...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Gmail testira end-to-end enkripciju

21.12.2022.

Guglov mejl klijent Gmail, koji ima gotovo dve milijarde korisnika, dobija podršku za punu end-to-end enkripciju, implementiranu na strani klijenta. Trenutno je ta opcija u beta verziji i dostupna je tek korisnicima koji su na paketu Google Workspace.

.

Elektronska pošta zasnovana je na izuzetno starim standardima i protokolima i kao takva veoma je nesigurna. Popularni pružaoci usluga ne nude njenu enkripciju podrazumevano, elektronska pošta se od servera do servera šalje u čistom tekstu ili zaštićena STARTTLS enkripcijom (a potom skladišti u plain textu), ali puna end-to-end enkripcija i dalje je relativno retka pojava. Stoga se mejl danas ne smatra preterano bezbednim načinom komunikacije, ali Google najavljuje da će načiniti velik iskorak u tom smeru.

Iz kompanije Google kažu da će enkripcija biti primenjena na poruke elektronske pošte u samom pregledaču, pre nego što podaci stignu do njihovih servera, pa na taj način oni neće moći "da vide" ključeve za enkripciju kojima su podaci zaštićeni.

Ovu bezbednosnu opciju nazivaju client-side encryption (CSE), a korisnici koji je žele da je koriste moraće, za sada, ručno da je uključe u podešavanjima. Pre toga moraće da se prijave za njeno korišćenje u beta verziji.  Za sada su podržani paketi Enterprise Plus, Education Plus i Education Standard.

Enkripcija će se potom primenjivati na sve njihove imejlove, poslate u okviru ili izvan organizacije, ali uz preduslov da i pošiljalac i primalac imaju aktiviranu istu mogućnost (CSE). To podrazumeva i da primalac i pošiljalac moraju da budu na Guglovim serverima.

Izvor: B92


Tagovi

Možda te još zanima:

.

Novi dizajn Gmaila

Još je u julu najavljeno da stiže novi Gmail, a u pitanju su promene koje se najviše tiču izgleda. U to…

.

Gmail prati vaše pošiljke i pakete

Gmail je nedavno dobio još jednu funkciju. Sada može da prati pošiljke i pakete, da korisnike izveštava o tome gde se nalaze, kao…

.

Gmail ažuriranje za iPhone koje ubrzava slanje mejla

Google je objavio ažuriranje za Gmail na iOS-u, a korisnici iPhona su tako dobili novu, sjajnu funkciju.

.

Gmail za iOS dobija Inbox Homescreen vidžet

Google je najavio apdejt aplikacije Gmail za iOS sa kojim korisnici dobijaju mogućnost da uključe opciju Inbox Homescreen vidžeta. 

.

Google redizajnira Gmail

Google je nedavno objavio da integriše svoj Meet servis za video konferencije sa Gmail aplikacijom, što je naišlo na određene…

.

Besplatne kotizacije za Water Workshop

Edukativni centar za zaštitu životne sredine EDEN u saradnji sa Fondacijom Docent dr Milena Dalmacija dodeljuje 40 besplatnih kotizacija za…

  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo