...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Tehnologija

Čist, planinski dizel

27.04.2021.

Švedski "Lundin Enerdži" prodao je prvu svetski sertifikovanu ugljenično neutralno proizvedenu naftu rafineriji Saras na italijanskom ostrvu Sardinija.

.

"Lundin Enerdži" je isporučio prve barele karbonski potpuno neutralne nafte Sarasu sa svog polja "Edvard Grig", u priobalju Norveške, koje je ujedno i prvo naftno polje na svetu koje je sertifikovala nezavisna specijalizovana agencija za testiranje i sertifikaciju "Intertek Grupa", u okviru sertifikata Carbon Clear.

Polje je sertifikovano kao niskougljenično sa emisijom tokom celog životnog veka polja od 3,8 kg CO2 po barelu ekvivalenta nafte, uključujući istraživanje, razvoj i proizvodnju, što je pet puta manje od svetskog proseka.

Kompanija je saopštila da je karbonski neutralna nafta prodata rafineriji sa Sardinije, nakon što je višak emisije od 2.302 tone CO2 kompenzovan putem visokokvalitetnog, na prirodi baziranog projekta hvatanja ugljenika koji je sertifikovala američka organizacija "VCS".

Pored toga, "Intertek" je nezavisno sertifikovao celokupnu trgovinu kao karbonski neutralnu u skladu sa svojim standardom carboNZeroTM, što znači da nije došlo do neto emisija tokom proizvodnje svakog barela isporučenog Sarasu.

Nik Voker, predsednik i izvršni direktor kompanije "Lundin Enerdži" naveo je u saopštenju da ova trgovina, koju je omogućilo vođenje strategije dekarbonizacije industrije, pruža dokaz o tome kuda ide tržište sirove nafte i o potencijalnoj vrednosti koja se može ostvariti kroz efikasno, industrijski vođeno smanjenje emisija.

Kompanija je obećala da će od 2025. godine svaki barel koje proizvodi "Lundin Enerdži" biti ugljenično neutralan.

Izvor:www.biznis.telegraf.rs

Možda te još zanima:

.

Planinarstvo i boravak u prirodi kao novi školski predmet?

Ljubitelje prirode nije bilo teško ubediti da tokom pandemije šetaju po šumama i parkovima umesto po tržnim centrima. Planinarenje je…

.

Smršao 60 kilograma i sprema se za Beogradski maraton

Naš sugrađanin Milan Kaćanski potpuno novim načinom života i ishrane za nekoliko meseci uspeo je da skine čak 60 kilograma.…

.

Spajdermen propo

Novi BionicWheelBot je robot inspirisan paukovima iz stvarnog života, pa se ponaša i kreće kao njegovi rođaci iz prirode.

.

Gde si, tebra, Srbine

Otkrivena nova vrsta ptice u Srbiji: dugorepi svračak koji zime provodi u Africi.  Snimljen je na području opština Bujanovac i…

.

Kako će se komarci boriti sami protiv sebe

Istrebićemo ih! Pod pokroviteljstvom biotehnološke kompanije "Okitec" iz Velike Britanije, počinje promovisanje operacije puštanja miliona genetički modifikovanih komaraca, kako bi…

.

Otkrivena smrtonosna tajna rimskih Vrata pakla

Pećina koju su stari Rimljani nazivali Vrata pakla i smatrali je ulazom u podzemni svet, imala je smrtonosnu tajnu, za…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo