...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

AI bot imenovan za savetnika rumunskog premijera

06.03.2023.

Svet je opčinjen AI botovima. AI sistemi brzo napreduju, pa su ušli i u političke vode. Neki već zbijaju šale na taj račun, pa ističu da su od novinara stigli baš brzo do sistema koji upravljaju svetom. Dobro, možda ne svetom, ali Rumunija na primer već ima AI “političara“. Premijer Nicolae Ciuca nedavno je jednog bota proglasio svojim savetnikom. U pitanju je asistent Ion.

.

Foto: Pixabay

Ion se predstavio i na konferenciji za štampu, a tom prilikom je rekao “Zdravo. Dali ste mi život. Ja sam Ion. Moj posao je da vas predstavljam. Kao ogledalo“. Njegov zadatak je da “sluša sve građane Rumunije i da ih posle predstavlja pred vladom te zemlje“.

U kabinetu premijera tvrde da nijedan čovek to ne može, pa je bot zbog toga dobio posao. Ne radi se naravno o čarobnjaku iz Oza, već o sistemu koji će se šunjati po društvenim mrežama kako bi video šta građani misle. Oni posebno zabrinuti mogu i direktno da mu se obrate preko posebnog portala.


Problem je u tome što načini na koje Ion bira šta će od postova i komentara da prenese vladi uopšte nisu transparentni, pa se izgleda ne radi o nekom korisnom savetniku, već o sistemu koji menja stotine ljudskih radnika čiji je posao da prate građane i nadređenima prenose šta oni misle. 

Izvor:PC Press


Tagovi

Možda te još zanima:

.

OpenAI najavio svoj pretraživač - SearchGPT

Možda ChatGPT već doživljavate kao pretraživač - uostalom, možete unositi upite slične onima koje biste stavili u Google ili Bing.…

.

Istraga o tome da li se AI koristi za određivanje cena

Federalna trgovinska komisija (FTC) u SAD pokrenula je istragu o tome kako kompanije koriste veštačku inteligenciju (AI) za određivanje cena…

.

Nebius planira da postane evropski lider u AI tehnologijama

Nekadašnji inženjeri iz Yandexa, vodeće ruske tehnološke kompanije, osnovali su Nebius, startup koji ima ambiciju da postane vodeći pružalac usluga…

.

OpenAI traži uvid u beleške i dokumente novinara New York Timesa

Novi pravni spor između New York Timesa i kompanije OpenAI, koja je vlasnik ChatGPT-a, mogao bi da dovede do ozbiljne…

.

Samsung kupuje britanski startap kako bi unapredio Galaxy AI

Kompanija Samsung saopštila je da je postigla dogovor o kupovini Oxford Semantic Technologies, britanskog startapa koji razvija tehnologiju grafikona znanja.

.

Otvoren konkurs za festival DIY filma Naiva

Dom b612 ove godine organizuje četvrti po redu Festival amaterskog filma, koji će biti održan od 20. do 21. septembra…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo