...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Sud odlučio – Google je monopolista

13.12.2023.

Slučaj Epic Games protiv Google-a je otkrio da je monopol na prodaju digitalnih proizvoda u okviru aplikacija zavisio od tajnih ugovora o podeli prihoda između Google-a, proizvođača pametnih telefona i velikih developera igara.

.

Tri godine nakon što je developer Epic Games, poznat po jednom od najuspešnijih endžina za video igre – Unreal Engine, kao i jednoj od najpopularnijih onlajn igara svih vremena – Fortnite, tužio Apple i Google za nelegalni monopol pri prodaji aplikacija putem njihovih prodavnica, sud je doneo presudu.

U slučaju Epic protiv Google-a, porota je presudila da je Google "pretvorio svoju Google Play Store prodavnicu aplikacija i Google Play Billing servis za prodaju digitalnih proizvoda u okviru aplikacija u nelegalni monopol".

Nakon samo nekoliko sati razmatranja celog slučaja, porota je jednoglasno pozitivno odgovorila na svaku od tačaka koja se pred njima našla: da Google ima moć monopola u distribuciji Android aplikacija i trgovini unutar aplikacija, da je Google sprovodio antikonkurentske akcije u okviru tih servisa i usluga, kao i da ne Epic oštećen takvim nekonkurentskim ponašanjem.

"Današnja presuda je pobeda za sve programere aplikacija i potrošače širom sveta. To dokazuje da je praksa Google prodavnica aplikacija nezakonita i da zloupotrebljavaju svoj monopol da bi izvukli previsoke naknade, ugušili konkurenciju i smanjili inovacije", naveo je Epic Games u saopštenju na svom korporativnom blogu.

Potpredsednik Google-a zdužen za poslovanje i javnu politiku Vilson Vajt je izjavio da ta kompanija planira da uloži žalbu na donesenu presudu, kao i da je "suđenje jasno pokazalo da se žestoko takmičimo sa Apple-om i njegovom App Store-om, kao i sa prodavnicama aplikacija na Android uređajima i igraćim konzolama". 

Izvor:www.smartlife.mondo.rs

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Kad je mufte i horor je sladak

Nova besplatna igra čeka vas, kao i do sada, ovog četvrtka na Epic Games Store platformi.

.

Epica: Ne pravimo muziku da bi bili mejnstrim

Jedan od hedlajnera ovogodišnjeg EXIT-a bio je i holandski simfo-metal sastav Epica. Ovaj bend iza sebe ima čak osam studijskih…

.

Ako vam nekada dosadi Counter Strike, tu je Valorant!

Pred nama je jedan produženi vikend koji kao da je stvoren za video igre. Vreme kao da je stvoreno da…

.

Mordhau: Srednjovekovna akcija

Epic Games je odlučio da nas počasti jednom akcionom poslasticom. U pitanju je naslov "Mordhau" puno krvavih borbi u blatu…

.

Dying Light: Neprekidna borba protiv zombija

Najbolji način da prekratite ove kišne i prilično dosadne aprilske dane jeste neka video igra puna akcije. Upravo za to…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo