...
TRENUTNO17:00 - 18:00Dnevna soba

Lifestyle / Putovanja

Kina za vreme korona virusa: Nije baš sve kao u medijima

10.02.2020.

U srpskim medijima se u poslednje vreme mogu pročitati razne vesti u vezi sa korona virusom. Od toga da je u Kini opšta panika, do toga da su i naši državljani ugroženi. Da li je zaista tako i kako izgleda život u toj zemlji otkrila nam je mlada dizajnerka Jelena Zarić.

.

Ona je u Kinu otputovala pred doček njihove Nove godine, neposredno pre pojavljivanja virusa. Otišla je da radi na projektu mladih dizajnera i uz to predaje engleski jezik. Za opštu paniku zbog pojavljivanja nove zaraze nije saznala direktno iz Kine.

"Mi smo vest o korona virusu saznali iz Srbije, od mame mog druga. Međutim, to su mi sutradan potvrdile i kolege na poslu. Iskreno, nije mi bilo svejedno, jer je to stvar na koju ne možeš da utičeš. Ne biraš ti da li će to da ti se desi ili ne. Baš nije bilo prijatno. Na poslu su stalno pričali da vodimo računa, jer je dosta opasno", kaže Jelena.

Iako Šangaj nije bio epicentar zaraze, gotovo čitav grad je nosio maske. Mlada dizajnerka objašnjava da je to jedina stvar po kojoj se moglo zaključiti da nešto nije u redu. Međutim, ona navodi da su i pre korone Kinezi često nosili maske i da je to njima uobičajena stvar.

"Neki kažu da žene inače nose maske, jer kada ih imaju, ne moraju da se šminkaju. Neko nosi i zbog virusa, a neko zato što ih je puno, pa da se ne prenose bakterije. Međutim, kada se zaraza pojavila nosili su ih aposolutno svi. Od celog grada možda sam samo jednu osobu videla da je bez maske", objašnjava Jelena.

kina3 jpeg

Na ulicama ove metropole broj građana se drastično smanjio. Međutim, Jelena je bila u Kini u vreme tamošnje Nove godine i možda je i to jedan od razloga. Uz to, veliki broj firmi je prestao sa radom kako ne bi došlo do širenja zaraze.

"Firma u kojoj sam bila je prestala sa radom i odlučeno je da do kraja februara sigurno ne radi. Za dalje ćemo videti, jer ne znamo kako će se virus dalje širiti. Mi smo se zato i vratili. Nismo želeli da sedimo u četiri zida, ništa ne radimo i ne daj Bože se zarazimo", navodi Jelena.

Ona kaže da za mesec dana, koliko je bila u Kini, nije videla ništa od navedenog u srpskim medijima. Nije naišla na opštu paniku, na leševe na ulicama, kao ni na veliki broj obolelih. Kako tvrdi, sve te priče su preuveličane i veća je panika vladala u Srbiji nego u ovoj azijskoj zemlji.

"U Šangaju mi ništa od toga nismo mogli da vidimo. Toga nije bilo ni u drugim gradovima. Mislim da je to više naduvano, nego što je stvarno tako. Sem što ljudi nose maske, ništa nije drugačije. Ne znam kakvo je stanje u Vuhanu iz kog je potekao virus, ali iskreno ne verujem da su hodali preko leševa. Nije to baš tako kako su naši mediji prenosili. Moji roditelji su bili mnogo više uplašeni od mene, baš zbog tih napisa", objašnjava Jelena.

kina1 jpeg

Prema njenim rečima, Kina je jedna od zemalja koju definitivno treba svako da poseti. Čim prođe epidemija, ko god ima priliku trebalo bi da ode u ovu zemlju i doživi novo iskustvo. Kako Jelena kaže, cela država miriše drugačije od onog na šta smo navikli i odiše drugačijom kulturom.

"Kad dođeš, prvi je upravo taj utisak da sve nekako drugačije miriše. Baš ti treba dosta vremena da se navikneš na taj miris. Kasnije budeš oduševljen tim prelepim građevinama, ali i njihovom kuhinjom. Treba ti vremena da se navikneš i na ta jela i na namirnice za koje ne znaš čemu služe. Smatram da svako treba to da doživi. Ja jedva čekam da se vratim kada ovaj virus prođe", kaže Jelena.

kina5 jpeg

Ona dodaje i da su na nju najpozitivniji utisak ostavili upravo ljudi. Iako retko ko od njih govori dobro engleski, svi se trude da pomognu turistima. Stalno su nasmejani i veoma ljubazni.

"Mi smo se u prvom trenutku snalazili s rečnikom, a kasnije smo otkrili aplikacije preko kojih možemo da komuniciramo sa njima. Oni su željni da pomognu, objašnjavaju i rukama i nogama sve dok ne shvatiš, ali ne mogu u potpunosti da ti pomognu. Međutim, baš su fini i dobri", navodi mlada dizajnerka.

Iako gotovo niko od vas sada ne pomišlja da otputuje u Kinu, pogotovo kada pročita vesti u medijima, možda bi ipak trebalo da istražujete ponude za koji mesec i direktno se susretne sa ovom drevnom civilizacijom.

M. M. 

Možda te još zanima:

.

Moderni hodočasnici na Putu za Santjago

Santjago de Kompostela, glavni grad pokrajine Galicije u Španiji, u srednjem veku bio je najpopularnije mesto hodočašća, uz Rim i…

.

Ko vidi Esfahan, video je pola sveta!

Prošlo je 45 godina od kako je zapad uveo sankcije Iranu. Kolika god da je to kazna, za ovu zemlju…

.

Da li je Portugal idealno mesto za život?

Jedan od najinteresantnijih, najegzotičnijih gradova koji mogu da se vide u Evropi svakako je Lisabon. Doći do ovog grada iz…

.

Putovanje vozom je ponovo u modi!

Nažalost, čak i kada putujemo, kada smo na odmoru - mi žurimo. Vremena je uvek malo, sve manje, a godišnji…

.

Volonterski kampovi – prilika da jeftino proputujete svet

Ubedljivo najjeftiniji način da se proputuje svet, ako ste mladi i željni avantura, jesu omladinski volonterski kampovi. Ne samo da…

.

Najbolji poklon za osamnaesti rođendan

Ako ste rođeni 2005. godine onda je ovo za vas: Evropska unija poklanja 38.000 voznih karata za putovanje po Evropi…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo