...
TRENUTNO12:30 - 12:45Album nedelje

Lifestyle / Humor

Mladi ne vide subverzivnost u humoru

21.01.2016.

Ljubitelji humora u Srbiji već su navikli da im se preobilna količina brljotina likova iz svakodnevice pretače u manje bolne satirične doze humorista. Kada je u pitanju tržište humora za mlade, ono je naizgled zaštićenije od politike, ali ne i od nas samih. Tako portal Tarzanija, emisija Dnevnjak, Državni posao, Yasserstain i Njuz.net koriste naše karakteristične crte, lenjost, stereotipe i navike da nas jednako zasmeju ali i "opamete". Prema rečima naših sagovornika, humor za mlade je vrlo kvalitetan i subverzivan, ali su stavovi mladih problem. 

.

Humoristički serijal Dnevnjak već neko vreme pomera mlade i za svoje satirične prikaze broji po nekoliko stotina hiljada pregleda na Jutjubu. Ovom formatu se previđa uspeh budući da uspevaju da isprovociraju sve segmente života mladih. Za uspeh jednog od njihovih najgledanijih klipova u kojem "Crnogorac nipodaštava svoju devojku", idejni tvorac i glumac u ovom klipu Đorđije Andrić kaže da su istinom uspeli da skrenu pažnju i isprovociraju.

"Naši skečevi možda nisu uvek smešni, ali su citirani i imaju dozu subverzivnosti koja šalje poruku mladima. Verujem da shvataju našu satiru u dovoljnoj meri", objasnio je Andrić.

Skeč je izazvao pažnju u Crnoj Gori, gde je između ostalog poistovećen sa realnom situacijom. Više od 800 hiljada mladih je pregledao ovaj klip. Scenarista Državnog posla i koautor emisije Alarm Mladen Urdarević kaže da Dnevnjak ima potencijal, ali da treba još da razvija svoj format.

"Mislim da tržište humora za mlade nije nikada bilo sjajno, uvek je postojao određen broj ljudi koji može da proizvede dobar program. Pitanje je samo da li su oni dobili šansu za to i da li su izgarali da bi u jednom trenutku napravili nešto što će biti jako dobro", rekao je scenarista. 

Urdarević je zadovoljan i kako su mladi reagovali na Državni posao i smatra da su mladi zavoleli likove.  

"Uvek je neka serija beležila neki period, pritom ne mislim na puko prepričavanje viceva već nešto što je smisleno i angažovano", istakao je Urdarević.

Humoristu i stand up komičara, inače scenaristu emisije "Veče sa Ivanom Ivanovićem" Srđana Dinčića, više brinu mladi koje uglavnom zanima da se pojave na televizoru u nekom od pevačkih rijalitija i na koje ovaj humor ne utiče. Na pitanje da li je razlog za to što mladi ne shvataju subverzivnost humora koji im se nudi, Dinčić je ipak optimističan.

"Trebalo bi da shvate. Što se subverzivnosti tiče mi humoristi samo želimo da utičemo na promenu stava i raspoloženja. Naš krajni domet je da nekako ulepšamo nešto, mi možemo da kad neko nešto objavi da humorom pojačamo efekat i da podsetimo da se takve stvari dešavaju", rekao je Dinčić.

Dinčić međutm kaže da je teško u humoru ostati intresantan ukoliko nisi aktuelan, za šta je nažalost zaslužna politika.

"Problem je što u komediji moraš da budeš aktuelan, to je ono što nas okružuje. Mene brine što moramo da radimo sa njihovim brljotinama, koje kad provučemo kroz humor to ispadne simpatično i oni postanu antiheroji", setan je Dinčić.

On mladima poručuje da uprkos svemu što ih okružuje počevši od politike preko rijalitija da kao alternativu imaju razmišljanje svojom glavom.

 

Nataša Šaru (natasasaru@gmail.com)

Možda te još zanima:

.

Treba se smejati stvarima koje nas plaše

Kada ste se poslednji put nasmejali onako iskreno, do suza? Svetski dan smeha se od 1998. godine obeležava 10. januara,…

.

Tajne uspešnog mima

Mimovi su danas sve – fotografije sa šaljivim tekstovima, GIF-ovi, pa i kraći video snimci. Nepresušna su baza viralne inspiracije i…

.

South Park: Uvek aktuelni, a traju više od dve decenije

Mali broj crtanih filmova može da se pohvali sa više od 300 epizoda i trajanjem više od dve decenije. Jedan…

.

Kruševac geto: Publika nas "hrani"

Nikola Trišić Triša i Nikola Milenković Čami čine humoristički duo Kruševac geto. Počeli su 2011. godine kao komedi rep grupa, a…

.

Ništa ne treba shvatati preozbiljno

Stefan i akustični gadovi je grupa od nekoliko umetnika koji su glumci, muzičari, stendap komičari i sve to u isto…

.

Humor u doba Korone

Osim vanrednih stanja, krize, panike i karantina, korona je donela i mnogo šala na njen račun. Što sarkastičnih, što ironičnih,…

  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo