...
TRENUTNO13:00 - 14:00Pop up

Lifestyle / Tehnologija

Tviter kažnjen sa 450 hiljada evra

16.12.2020.

Zbog propusta u poslovanju, čime su neke privatne objave postale javnog karaktera, iz Regulatornog tela za zaštitu podataka u Irskoj saopšteno je da je Tviteru izrečena kazna od 450.000 evra. To je prva takva sankcija određena jednoj američkoj tehnološkoj kompaniji u okviru novog sistema Evropske unije u zaštiti privatnih podataka.

.

Komisija za zaštitu podataka u Irskoj je inače osnovno regulatorno telo zaduženo za kompanije kao što su Tviter, Fejsbuk, Epl i Gugl, imajući u vidu da su njihove centrale za Evropsku uniju u Irskoj.

Kazna koju je dobio Tviter, odnosi se na istragu iz prošle godine, a zbog greške u aplikaciji Android, zbog koje su zaštićeni tvitovi jednog broja korisnika bili izloženi javnosti.

Uredba o zaštiti podataka važi od 2018. godine, a slučaj Tvitera je prvi u kojem je kazna izrečena prema novom režimu rešavanja sporova, a u kome osnovni regulator donosi odluku pre konsultovanja sa ostalim nacionalnim regulatorima u Uniji.

U obrazloženju rešenja o novčanoj kazni, navodi se da Tviter nije blagovremeno obavestio irsku komisiju za zaštitu podataka o incidentu i da nije izneo adekvatne argumente za to kašnjenje. Takođe se daje mišljenje da je ova kazna proporcionalna mera koja ima upozoravajući, odvraćajući karakter, kao mera suzbijanja takve prakse.

Iz Tvitera su saopštili da je incident kasno prijavljen kao "nepredviđena posledica zapošljavanja osoblja u periodu od Božića 2018. do Nove godine" i da su izvršene promene da bi budući incidenti bili pravovremeno prijavljeni.

"Preuzimamo punu odgovornost za ovu grešku i ostajemo u potpunosti posvećeni zaštiti privatnosti i podataka naših korisnika", navodi se u saopštenju Tvitera.

Izvor:www.rts.rs

Možda te još zanima:

.

Kraj besplatnog Facebooka i Instagrama u EU?

Nova strategija kompanije Meta, kao odgovor na stroge regulative o privatnosti Evropske unije, mogla bi da bude mesečna pretplata za…

.

Mask uvodi tvitove od 4.000 karaktera

Izvršni direktor Tvitera Ilon Mask potvrdio je da će narednog meseca ograničenje broja karaktera biti pomereno sa 280 na 4.000.

.

Brojač pregleda tvitova

Broj pregleda za tvitove počinje da se pojavljuje za neke Twitter korisnike, bar za  sopstvene tvitove. Ilon Mask je 1. decembra…

.

Mastodon, još jedna alternativa Twitteru

Decentralizovana društvena mreža Mastodon u poslednje vreme uživa u ogromnoj popularnosti. Prema najnovijoj blog objavi Judžina Rečka, osnivača i glavnog developera…

.

Kako se čuva tvit za posle?

Iako funkcija postoji još od 2018. godine, mnogi zaboravljaju kako da sačuvaju omiljene tvitove kako bi ih kasnije lakše pronašli.

.

Da li Ilon Mask menja Tviter na bolje ili na gore?

Kontraverzni milijarder Ilon Mask nedavno je postao vlasnik Tvitera, društvene mreže za koju se tvrdi da najviše utiče na javno…

  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 13:00 Pop up
  • 14:00 Dnevna soba
  • 15:00 Superoperater

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo