...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Putovanja

Nova godina u Krakovu

30.12.2019.

Mnogima u jednom trenutku dosadi proslava Nove godine u rodnom gradu, pa požele da promene destinaciju ta tri dana. Nekada je to pravi pogodak i doživi se najlepši doček u životu, a nekima, tek kada otputuju, postane jasno da im je kod kuće najlepše.

.

Studentkinja Jana Vukojević odlučila je da 2019. dočeka u Krakovu. Kako kaže, zasitila se Novog Sada, i želela je da doživi neko novo iskustvo i to za iste pare koje bi potrošila da je ostala ovde.

"Pošto su kod nas dosta skupi izlasci za Novu godinu, onda smo drugarica i ja odlučile da odemo na Doček u Poljsku. Destinacija nam je odgovarala pre svega finansijski. Išle smo preko jedne parti-agencije koja organizuje žurke i jeftina putovanja. Gotovo da podjednako para potrošite, a otputujete daleko", objašnjava Jana.

Međutim, ona navodi da novogodišnji praznici u Poljskoj ne izgledaju baš onako kako mi zamišljamo. Na trgovima postoje novogodišnji vašari, baš kao i kod nas, ali sve ostalo je drugačije.

"U ovo doba godine, oni imaju neki kao zimski vašar, gde ima puno toplih pića i hrane. Međutim, stekla sam utisak da oni generalno dočekuju Novu godinu mnogo mirnije nego mi. Kod njih nema ludih izlazaka i pijančenja kao što je slučaj kod nas. Takođe, kod njih tek po koja kuća ima svećice na prozorima, dok kod nas svaki ćošak sija u ovo doba godine", navodi Jana.

 krakov3 jpeg

Krakov spada u mirnije gradove, pa je Jana išla na doček koji je organizovala agencija preko koje je i putovala. Sve je, kaže, opet izgledalo kao kod kuće. 

"Mi smo u sklopu ove agencije imali organizovan izlazak i plaćen ulaz u klub gde smo imali našeg DJ-a koji je puštao domaću muziku. Tako da, imali smo osećaj kao da smo u Srbiji, iako smo fizički bili udaljeni kilometrima", kaže Jana.

Ono što se razlikuje u odnosu na doček u Srbiji je i prvi januar. Kod nas je nemoguće zamisliti da se i ovaj dan ne proslavi uz glasnu muziku i igranje do jutra. U Poljskoj je to mnogo drugačije. Oni ovaj dan posvećuju isključivo odmoru i porodici.

"U Poljskoj je prvi januar apsolutno neradan dan. Mi smo to, nažalost, zaboravile pa smo morale da se hranimo hranom iz automata. Dakle, ne možete da pronađete ni jednu prodavnicu koja radi tada, i ne samo to, na ulicama nema ljudi, grad je totalno prazan. Svi su kod svojih kuća, miruju i nema nikakvih izlazaka uveče kao kod nas. Kod njih se prvi januar ne slavi, tada se odmara", objašnjava Jana.

krakov1 jpeg

Krakov ima karakterističnu arhitekturu i na Janu su upravo te prelepe građevine i ostavile najveći utisak.

"Na mene je najveći utisak ostavila cela njihova arhitektura. Sam centar baš podseća na Novi Sad, možda zbog Dvorca koji je izuzetno lep. Moram da kažem da sam primetila i da je njihova arhitektura povezana sa njihovim temperamentom, bar se meni tako čini. Oni su kao narod možda malo konzervativni, takva je i arhitektura. Ona je jednolična i zgrade su urađene ujednačeno. Kao što sam i rekla, nemoguće je pronaći kičaste ukrase za novogodišnje praznike", navodi Jana.

Ona je uspela da za veoma male pare otputuje i upozna ovaj lep grad. Doček u Krakovu svakako nije bio jedan od najluđih, ali je učinio da se ona odmori i uželi Novog Sada. Kako kaže, kod kuće je ipak najlepše.

M. M.

Možda te još zanima:

.

Moderni hodočasnici na Putu za Santjago

Santjago de Kompostela, glavni grad pokrajine Galicije u Španiji, u srednjem veku bio je najpopularnije mesto hodočašća, uz Rim i…

.

Ko vidi Esfahan, video je pola sveta!

Prošlo je 45 godina od kako je zapad uveo sankcije Iranu. Kolika god da je to kazna, za ovu zemlju…

.

Da li je Portugal idealno mesto za život?

Jedan od najinteresantnijih, najegzotičnijih gradova koji mogu da se vide u Evropi svakako je Lisabon. Doći do ovog grada iz…

.

Putovanje vozom je ponovo u modi!

Nažalost, čak i kada putujemo, kada smo na odmoru - mi žurimo. Vremena je uvek malo, sve manje, a godišnji…

.

Volonterski kampovi – prilika da jeftino proputujete svet

Ubedljivo najjeftiniji način da se proputuje svet, ako ste mladi i željni avantura, jesu omladinski volonterski kampovi. Ne samo da…

.

Najbolji poklon za osamnaesti rođendan

Ako ste rođeni 2005. godine onda je ovo za vas: Evropska unija poklanja 38.000 voznih karata za putovanje po Evropi…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo