...
TRENUTNO13:00 - 14:00Šta se kuva?

Lifestyle / Tehnologija

Stižu napredni humanoidni roboti iz Kine

08.11.2023.

Brojne tehnološke kompanije, uključujući i Teslu, razvijaju napredne humanoidne robote i ulažu milijarde u robotsku tehnologiju. Slične planove o razvoju takvih tehnologija ima i Kina koja želi da postane globalni lider na poljima veštačke inteligencije i robotike.

.

Prema dokumentu kineskog ministarstva industrije i informacionih tehnologija, Kina već za dve godine želi ne samo da razvije napredne humanoidne robote, već nameravaju i da ih masovno proizvode. Kako bi ispunili taj ambiciozni plan, kineska vlada želi da privuče što više kompanija u ovu industriju, da postavi standarde razvoja robotike, produbi međunarodnu saradnju i razvija talente.

Kinezi veruju da će tokom sledeće dve godine uspeti da naprave veliki napredak na područjima senzora, kontrole pokreta i interakcije između mašina, a sve to će uticati na robotsku revoluciju. Pored navedenog, u dokumentu se ne pominju nikakvi konkretni način na koji to žele da postignu, ali zato je naglašeno da bi takvi roboti mogli da poremete tržište na tržište na sličan način na koji su to uradili računari, pametni telefoni i električna vozila.

Nakon što su informacije iz ovog dokumenta procurile u javnost, porasle su cene deonica kineskih robotskih kompanija. Jedna od takvih kompanija (Fourier Intelligence) ranije ove godine predstavila je svog humanoidnog robota GR-1 koji već sada ima prilično napredne mogućnosti. Robot tako može da hoda na dve noge brzinom od 5 km/h i to sat vremena noseći 50 kg tereta. Već krajem ove godine trebalo bi da počne njegova masovna proizvodnja i sledeće godine očekuje se isporuka više hiljada komada. Takođe, Fourier Intelligence planira saradnju s kompanijama koje razvijaju AI kako bi implementirali veštačku inteligenciju u mozak svog robota.

Kako podsećaju na TechSpotu, jedan nezavisni "think tank" je početkom godine objavio da je Kina ispred SAD-a u istraživanjima u čak 37 od 44 važne i rastuće tehnologije, uključujući odbrambene tehnologije, ali i robotiku, veštačku inteligenciju i kvantne računare.

Izvor:www.b92.net

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besmrtnost je moguća?

Poznati futurista Rej Kurcvajl, inače bivši Google inženjer, predviđa da će besmrtnost postati moguća do 2030. godine.

.

Prvi superkompjuter koji simulira ljudski mozak uskoro će biti uključen

Tim naučnika najavio je da će uključiti prvi superkompjuter na svetu koji je dizajniran da oponaša neuronsku mrežu ljudskog mozga.

.

Roboti koji služe pivo beleže rekordnu potražnju u Južnoj Koreji

Iako su roboti već dugo korišćeni u industriji za repetitivne zadatke, Doosan Robotics se specijalizovao za robotske ruke koje rade…

.

Dust & Neon: Roboti u prašini Divljeg zapada

Možda se sećate sada već legendarnog filma "Cowboys & Aliens" iz 2011. godine koji je dokazao da u prljavštinu Divljeg…

.

Robotičari iz Novog Sada osvojili Evropu

Tim „Mi“, koji su činili studenti novsadskog Fakulteta tehničkih nauka, osvojio je ovogodišnje evropsko prvenstvo u robotici „Eurobot 2022“ koje…

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 Rodnopravnost
  • 13:00 Šta se kuva?
  • 14:00 Dnevna soba
  • 15:00 Superoperater

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo