...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Adobe razvija AI alat za generisanje muzike iz tekstualnog opisa

04.03.2024.

Adobe je objavio da radi na eksperimentalnom AI alatu koji će (možda) jednog dana biti deo Photoshop-a. U pitanju je rana faza razvoja alata za kreiranje i editovanje AI muzike. Projekat nazvan Project Music GenAI Control je sposoban da kreira muziku i druge audio sekvence unosom tekstualnih opisa, koja bi kasnije mogla da se fino podešava kroz isti interfejs.

.

Kompanija navodi da ova tehnologija, za razliku od sličnih (kao što je Google-ova MusicLM), ide korak dalje i preskače potrebu za prebacivanjem kreirane muzike u neki eksterni program za dalju doradu. Project Music GenAI Control sposoban je da obavi ceo proces kreiranja muzike, od početka do kraja.

Adobe navodi da se za početak navedu neke osnovne smernice, kao što su "powerful rock", "happy dance" ili "sad jazz". Zatim je alatu moguće zadati da ubrza ili uspori tempo, promeni strukturu i ponavljanja određenih deonica, poveća intenzitet, produži ili skrati dužinu trajanja, ili da napravi remiks dobijenih rezultata… Tako dobijena muzika bi trebalo da bude dozvoljena i bezbedna za komercijalnu upotrebu, jer Adobe smatra da nema bojazni od "krađe" već postojećih melodija. Kako bi se povećala transparentnost, alat ima integrisan Content Credential opciju, koja bi navela sve detalje o razvoju melodije.

Projekat se razvija zajedno sa Kalifornijskim Univerzitetom, Karnegi Melon Univerzitetom i još nekim tehnički orijentisanim školama. Adobe naglašava da je u pitanju eksperimentalni projekat i da nije poznato kada će (i da li će) se pojaviti kao deo Adobe Creative Cloud paketa.

 

Izvor:www.engadget.com

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Oj, drugovi, je l' vam žao

Zbogom, Flashu – Microsoft napravio obaveznim uklanjanje iz Windows-a 10

.

Stiže Chrome 76: Poteškoće za Adobe Flash

Poslednja velika nova opcija u okviru Chrome pretraživača bio je Dark mod koji je stigao sa verzijama 73 i 74,…

.

Harvardov kurs fotografije

Sa mobilnim telefonom u rukama svako od nas može da napravi dobru fotografiju, ali uz malo znanja one mogu biti…

.

Uvod u graficki dizajn

Dvodnevna radionica grafičkog dizajna biće održana za vikend 3. i 4. novembra od 12 do 18h u prostorijama iDEAlab-a u…

.

Štampana ljudska krv za bolje lečenje teških bolesti

Jedan biotehnološki startap ima neobičnu zamisao - 3D štampanje ljudske krvi, kako bi se pravili bolji lekovi za retke ili…

.

Pretplata za nove korisnike društvene mreže X?

Novi korisnici društvene mreže X, ranije poznate kao Tviter, navodno će morati da plate skromnu cifru ukoliko žele da objavljuju…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo