...
TRENUTNO12:00 - 13:00Radio Grafiti

Lifestyle / Tehnologija

Hakeri mogu da pristupe Google nalozima i bez lozinke

09.01.2024.

Sajber stručnjaci iz CloudSEK-a upozoravaju na novi oblik malvera koji omogućava hakerima da zaobiđu dvostruku autentifikaciju i pristupe Google nalozima bez upotrebe lozinke.

.

Sajber stručnjaci su otkrili novi vid malvera koji hakerima omogućava pristup Google nalozima korisnika bez potrebe za njihovim lozinkama. Istraživanje sprovedeno od strane CloudSEK ukazuje na opasan malver koji koristi kolačiće trećih strana za neautorizovani pristup privatnim podacima korisnika. Već se beleži aktivno testiranje ovog malvera od strane hakerskih grupa.

Prvi put je ovaj sigurnosni propust otkriven u oktobru 2023. godine, kada je haker objavio informacije o tome na kanalu na platformi Telegram. U objavi je navedeno kako se nalozi mogu kompromitovati kroz ranjivost povezanu s kolačićima, koji su inače korišćeni od strane veb sajtova i pretraživača za praćenje korisnika i povećanje njihove efikasnosti.

Kolačići za autentifikaciju Google naloga omogućavaju korisnicima pristup svojim nalozima bez stalnog unošenja prijavnih podataka. Međutim, hakeri su pronašli način da dođu do ovih kolačića i time zaobiđu dvostruku autentifikaciju.

Veb pregledač Google Chrome, koji je sa tržišnim udelom većim od 60% u prošloj godini, najpopularniji na svetu, trenutno radi na eliminaciji kolačića trećih strana. "Stalno unapređujemo naše odbrambene mehanizme protiv ovakvih tehnika i štitimo korisnike koji postanu žrtve malvera. U ovom slučaju, Google je preduzeo korake za zaštitu svih kompromitovanih naloga koji su otkriveni," navodi se u saopštenju Google-a.

Korisnicima se savetuje da kontinuirano preduzimaju mere za uklanjanje malvera sa svojih računara, kao i da aktiviraju funkciju "Poboljšana sigurna pretraga" u Chrome-u kako bi se zaštitili od fišing napada i preuzimanja malvera.

Izvor:www.telegraf.rs


Možda te još zanima:

.

Google testira novu opciju za Chrome

Među novinama koje se stalno pojavljuju, Google bi uskoro u Chrome pregledač mogao dodati još jednu – vrlo korisnu. U…

.

Ostajemo bez ad blokera?

Ad bloker je jedna od najkorisnijih stvari na pretraživačima, s obzirom na to da nam pomaže da se rešimo dosadnih…

.

Tamni mode Chroma i na telefonima?

Koliko su pojedini pretraživači počeli da koriste dark mode, ispada da je život skroz mračan, a ne nekad siv, nekad…

.

Google Chrome dobija opciju grupisanja tabova

Kako je najavljeno, ova funkcija će automatski grupisati kartice i svaki put kada se pristupi novoj stranici, ona će se automatski…

.

Dark mode i za Google Chrome

Nakon što su i Microsoft i Youtube dobili svoje tamne teme, uskoro bi to mogao da bude slučaj i sa…

.

Jednostrano slanje poruka stiglo i na Instagram

Instagram je početkom ove godine lansirao opciju kanala koja je bila dostupna samo ograničenom broju kreatora koji žele da preko…

  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 ŠpacirBećar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo