...
TRENUTNO19:20 - 19:30Tehnologija

Lifestyle / Kuhinja

Pravi ajvar je od pečene paprike

03.10.2020.

Stigla nam je jesen, a s njom i spremanje zimnice. A sinonim za to je ajvar. O tome koliko ljudi vole i uživaju u ovoj poslastici govori i to što se mnogi otimaju oko toga čiji je ajvar izvorno. Danas postoje različite varijacije, recepti, nazivi i ukusi. Jedno je sigurno - pravi se od paprike, a kako će se izgledati finalni produkt zavisi od sorte, posvećenosti i sastojaka.

.

Foto: receptoor.com

Jelena Janković koja stoji iza brenda Ajvar s juga kaže da je za dobar ajvar potrebna dobra paprika. Prema njenim rečima, to je takozvana kurtovska kapija koja raste na našem južnom podneblju.

"Najbolje je praviti ga na onaj starinski, tradicionalan način. Teže je, košta vremena i napora, ali vredi. To je proces. Ruke peru pariku, peku je na smederevcu, onda se detaljno ljušti, pa se melje i onda se prži. Ovo je važno naglasiti, ajvar se ne kuva, on se prži. Sve preko petnaest kilograma u šerpi je kuvanje", kaže Jelena.

Ona dodaje i da je ajvar od barene paprike vrlo isplativ, jer se od tri kilograma pečene paprike dobije jedna tegla, a od barene paprike dve.

"Vrlo je izdašan, zarada je prilično veća u odnosu na pravi ajvar. Na kraju se sve svede na izbor potrošača", ističe ona i zaključuje da je do tegle ajvara jako teško doći, ali vredi ako se radi kako treba i s ljubavlju.

ajvar2 png

Foto: shutterstock.com

Ivan Jelić (Ajvar House) kaže da ima mnogo recepata za ajvar: od barene do pečene paprike, od ljutog do onog sa paradajzom ili plavim patlidžanom, ali da je najbolji onaj koji se pravi samo od pečene parike.

"Pravi ajvar je onaj koji je pržen u šerpama. Makedonija je jako poznata po ajvaru, ali to je drugačiji recept i drugačiji sistem kuvanja. Što se tiče Srbije, to je prženi. Što se tiče sorte parike ja bih izdvojio belu kurtovku, koja je naša autohtona sorta. Mesnata je i ima malo vode u sebi, te je i proizvod mnogo ukusniji", kaže naš sagovornik.

Biljana Tadić (Ajvar) naglašava da je vrlo važno da paprika ne bude tretirana nikakvom hemijom. Prema njenim rečima, osim što nije dobro za organizam, takav ajvar se teško održi u tegli bez konzervansa, koji Biljana inače ne koristi.

"Vrlo je važna i sorta paprike. Uglavnom one gigantske imaju veliki sadržaj vode. Zato ajvari iz hipermarketa većinski ni ne podsećaju na ajvar i obično su od barene paprike. Onda su samim tim i jeftiniji jer ide manje paprike na teglu, s obzirom da se ne gubi voda iz povrća", objašnjava ona.

O ukusima ne treba raspravljati, iako se većina proizvođača i domaćinstava slaže da je pravi, izvorni ajvar onaj od pečene paprike, a da su sve ostalo varijacije ili drugi proizvodi. Kako god, jesen je svakako lepša uz teglu ajvara, pa ko kako voli - nek izvoli. 

A kako se pravi ajvar poslušajte i u prilogu:

J. Božić

Možda te još zanima:

.

Prženice iz rerne

Doručak za ručak, ručak za večeru.

.

Uvodi se obavezeno označavanje AI generisanog sadržaja

U Americi je predstavljen zakon za označavanje dubinski falsifikovanih sadržaja (deepfake content). Ima za cilj da se suprotstavi takvom sadržaju…

.

Stiže nova verzija Office paketa

Novi Office neće imati ugrađene funkcije veštačke inteligencije (AI), dok će Excel dobiti desetine poboljšanja. Među njima su kao dinamički…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Florida zabranjuje pristup društvenim mrežama

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se deci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama. Takođe, za…

.

Korak po korak: avantura Velikog Mrmota

Aleksandar Damnjanović je celog života posvećen aktivnostima u prirodi. Po profesiji je šumar, iako to nikada nije radio, ali je…

  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo