Lifestyle / Kuhinja
Kidana svinjetina iz rerne
Kako bismo vas nagovorili da vreme i dalje provodite kod kuće, pripremili smo recept koji zahteva mnogo vremena, ali malo truda: kidana svinjetina iz rerne.
Potrebno: Kilogram svinjskog buta u komadu, četiri čena belog luka, jedna ljuta paprika, dva limuna, maslinovo ulje, origano, paradajz pasta, sirće, BBQ sos, kečap, goveđa kocka za supu, začini po želji.
Priprema: Za marinadu sitno isecite ljute paprike i beli luk i stavite u avan. Dodajte sitno isečen svež origano (ili jednu kašičicu suvog origana), kumin i so. Sve sastojke istucite dok ne nastane pasta. Dodajte biber, limunov sok i maslinovo ulje, pa promešajte.
Napravite dijagonalne rezove po koži svinjskog buta dubine oko 1,5-2 cm. Meso premažite marinadom i ostavite ga da stoji oko dva sata.
Pripremite umak koji ćete staviti u rernu zajedno s mesom. Umak je najbolje napraviti od goveđe kocke za supu, paradajz paste, BBQ sosa, kečapa i dimljene paprike, uz dodatak začina po želji.
Kožu mesa prelijte sirćetom i dobro ga utrljajte. Meso stavite u rernu, na 150 stepeni. Pustite da se peče oko dva sata, zatim povećajte temperaturu na 200 stepeni. U skladu sa tim kako se meso peče, možete smanjivati i povećavati temperaturu. Sve ukupno peći oko pet sati, što se duže peče to je bolje. Nakon što pečeni but izvadite iz rerne, iskidajte ga viljuškom i pomešajte sa ostatkom sosa koji se reducirao pečenjem. Prijatno!