...
TRENUTNO20:00 - 21:00Radio Gruvanje

Lifestyle / Putovanja

Da li je realno očekivati letnju sezonu?

22.06.2020.

Iako je do nedavno trajalo vanredno stanje, a broj novozaraženih je i dalje visok, turističke agencije počele su da reklamiraju destinacija za leto 2020. Međutim, postavlja se pitanje da li je rano govoriti o bilo kakvim putovanjima i da li je uopšte preporučljivo prelaziti granicu?

.

Prošlonedeljna situacija kada su srpski turisti vraćeni sa graničnog prelaza u Grčkoj, pokazala je da i turističke destinacije još uvek nisu spremne za početak sezone. Oni koje uspeju da uđu ovu zemlju u obavezi su da urade test na covid-19, ali i da čekaju 24 časa rezultate izolovani u svojim apartmanima.

Hrvatska zvanično još uvek nije dozvolila ulazak srpskim državljanima, međutim, dopušta prelaz svima koji imaju "ekonomski interes". To znači da, ukoliko ste turista i ukoliko na granici pokažete rezervaciju smeštaja, ili popunjen formular, vrlo je verovatno da ćete uspeti da uđete u državu.

I Crna Gora je otvorila svoje granice 1. juna. Međutim, svi koji dolaze iz Srbije u obavezi su i dalje da rade PCR test, ili da budu u karantinu. Za razliku od ove zemlje, u Sloveniju nije moguće ući. Ona je objavila proširen sipisak zemalja iz kojih je moguće dolaziti, ali Srbija se tu i dalje ne nalazi.

putovanje3 jpg

Italija, jedna od najugroženijih zemalja, među prvima je otvorila granice, iako je ulazak njihovih građana u retko kojoj državi dozvoljen. Naravno, postoje i one zemlje koje ni u jednom trenutku nisu zatvorile svoje granice. Švedska je zemlja koja je izabrala opciju kolektivnog imuniteta i sve vreme drži otvorene prelaze.

Iako su turističke ponude veoma primamljive i svima bi prijao odmor, treba razmišljati malo šire. Broj obolelilih i dalje ne opada, a spekulacije govore da će određene mere zaštite opet biti vraćene. Stoga, pre nego što odete da uplatite letovanje budite svesni činjenice da se stanje i odluke u nekoj državi mogu promeniti u roku nekoliko dana.

M. M.

Možda te još zanima:

.

Kada film inspiriše na putovanje

Poslednjih decenija, od rasprostranjene upotrebe interneta, filmski turizam postao je značajna privredna grana. Pomenimo samo plažu na Tajlandu, iz filma…

.

Drugi dom na farmi kraj Bangalora

Za ime Kristijana Al-Droubija čuli ste verovatno tokom korone 2021. kada je objavio knjigu "Zarobljeni u Indiji", putopis o svom…

.

Zlatno doba putopisa

Putovanja nisu više privilegija bogatih, kao nekad. Danas mnogi  imaju priliku da putuju i da pišu o tome. Čini se…

.

Island: Mesto gde se umorite od lepote

Oni, čija je vizija idealnog odmora ležanje na privatnoj plaži turskog hotela sa pet zvezdica, dok im konobar ispod baldahina…

.

Septembar je najlepši, ali na moru

Kada đaci sednu u školske klupe i većina stanovništva se sa godišnjih odmora vrati u svoje gradove, u njima se…

.

Malta: Omiljeno mesto za sezonske poslove

Mnogi od vas razmišljaju o tome da odmore posle fakulteta, da naprave pauzu, ili da se jednostavno  upuste u avanturu…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo