...
TRENUTNO15:20 - 15:30Tehnologija

Lifestyle / Tehnologija

Koja su najveća rivalstva u IT industriji?

25.10.2016.

Pepsi vs. Koka Kola, Edison vs. Tesla, Star Wars vs. Star Trek, istorija je prepuna rivalstava u najrazličitijim sferama života, ali retka od njih odgovaraju intenzitetu, a neretko i zlobi koja dolazi kada dva tehnološka giganta postanu sukobljene strane. Od postanka računara do današnjeg digitalnog doba bilo je brojnih rivalstava, a ovde ćemo predstaviti neke najvažnije.

.

Pre svega to je rivalstvo kompanija AMD i Intel. Ove dve kompanije su osnovane krajem šezdesetih godina, ali se njihov rivalitet nije zagrejao u narednih 20 godina. Stvari su dobro išle u početku a odnos je počeo da se raspada sredinom osamdesetih kada je Intel odbio da AMD-u da licencu za svoje 386 mikroprocesore.

Naravno, tu je i veliko rivalstvo kompanija Microsoft i Apple, koje takođe nije bilo uvek tako teško, što nam govori i priloženi video. Stvari su se pogoršale kada je Stiv Džobs optužio Gejtsa za kopiranje Macintosh OS za Microsoft-ovu verziju GUI OS: Windows. Nikako ne treba zaboraviti ni veliko rivalstvo japanskih kompanija Nintendo i Sega, kao tvoraca najboljih konzola prethodnih decenija.

Rivalstvo kompanija Samsung i Apple je uglavnom novijeg perioda i najviše bazirano na telefonima. Zahvaljujući brojnim patentnim tužbama, ove kompanije su nebrojeno puta bile protivnici u sudu. Slično je i sa kompanijama Google i Apple, a nakon što je HTC predstavio Android telefon 2010. godine, Stiv Džobs je rekao će provesti i poslednje dane života, da će potrošiti i poslednji peni od Apple-ovih nekoliko desetina milijardi da ispravi nepravdu, jer je po njegovom mišljenju Android ukradeni proizvod.

Izvor: Techspot

Možda te još zanima:

.

Tesla gradi najveću bateriju

Kompanija Tesla na pola je puta da izgradi najveću bateriju na svetu koja će se nalaziti u Južnom delu Australije.…

.

Volonteri najveća podrška migrantima

Više od stotinu migranata i izbeglica pre dva dana počelo je autobusima da napušta mesto Idomeni, u potrazi za boljim…

.

Facebook veći od najveće države sveta

Ekspanzija se usporava u proteklih nekoliko meseci, jer prosto više nema korisnika interneta.

.

Apple, Nvidia i druge kompanije koristile YouTube zapise za treniranje svojih AI modela

YouTube video zapisi korišćeni su za treniranje veštačke inteligencije kompanija Apple, Nvidia i Anthropic, pokazuje istraživanje koje su sproveli Proof…

.

Hakeri napali Dizni zbog odnosa prema umetnicima

Hakerska grupa Nullbulge objavila je da je došla u posed više od terabajta poverljivih podataka iz preko 10.000 Slack kanala koji pripadaju…

.

Društvene igre čine letovanje još zabavnijim

Sezona je ubijanja vremena na plaži. Ako niste solisti i volite društvo, sigurno imate u šteku i neku društvenu igru.…

  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:10 Pesma dana
  • 15:20 Tehnologija
  • 15:30 Gost O radija
  • 15:40 Prava stvar

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo