...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Tehnologija

Snažan, lep i drži do higijene

23.11.2020.

Prvi antibakterijski telefon na svetu koji zaustavlja širenje klica napravljen je u kompaniji "Bullitt". Telefon je dobio ime "Cat S42" i kako proizvođači tvrde, napravljen je tako da bude "čvrst, izdržljiv i upotrebljiv na više frontova".

.

Telefon koji će imati antibakterijski sistem, "boriće" se protiv širenja bakterija zahvaljujući srebrnim jonima ugrađenim u materijale od kojih je sačinjen.

Iako takvi joni aktivno ne neutrališu bakterije ili viruse, uključujući i koronavirus, oni zaustavljaju širenje i umnožavanje patogena, tvrde oni koji su pokrenuli "biomaster".

Zaustavljanjem razmnožavanja mikroba, njihov broj se prirodno smanjuje. U kompaniji "Bullitt" kažu da njihov novi telefon može da smanji koncentraciju bakterija za 80 odsto u roku od 15 minuta i 99,9 procenata u roku od 24 sata.

Proizvođači dodaju da je uređaj potpuno vodootporan i da ga treba redovno prati sapunom i vodom, sredstvima za dezinfekciju, pa čak i izbeljivačima da bi bio čist.

U toku pandemije koronavirusa, brojni su saveti o pranju ruku i dezinfekciji predmeta koje svakodnevno koristimo. Profesor Piter Hal sa Univerziteta u Vaterlou, smatra da telefone treba čistiti dva puta dnevno, kako bi se sprečio dalji prenos virusa.

Alkoholne maramice su najpogodnije za ubijanje virusa, a „Epl“ preporučuje upotrebu krpe od mikrovlakana i sapunice.

Izvor:www.rts.rs

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Mikrobi, puške i čelik"

Mladi novosadski načunik, inženjer i istraživač, ali i gitarista, kompozitor i frontmen benda Monohrom Oskar Marko preporučio nam je zanimljivu…

.

Flopi diskete pokreću čitave flote putničkih aviona

Flopi disk je, za one mlađe koji sa njima nisu imali prilike da se sretnu, nekada služio kao prenosivi memorijski disk na…

.

Stižu novi modeli robota koji je hteo da uništi čovečanstvo

Za industriju robotike, korona-kriza je velika prilika, a tako razmišljaju i u kompaniji Hanson Robotics iz Hong Konga.

.

Imao se rašta i roditi

Otišao u penziju sa 25 godina

.

Uticajni tviteraš

"Da je danas živ Sveti Petar, sigurno bi i on slao poruke preko Tvitera i mejla, koristio bi savremena sredstva…

.

Otkriven eliksir večne mladosti?

U Kini testiraju injekciju koja zaustavlja starenje. Za sada se eksperimenti vrše samo na miševima, ali prvi nalazi su ohrabrujući.

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music Mix by Majkić
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo