

Microsoft bi mogao da doda Netflix na svoju šoping listu u 2023. godini, piše Rojters. Agencija navodi da izvršni direktor Satja…

.

Panična kupovina kao posledica straha i nepoverenja

Dva puta za tri godine svedočimo redovima za kupovinu osnovnih namirnica. Na početku pandemije bili su to kvasac, brašno, ulje…

.

Mladi kupci stanova ređi od jednoroga

U opštoj populaciji, mladi od 20 do 30 godina imaju najmanju šansu da se skuće ukoliko nisu nasledili nekretninu od…

.

Kreću subvencije za kupovinu bicikala

Novosadska biciklistička inicijativa raspisala je, u saradnji sa gradskom upravom Novog Sada, javni poziv za podršku nabavke bicikla za 2021.…

.

Realna cena maski je ona pre korone

Sećate li se onog perioda karantina i "pikova", kada su jednokratne maske koštale i po 120 dinara? I kada je…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo