...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Aplikacija koja prati krpelje

17.05.2024.

Broj krpelja ove godine znatno se povećao u odnosu na prethodne, zbog čega je stvorena aplikacija za praćenje staništa krpelja.

.
Aplikaciju "Pronađi krpelja" kreirali su naučnici sa Naučnog instituta za veterinarstvo u Novom Sadu, a cilj je praćenje staništa krpelja i analiza gde se nalaze one vrste koje prenose lajmsku bolest.
 
Veb aplikacija funkcioniše tako što građani mogu da pošalju sliku sa lokacijom krpelja koji su uočili u prirodi ili skinuli sa sebe, neke druge osobe ili životinje. Sve te lokacije čuvaju se u aplikaciji i prikazuju na mapi koju svi korisnici mogu da vide. 
 
Kako kaže Marina Žekić sa Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad, ideja jeste da sve informacije o ovoj temi budu na jednom mestu.
 
"U posebnom delu aplikacije građani mogu da se informišu uopšteno o krpeljima, onima koji prenose lajmsku bolest, ali i kako da se ponašaju kada se krpelj zakači i kako da se ponašaju kada se vrate iz prirode kući", objašnjava ona.
 
Naučni institut za veterinarstvo inače se bavi analizom krpelja i testiranjem na lajmsku bolest, te prvih 100 korisnika aplikacije može krpelje koje uslikaju besplatno da pošalju na analizu.
 
"Kada nam građani pošalju krpelja, mi analizom možemo da utvrdimo da li je to vrsta koja prenosi bolest, a ukoliko jeste, onda možemo da utvrdimo i da li je zaražen ili ne".
 
Dodaje da je cilj da građani budu upućeniji u vezi sa ovom temom, ali i da se na aplikaciji proširi baza preko koje će se moći informisati gde su krpelji i time biti i svesniji da obrate pažnju na iste.
 
"Na primer, ako više korisnika na Fruškoj gori obeleži na kojim lokacijama postoje krpelji, drugi će znati da kada dođu kući sa tih lokacija moraju obavezno da pregledaju tela i kose. Najbolje je da se građani odmah i istuširaju i operu odeću jer se tako smanjuje verovatnoća da će se krpelj zakačiti. Ono što je najbitnije jeste da krpelj bude zakačen što kraće, a smatra se da se bakterija ne prenosi do 24 časa od dolaska u kontakt", dodaje Marina Žekić.
 
Žekić ističe i da je aplikacija dostupna na veb stranici, što je prednost jer nije potrebno skidanje iste preko plej prodavnica.
 
"Jedino je bitno da ljudima dok šalju fotografiju bude uključena lokacija, kako bismo mi dobili informaciju gde se nalaze krpelji, pa onda možemo i da je ubacimo na mapu", naglašavaju kreatori ove aplikacije.
 
Izvor:www.021.rs

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Uvek može biti pravo vreme za novog psa

Prednovogodišnji period tradicionalno je vreme darivanja najbližima. Ideje i mogućnosti za poklone su razne, a poslednjih godina u porastu je…

.

Leto sa najboljim prijateljem

Leto pruža nebrojene, sjajne mogućnosti za fenomenalnu zabavu sa vašim ljubimcem. Da na kraju, od igračke ne bi ispale plačke,…

.

Borba protiv krpelja

Sa dolaskom lepog vremena i proleća ujed krpelja postaje aktuelna tema, a Dom zdravlja Novi Sad saopštio je nekoliko korisnih…

.

Preuzmi iOS aplikaciju Oradija!

Oradio sada možeš da pratiš i preko iOS aplikacije. Za razliku od dosadašnjeg plejera koji je postojao u app store-u, sada…

.

Novi Sad: Mitsko utočište

Vikend pred nama donosi Novosađanima i svima koji se u Novom Sadu zateknu, zanimljiv događaj. Interaktivna šetnja pod nazivom "Novi…

.

Microsoft pravi prodavnicu mobilnih igara

Apple i Google imaju uporište u distribuciji mobilnih aplikacija preko svojih prodavnica aplikacija. Iako Android dozvoljava alternativne prodavnice aplikacija, one…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo