...
TRENUTNO15:50 - 16:10Leto na O radiju

Lifestyle / Tehnologija

Gmail testira end-to-end enkripciju

21.12.2022.

Guglov mejl klijent Gmail, koji ima gotovo dve milijarde korisnika, dobija podršku za punu end-to-end enkripciju, implementiranu na strani klijenta. Trenutno je ta opcija u beta verziji i dostupna je tek korisnicima koji su na paketu Google Workspace.

.

Elektronska pošta zasnovana je na izuzetno starim standardima i protokolima i kao takva veoma je nesigurna. Popularni pružaoci usluga ne nude njenu enkripciju podrazumevano, elektronska pošta se od servera do servera šalje u čistom tekstu ili zaštićena STARTTLS enkripcijom (a potom skladišti u plain textu), ali puna end-to-end enkripcija i dalje je relativno retka pojava. Stoga se mejl danas ne smatra preterano bezbednim načinom komunikacije, ali Google najavljuje da će načiniti velik iskorak u tom smeru.

Iz kompanije Google kažu da će enkripcija biti primenjena na poruke elektronske pošte u samom pregledaču, pre nego što podaci stignu do njihovih servera, pa na taj način oni neće moći "da vide" ključeve za enkripciju kojima su podaci zaštićeni.

Ovu bezbednosnu opciju nazivaju client-side encryption (CSE), a korisnici koji je žele da je koriste moraće, za sada, ručno da je uključe u podešavanjima. Pre toga moraće da se prijave za njeno korišćenje u beta verziji.  Za sada su podržani paketi Enterprise Plus, Education Plus i Education Standard.

Enkripcija će se potom primenjivati na sve njihove imejlove, poslate u okviru ili izvan organizacije, ali uz preduslov da i pošiljalac i primalac imaju aktiviranu istu mogućnost (CSE). To podrazumeva i da primalac i pošiljalac moraju da budu na Guglovim serverima.

Izvor: B92


Tagovi

Možda te još zanima:

.

Google nas priprema za budućnost bez lozinki

Google ide korak dalje u tome da korisnike "nagovori" na napuštanje lozinke kao glavnog načina autentifikacije. Na svim njihovim uslugama…

.

Novi dizajn Gmaila

Još je u julu najavljeno da stiže novi Gmail, a u pitanju su promene koje se najviše tiču izgleda. U to…

.

Gmail prati vaše pošiljke i pakete

Gmail je nedavno dobio još jednu funkciju. Sada može da prati pošiljke i pakete, da korisnike izveštava o tome gde se nalaze, kao…

.

Gmail ažuriranje za iPhone koje ubrzava slanje mejla

Google je objavio ažuriranje za Gmail na iOS-u, a korisnici iPhona su tako dobili novu, sjajnu funkciju.

.

Gmail za iOS dobija Inbox Homescreen vidžet

Google je najavio apdejt aplikacije Gmail za iOS sa kojim korisnici dobijaju mogućnost da uključe opciju Inbox Homescreen vidžeta. 

.

Mladi u riziku nemaju pravo na grešku

Nedavno je osnovana Koalicija za unapređenje položaja mladih u riziku, kako bi se osigurao sistemski pristup rešavanju izazova sa kojima…

  • 15:30 Gost O radija
  • 15:40 Prava stvar
  • 15:50 Leto na O radiju
  • 16:10 Rodnopravnost
  • 16:30 Album nedelje

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo