...
TRENUTNO10:10 - 10:20Pesma dana

Lifestyle / Tehnologija

Špijunski trikovi za početnike

30.10.2020.

Koliko stepen tvoje paranoje varira u zavisnosti u toga da li u toku nedelje, recimo, pogledaš dokumentarne filmove i intervjue sa Snoudenom ili Asanžom? Da li poznaješ ljude koji gase ruter i wi-fi i bluetooth na svakom svom uređaju. Vade bateriju iz telefona, prelepljuju prednje i zadnje kamere flasterima. Ono što će većina tako nekog pitati jeste: čime se ti to baviš da ugrožavaš državnu bezbednost? Stavljajući tako iste te ljude u u koš sa ludim teoretičarima zavere, pre nego sa borcima za slobodu govora i zaštitu privatnosti.

.

Međutim, za određene profesije opreza nikad dovoljno, jer živimo u vremenu kada je nezamislivo završiti radni dan bez kontakta sa tehnologijom. Postavlja se pitanje: a šta kada napustimo stan ili kancelariju? I kada te prostorije realno postaju ranjive.

Po preporuci drugara koji zna mnogo više nego što to želi i da pokaže ("ej, nazovi me 'Deep throat' u tekstu, fore radi"), pogledali smo aplikaciju 'Photo Trap Change Detection'.

Naime, aplikacija funkcionište tako što uslikaš stvari na svom stolu, fioku sa dokumentima, policu sa knjigama ili bilo koji drugi deo prostorije za koji smatraš da je bitan, a po povratku u kancelariju ili stan napraviš identičnu fotku. Aplikacija tada naizmenično prebacuje sa jedne na drugu fotku kako bi pokazala da li je došlo i do najmanjeg pomeranja stvari. Da budemo realni, obaveštajci ne bi bili obaveštajci da to previde. Ali, prednost ove aplikacije je u tome što prepoznaje 'falsifikovan potpis'. Drugim rečima, ne samo što u milimetar pokazuje da li su laptop, šolja ili daljinski pomereni, već, sve i da je zaista poklopljeno, u stanju je da zumira svaki odvrnuti i zavrnuti šraf na laptopu, klimi ili stonoj lampi. Hajde ti uvrni šraf, a da mu je svaki usek u istom položaju kao što je i bio.

Ipak, kada se u Srbiji baviš istraživačkim novinarstvom, izazovi su neminovni. Urednik KRIK-a, Stevan Dojčinović, kaže da ne on ipak ne vadi bateriju telefona ili sim karticu kada ide na važan intervju, već prosto pribegava jednostavnijim metodama.

"Jednostavno je bolje nemati taj komad tehnike kod sebe kada se bavite nečim osetljivim, jer postoje mnogi načini kako mogu da vas bezbedonosno "probuše" upravo zahvaljujući mobilnom telefonu. Na primer - možete otići na sastanak, doći će vaš izvor, izvaditi bateriju, razgovarati, završiti razgovor, vratiti bateriju i otići. Pod uslovom da niko nije čuo vaš razgovor i dalje se vaše kretanje može ispratiti pomoću mobilnog. I može se videti da se vaš mobilni nalazio u neposrednoj blizini drugog mobilnog telefona. Telefona vašeg izvora. I na taj način rekosntruisati vaš kontakt. Znači, mobilni telefon je uvek rizik i postoji mnoštvo načina na koji vas može ugroziti. Zato, ostavite ga u kancelariji ili, dok ste na bitnom sastanku - date ga osobi u koju imate poverenja da se negde drugde prošeta s njim. To se zove - poslati telefon u šetnju".

dojcinovic jpg

Da li su informacije koje skupljaš sigurnije na flešu ili papiru?

Informacije su uvek sigurnije na flešu, jer se fleš može enkriptovati i lakše sakriti. Papir je uvek problem i treba digitalizovati informacije, a papir uklanjati u dobrim šrederima.

Da li se oslanjaš na neke aplikacije, tipa Photo Trap, ili slične, koje ti omogućuju da budeš svestan trenutnih okolnosti?

Konkretnu aplikaciju ne koristim, ali koristim mnoštvo drugih koje se tiču bezbednosti. Same aplikacije se često menjaju. One koje su sigurne danas - sutra više nisu. Tako da je bitno konstantno pratiti razvoj. U ovom trenutku se od svih telefonskih aplikacija za razgovor ugodno osećam samo sa Signalom. Mejlovi se takođe obavezno enkriptuju (zaključavaju) PGP enkripcijom. Bitno je imati i dobar program za enkripciju fajlova na kompjuteru kojih ima više. Obavezan je i VPN ili u gorem slučaju TOR browseri, koji omogućuju da se vaša IP adresa sakrije prilikom surfovanja.

Postoji i dosta old school metoda, postavljanje zamki u stanu/kancelariji pomoću kojih se može otkriti da li je neko ulazio - ali o tome ne mogu javno, tj. ne mogu da ih otkrivam.

Aforističar Aleksandar Baljak piše na Tviteru:

- Ima li kod vas slobode govora?

- Ima, ali nećemo o tome preko telefona.

Oni koji govore da je sve već izmišljeno i da se svaki dalji izum samo usavršava, u ovom slučaju su donekle u pravu. Ta aplikacija zapravo nije ništa novo. Odnosno jeste, ali samo usavršenija hladnoratovska metoda kojom se hvataju greške onog ko vrši tajni pretres stana. Da bi se prikriveni ulazak i izlazak obaveštajca otkrio moguće je postaviti više 'zamki' koje bi se 'aktivirale' usled narušenog a planski razmeštenog rasporeda određenih predmeta.

Pa se tako vlas kose stavlja između dve fioke ili se fioke (viseći elementi/vrata od plakara) ostavljaju otvorene tako da se ravnaju sa ivicom nekog predmeta unutar fioke. Zatim, olovka ili drška od šolje na stolu se postavlja u pravcu severoistoka, lenjirom se meri tačna razdaljina između laptopa, čaše i knjige; bočica od kapi za nos se stavlja uz sam ulaz za USB. Prašina koju duneš sa knjige po predmetima na stolu.

Bebi puder se posipa po podu belih pločica. Tako da, u slučaju da osoba koja ulazi u prostoriju ne lebdi, ne samo da ostaju otisci cipela već se može utvrditi i broj osoba koji se našao u prostoriji. Kao i broj cipela koji nose. Isto je i sa biberom po parketu.

Ukoliko neko želi ima mogućnosti da te otvori kao knjigu. I nije to ništa novo, niti neočekivano. To je jednostavno nova realnost koju tu i tamo pokušavamo da nadmudrimo. Jer, ne treba im baš sve dati na tacni.

I. Miloradov

Možda te još zanima:

.

Adobe razvija AI alat za generisanje muzike iz tekstualnog opisa

Adobe je objavio da radi na eksperimentalnom AI alatu koji će (možda) jednog dana biti deo Photoshop-a. U pitanju je rana…

.

Uspomene u Google fotografijama dobijaju novi izgled

Google fotografije redizajniraju svoju funkciju Memories kako bi bolje prikazale vaše drage snimke, sa novim interakcijama, tipovima memorije i deljenjem…

.

Google photos dostava

Google Photos od sada ima novu opciju u Americi. Korisnicima u Sjedinjenim američkim državama servis će isporučivati izrađene fotografije na…

.

Od sada možete imati 3D fotke

Ako biste da unesete malo živosti u svoje fotografije, obradovaće vas vest da je internet gigant Google odlučio da u…

.

Fotošop za početnike i stipendije za najbolje

Ukoliko vas zanimaju dizajn i digitalna umetnost i želite da naučite Photoshop, prijavite se na dvodnevni kurs “Photoshop – Mogućnosti…

.

Dobre stvari nastaju iz uživanja

Zvonimir Husnjak (25), poznatiji pod umetničkim imenom Z++, osiječki je treper i producent. Muzikom je počeo da se bavi od…

  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo