...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Mastodon, još jedna alternativa Twitteru

22.12.2022.

Decentralizovana društvena mreža Mastodon u poslednje vreme uživa u ogromnoj popularnosti. Prema najnovijoj blog objavi Judžina Rečka, osnivača i glavnog developera platforme, ova društvena mreža je svoju korisničku bazu povećala sa 300.000 mesečno aktivnih na 2,5 miliona u periodu oktobar-novembar.

.

Foto: AppStore

Upravo je ovo period kada je Twitter preuzeo milijarder Ilon Mask. Ovakav uspeh je još impresivniji ako znamo da Mastodon ne predstavlja jedinu alternativu za Twitter.

Svakako, sve ono što se dogodilo sa Maskom i njegovim preuzimanjem Twittera značajno je pomoglo u tome da veliki broj korisnika potraži alternativne servise. Ostaje da se vidi da li će se ovaj trend rasta za Mastodon nastaviti i tokom decembra.

Mastodon postoji oko šest godina, a koristi besplatan softver otvorenog koda, koji omogućava svima da vode platformu društvenih medija u potpunosti na svojoj infrastrukturi i pod svojom kontrolom.

Iako još uvek ne može da se poredi sa Twitterom, koji ima oko 250 miliona dnevno aktivnih korisnika, Mastodon predstavlja dobru alternativu za one kojima Twitter više ne odgovara. Mada, brojni korisnici Twittera istovremeno koriste i Mastodon.

(Izvor: B92)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Kraj besplatnog Facebooka i Instagrama u EU?

Nova strategija kompanije Meta, kao odgovor na stroge regulative o privatnosti Evropske unije, mogla bi da bude mesečna pretplata za…

.

Mask uvodi tvitove od 4.000 karaktera

Izvršni direktor Tvitera Ilon Mask potvrdio je da će narednog meseca ograničenje broja karaktera biti pomereno sa 280 na 4.000.

.

Brojač pregleda tvitova

Broj pregleda za tvitove počinje da se pojavljuje za neke Twitter korisnike, bar za  sopstvene tvitove. Ilon Mask je 1. decembra…

.

Kako se čuva tvit za posle?

Iako funkcija postoji još od 2018. godine, mnogi zaboravljaju kako da sačuvaju omiljene tvitove kako bi ih kasnije lakše pronašli.

.

Da li Ilon Mask menja Tviter na bolje ili na gore?

Kontraverzni milijarder Ilon Mask nedavno je postao vlasnik Tvitera, društvene mreže za koju se tvrdi da najviše utiče na javno…

.

Pretplata za nove korisnike društvene mreže X?

Novi korisnici društvene mreže X, ranije poznate kao Tviter, navodno će morati da plate skromnu cifru ukoliko žele da objavljuju…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo