...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

AMD, ARM i Intel stvaraju univerzalni standard čipleta

10.03.2022.

Čipleti, odnosno blokovi integrisanih kola, su sve češći u dizajnu čipova, a neke od najvećih svetskih tehnoloških kompanija žele da ih učine sveprisutnijim. Prema izveštajima Tom’s Hardware-a koalicija koja uključuje AMD, ARM i Intel pokrenula je standard Universal Chiplet Interconnect Express (UCIe) koji ima za cilj da olakša “die-to-die” veze u hardveru i softveru.

.

Ako sve prođe kako treba krajnji korisnici imaće mogućnost da "pomešaju i upare" komponente čipleta od više proizvođača za prilagođenu konstrukciju sistema na čipu. Alijansa je već ratifikovala specifikaciju UCIe 1.0.

Može proći dosta vremena pre nego što stignu čipovi napravljeni po novom standardu. UCIe grupa još mora da radi na definisanju faktora forme, protokola i drugih detalja.

Apel za uključene kompanije je ipak jasan. Kompanije bi mogle da ubrzaju razvoj CPU-a i SoC-a koristeći gotove dizajne čipleta umesto da prave sopstvene, od nule. Takođe bi mogli da prodaju čipove drugim kompanijama i povećaju domet svoje tehnologije. Čipovi mogu postati homogeniji, ali se mogu pojaviti ranije ili dati dosljednije performanse. To bi moglo biti od pomoći za čitav niz uređaja, od telefona do servera koji pokreću usluge u oblaku.

Izvor: www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

ChatGPT zna kako da se obogatite

Godinu i po od kada je ChatGPT ušao u žižu svetske javnosti i tehnologiju veštačke inteligencije uneo kao jednu od…

.

Koja su najveća rivalstva u IT industriji?

Pepsi vs. Koka Kola, Edison vs. Tesla, Star Wars vs. Star Trek, istorija je prepuna rivalstava u najrazličitijim sferama života,…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo