...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Putovanja

Kanarska Ostrva - za sada samo na fotografijama

17.03.2020.

S obzirom na to da traje pandemija korona virusa, nije preporučljivo, ali ni izvodljivo, putovanje po svetu. Međutim, dok sedimo kod kuće na prinudnom odmoru, možemo bar mislima da otputujemo na Kanarska ostrva koje je Miloš Medojević posetio nedavno.

.

Ova ostrva nalaze se u Atlanskom okeanu i čine jednu od autonomnih pokrajina Španije. Temperature koje se ne spuštaju ispod 15 stepeni ni u najhladnije doba godine mame turiste da dolaze sve češće.

Miloš objašnjava da je najbolje otići na krstarenje Kanarima, jer je to prilika da se obiđe mnogo za veoma kratko vreme. Niste ograničeni samo na jedno mesto.

"Na krstarenju imate priliku da obiđete više ostrva u samo nekoliko dana. Ja sam posetio Tenerife i Lancerote. Takođe, bio sam i na portugalskom ostrvu Madeira u Funšalu, gde je rođen Kristijano Ronaldo. Obišli smo i gradove u Španiji, Francuskoj i Italiji", navodi Miloš.

krstarenje1 jpg

Prolazak Gibraltarskim moreuzom gde se susreću Afrika i Španija jedno je od lepših iskustava na ovom putovanju. Međutim i bogata priroda, uz mnogobrojne kratere i vulkane, ostavlja snažan utisak na putnike koji su odlučili da u moru prelepih ostrva posete baš ova.

"Priroda tih ostrva zaista je neverovatna. Veliki utisak na mene ostavila su područja na kojima su vulkani, gde je temperatura desetak metara ispod površine zemlje oko 600 stepeni, tu se meso peče na vulkanskoj vrelini. Takođe i vidikovci, među kojima se izdvaja Cabo Girao, najviša litica iznad mora u Evropi. Zaista ne bih mogao da se odlučim samo za jedan najlepši utisak od svega što sam obišao na toj turi", priča Miloš.

Kažu da se i najveći problemi lakše rešavaju kada je ispred vas obala i more. Možda je to razlog zašto su ljudi na ovim ostrvima mnogo opušteniji, bezbrižniji i okrenuti ka morskom uživanjima.

"Tamo vlada nekako bezbrižna atmosfera, klasično mediteranski, prepušteni su moru i uživanju. Ribolov je prilično popularan, u nekim mestima i glavni izvor sredstava i najozbiljniji posao, dobri su ugostitelji, nema neke svakodnevne napetosti i trke kao kod nas", kaže Miloš.

krstarenje3 jpg

Može se slobodno reći da ste džaba išli na putovanje ukoliko niste isprobali bar neke specijalitete zemlje u koju idete. Kanarska ostrva spoj su različitih kultura i stoga imaju zaista bogatu kuhinju.

"Ima razne hrane i pića u ovom predelu. Poznato jelo iz Marseja bujabes, vino na ostrvima... Mada, ja baš volim slatkiše pa sam više bio fokusiran na to, jer na brodu često organizuju kuhinju prema destinacijama koje posećuješ i onda spremaju njihove specijalitete. Svakako su ćurosi u Malagi po mom ukusu, ali i banane na ostrvima. Na Madeiri smo probali neki plod kaktusa, to je baš osvežavajuće. Naravno i sladoled, u bilo kom delu gde smo probali bio je neverovatan", navodi Miloš.

Iako on svima preporučuje ovo krstarenje, sigurno još neko vreme nećemo moći da razmišljamo o tome. Međutim, nije loše povremeno baciti pogled na fotografije sa starih putovanja i prisetiti se bar još jednom tog slanog mirisa mora. Nije loša opcija pustiti neki dokumentarni film o dalekim ostrvima uz koje ćemo bar mislima otputovati.

M. M.

Možda te još zanima:

.

Moderni hodočasnici na Putu za Santjago

Santjago de Kompostela, glavni grad pokrajine Galicije u Španiji, u srednjem veku bio je najpopularnije mesto hodočašća, uz Rim i…

.

Ko vidi Esfahan, video je pola sveta!

Prošlo je 45 godina od kako je zapad uveo sankcije Iranu. Kolika god da je to kazna, za ovu zemlju…

.

Da li je Portugal idealno mesto za život?

Jedan od najinteresantnijih, najegzotičnijih gradova koji mogu da se vide u Evropi svakako je Lisabon. Doći do ovog grada iz…

.

Putovanje vozom je ponovo u modi!

Nažalost, čak i kada putujemo, kada smo na odmoru - mi žurimo. Vremena je uvek malo, sve manje, a godišnji…

.

Volonterski kampovi – prilika da jeftino proputujete svet

Ubedljivo najjeftiniji način da se proputuje svet, ako ste mladi i željni avantura, jesu omladinski volonterski kampovi. Ne samo da…

.

Najbolji poklon za osamnaesti rođendan

Ako ste rođeni 2005. godine onda je ovo za vas: Evropska unija poklanja 38.000 voznih karata za putovanje po Evropi…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo