...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Koja su najveća rivalstva u IT industriji?

25.10.2016.

Pepsi vs. Koka Kola, Edison vs. Tesla, Star Wars vs. Star Trek, istorija je prepuna rivalstava u najrazličitijim sferama života, ali retka od njih odgovaraju intenzitetu, a neretko i zlobi koja dolazi kada dva tehnološka giganta postanu sukobljene strane. Od postanka računara do današnjeg digitalnog doba bilo je brojnih rivalstava, a ovde ćemo predstaviti neke najvažnije.

.

Pre svega to je rivalstvo kompanija AMD i Intel. Ove dve kompanije su osnovane krajem šezdesetih godina, ali se njihov rivalitet nije zagrejao u narednih 20 godina. Stvari su dobro išle u početku a odnos je počeo da se raspada sredinom osamdesetih kada je Intel odbio da AMD-u da licencu za svoje 386 mikroprocesore.

Naravno, tu je i veliko rivalstvo kompanija Microsoft i Apple, koje takođe nije bilo uvek tako teško, što nam govori i priloženi video. Stvari su se pogoršale kada je Stiv Džobs optužio Gejtsa za kopiranje Macintosh OS za Microsoft-ovu verziju GUI OS: Windows. Nikako ne treba zaboraviti ni veliko rivalstvo japanskih kompanija Nintendo i Sega, kao tvoraca najboljih konzola prethodnih decenija.

Rivalstvo kompanija Samsung i Apple je uglavnom novijeg perioda i najviše bazirano na telefonima. Zahvaljujući brojnim patentnim tužbama, ove kompanije su nebrojeno puta bile protivnici u sudu. Slično je i sa kompanijama Google i Apple, a nakon što je HTC predstavio Android telefon 2010. godine, Stiv Džobs je rekao će provesti i poslednje dane života, da će potrošiti i poslednji peni od Apple-ovih nekoliko desetina milijardi da ispravi nepravdu, jer je po njegovom mišljenju Android ukradeni proizvod.

Izvor: Techspot

Možda te još zanima:

.

Tesla gradi najveću bateriju

Kompanija Tesla na pola je puta da izgradi najveću bateriju na svetu koja će se nalaziti u Južnom delu Australije.…

.

Volonteri najveća podrška migrantima

Više od stotinu migranata i izbeglica pre dva dana počelo je autobusima da napušta mesto Idomeni, u potrazi za boljim…

.

Facebook veći od najveće države sveta

Ekspanzija se usporava u proteklih nekoliko meseci, jer prosto više nema korisnika interneta.

.

Izgleda da nismo sami, sami i ničiji

Kako su istraživanja uznapredovala i dovela do raznoraznih otkrića u gotovo svim sferama života, naučnici su došli i do novih…

.

Tasmanijski tigar se vraća iz mrtvih

Naučnici bi uskoro mogli da ožive izumrlu vrstu poznatu po nazivu tasmanijski tigar, koja je nekada naseljavala Novu Gvineju i…

.

Velike tehnološke kompanije sve više troše na lobiranje u Briselu

Digitalna industrija troši više od 113 miliona evra godišnje na lobiranje u Briselu, pri čemu su rastu te sume u…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo