...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Kalifornija od 2035. zabranjuje vozila na fosilna goriva

31.08.2022.

Savezna država Kalifornija odredila je rok do kog mora da prestane prodaja svih vozila čiji se pogon zasniva samo na sagorevanju fosilnih goriva. Calfornia Air Resource Board, iliti Odbor za raspodelu resursa vazduha u Kaliforniji, objavio je svoju formalnu zabranu za prodaju svih vozila koja će imati pogon samo na fosilna goriva od 2035. godine. Ova savezna regulativa nastala je dve godine nakon što je guverner Gavin Njusom postavio zadatak pred ovaj odbor sa ciljem da se pronađe rešenje kako bi se dostigla stoprocentna prodaja vozila koji proizvode nula emisija štetnih gasova prilikom vožnje.

.

Foto: Pixabay

Interesantna je činjenica da je ovaj odbor jednoglasno izglasao ovu odluku koja će se sprovoditi u fazama. Prva faza predlaže da se do 2026. godine procenat prodaje vozila na benzin i dizel smanji za 35 odsto. Potom, 2030. godina donela bi smanjenje prodaje takvih vozila od 68 odsto, a poslednja godina zabrane donala bi totalnu zabranu prodaje vozila na fosilna goriva.

Prema trenutnim predviđanjima Odbora za raspodelu resursa vazduha u Kaliforniji, ovakav potez trebalo bi da dovede do 50 odsto manje emisije gasova staklene bašte u atmosferu do 2040. godine, dok celokupna savezna država ima za cilj potpuni prelazak na obnovljive izvore energije do 2045. godine. 

Ista ili slična reakcija ostalih saveznih država očikuje se u narednom periodu, pogotovo imajući u vidu da su i države Njujork i Masačusets već izglasale iste regulative. Pored toga, čini se i da se većina proizvođača vozila slaže ili makar shvata da nema izbora, pa se tako mnogi trude da u potpunosti prestanu da proizvode automobile na fosilna goriva. Bentley će prodavati samo hibride od 2026, Mercedes i Volvo samo električna vozila od 2030, dok Honda i Ford planiraju isto ali deset godina kasnije.

Izvor: Benchmark

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Stiže Mijia hibridni sat

Mijia brend je deo sistema kompanije Xiaomi, a upravo je dobio najnovijeg člana - Mijia Quartz pametni sat. To je…

.

BMW vs Tesla

Nova poboljšana litijum-jonska baterija imaće 30 odsto povećanje energetske efikasnosti i brzine punjenja. Trošak proizvodnje iznosi 50 procenata današnjih troškova.

.

Leteći tanjir na struju

Kompanija Zeva Aero za osnovni cilj ima razvoj personalnih, električnih letelica. Prvi koncept je leteće prevozno sredstvo s više rotora, koje ima sposobnost vertikalnog…

.

Volvo hipster

Švedski proizvođač automobila Volvo objavio je da će njihov asortiman vozila do 2030. godine biti isključivo na električni pogon i…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo