...
TRENUTNO17:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Putovanja

Kanarska Ostrva - za sada samo na fotografijama

17.03.2020.

S obzirom na to da traje pandemija korona virusa, nije preporučljivo, ali ni izvodljivo, putovanje po svetu. Međutim, dok sedimo kod kuće na prinudnom odmoru, možemo bar mislima da otputujemo na Kanarska ostrva koje je Miloš Medojević posetio nedavno.

.

Ova ostrva nalaze se u Atlanskom okeanu i čine jednu od autonomnih pokrajina Španije. Temperature koje se ne spuštaju ispod 15 stepeni ni u najhladnije doba godine mame turiste da dolaze sve češće.

Miloš objašnjava da je najbolje otići na krstarenje Kanarima, jer je to prilika da se obiđe mnogo za veoma kratko vreme. Niste ograničeni samo na jedno mesto.

"Na krstarenju imate priliku da obiđete više ostrva u samo nekoliko dana. Ja sam posetio Tenerife i Lancerote. Takođe, bio sam i na portugalskom ostrvu Madeira u Funšalu, gde je rođen Kristijano Ronaldo. Obišli smo i gradove u Španiji, Francuskoj i Italiji", navodi Miloš.

krstarenje1 jpg

Prolazak Gibraltarskim moreuzom gde se susreću Afrika i Španija jedno je od lepših iskustava na ovom putovanju. Međutim i bogata priroda, uz mnogobrojne kratere i vulkane, ostavlja snažan utisak na putnike koji su odlučili da u moru prelepih ostrva posete baš ova.

"Priroda tih ostrva zaista je neverovatna. Veliki utisak na mene ostavila su područja na kojima su vulkani, gde je temperatura desetak metara ispod površine zemlje oko 600 stepeni, tu se meso peče na vulkanskoj vrelini. Takođe i vidikovci, među kojima se izdvaja Cabo Girao, najviša litica iznad mora u Evropi. Zaista ne bih mogao da se odlučim samo za jedan najlepši utisak od svega što sam obišao na toj turi", priča Miloš.

Kažu da se i najveći problemi lakše rešavaju kada je ispred vas obala i more. Možda je to razlog zašto su ljudi na ovim ostrvima mnogo opušteniji, bezbrižniji i okrenuti ka morskom uživanjima.

"Tamo vlada nekako bezbrižna atmosfera, klasično mediteranski, prepušteni su moru i uživanju. Ribolov je prilično popularan, u nekim mestima i glavni izvor sredstava i najozbiljniji posao, dobri su ugostitelji, nema neke svakodnevne napetosti i trke kao kod nas", kaže Miloš.

krstarenje3 jpg

Može se slobodno reći da ste džaba išli na putovanje ukoliko niste isprobali bar neke specijalitete zemlje u koju idete. Kanarska ostrva spoj su različitih kultura i stoga imaju zaista bogatu kuhinju.

"Ima razne hrane i pića u ovom predelu. Poznato jelo iz Marseja bujabes, vino na ostrvima... Mada, ja baš volim slatkiše pa sam više bio fokusiran na to, jer na brodu često organizuju kuhinju prema destinacijama koje posećuješ i onda spremaju njihove specijalitete. Svakako su ćurosi u Malagi po mom ukusu, ali i banane na ostrvima. Na Madeiri smo probali neki plod kaktusa, to je baš osvežavajuće. Naravno i sladoled, u bilo kom delu gde smo probali bio je neverovatan", navodi Miloš.

Iako on svima preporučuje ovo krstarenje, sigurno još neko vreme nećemo moći da razmišljamo o tome. Međutim, nije loše povremeno baciti pogled na fotografije sa starih putovanja i prisetiti se bar još jednom tog slanog mirisa mora. Nije loša opcija pustiti neki dokumentarni film o dalekim ostrvima uz koje ćemo bar mislima otputovati.

M. M.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Putovanje duša" Majkla Njutna

Mlada talentovana harfistkinja Marija Basta koja je učestvovala na mnogobrojnim takmičenjima u našoj zemlji i inostranstvu, trenutno je na master…

.

Poziv za studijsku posetu Sloveniji

Organizacija NAPOR raspisala je poziv za pet omladinskih radnika iz ruralnih područja da učestvuju u studijskoj poseti Idriji (Slovenija) u…

.

Moguće putovanje kroz vreme, a šta je sa menjanjem prošlosti?

Autori rada pod nazivom "Reverzibilna dinamika sa zatvorenim vremenskim krivinama i slobodom izbora" tvrde da su otkrili "centralnu tačku u…

.

Šator krevet za savršeno kampovanje

Iako je vreme za godišnje odmore, samim tim i putovanja, polako iza nas, nije na odmet istražiti zanimljive gedžete za,…

.

Da li je realno očekivati letnju sezonu?

Iako je do nedavno trajalo vanredno stanje, a broj novozaraženih je i dalje visok, turističke agencije počele su da reklamiraju…

.

Vraćanje novca daleko da bi se čekalo

Novac velikog broja studenata ostao je zarobljen u turističkim agencijama, usled otkazivanja apsolventskih ekskurzija. Sada su se pojavile nove informacije…

  • 16:40 O tome se priča
  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo