...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Tviter kažnjen sa 450 hiljada evra

16.12.2020.

Zbog propusta u poslovanju, čime su neke privatne objave postale javnog karaktera, iz Regulatornog tela za zaštitu podataka u Irskoj saopšteno je da je Tviteru izrečena kazna od 450.000 evra. To je prva takva sankcija određena jednoj američkoj tehnološkoj kompaniji u okviru novog sistema Evropske unije u zaštiti privatnih podataka.

.

Komisija za zaštitu podataka u Irskoj je inače osnovno regulatorno telo zaduženo za kompanije kao što su Tviter, Fejsbuk, Epl i Gugl, imajući u vidu da su njihove centrale za Evropsku uniju u Irskoj.

Kazna koju je dobio Tviter, odnosi se na istragu iz prošle godine, a zbog greške u aplikaciji Android, zbog koje su zaštićeni tvitovi jednog broja korisnika bili izloženi javnosti.

Uredba o zaštiti podataka važi od 2018. godine, a slučaj Tvitera je prvi u kojem je kazna izrečena prema novom režimu rešavanja sporova, a u kome osnovni regulator donosi odluku pre konsultovanja sa ostalim nacionalnim regulatorima u Uniji.

U obrazloženju rešenja o novčanoj kazni, navodi se da Tviter nije blagovremeno obavestio irsku komisiju za zaštitu podataka o incidentu i da nije izneo adekvatne argumente za to kašnjenje. Takođe se daje mišljenje da je ova kazna proporcionalna mera koja ima upozoravajući, odvraćajući karakter, kao mera suzbijanja takve prakse.

Iz Tvitera su saopštili da je incident kasno prijavljen kao "nepredviđena posledica zapošljavanja osoblja u periodu od Božića 2018. do Nove godine" i da su izvršene promene da bi budući incidenti bili pravovremeno prijavljeni.

"Preuzimamo punu odgovornost za ovu grešku i ostajemo u potpunosti posvećeni zaštiti privatnosti i podataka naših korisnika", navodi se u saopštenju Tvitera.

Izvor:www.rts.rs

Možda te još zanima:

.

Ustanovljen "Tviter Oskar"

Američka filmska akademija ustanovila je novu zvaničnu kategoriju nagrada, pod nazivom "Tviter Oskar".

.

Tviter usavršava privatne poruke

Twitter je najavio da uvodi nekoliko novih ažuriranja svojih direktnih poruka, koje će nekim korisnicima biti predstavljene u narednih nekoliko…

.

Odzvonilo dezinformacijama na Tviteru

Twitter je objavio da će neki korisnici u SAD-u, Južnoj Koreji i Australiji imati mogućnost da prijave obmanjujući tvit, u…

.

Specijalno vaspitanje

Pre godinu dana, Twitter je započeo testiranje funkcije koja će podstaći korisnike da pauziraju i preispitaju status pre nego što odgovore na…

.

Uticajni tviteraš

"Da je danas živ Sveti Petar, sigurno bi i on slao poruke preko Tvitera i mejla, koristio bi savremena sredstva…

.

Fejsbuk blokirao sav medijski sadržaj u Australiji

Kompanija Fejsbuk saopštila je da je blokirala sav medijski sadržaj u Australiji zbog novog nacrta zakona u kojem nije precizirano…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo