...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Blog

Udruženo do rešenja problema

08.02.2016.

Vlast ima kapacitet da kažnjava nesavesne ljude koji prave ekološke prekršaje, ali očigledno nema volju. Kao što nadležni kažnjavaju ljude za nepropisno parkiranje, tako mogu i za ekološke prekršaje, isti je recept. Mada, naplaćivanje kazni za nepropisno odlaganje smeća i nije tako brza  lova.

.

Sigurni smo da bi bilo puno prijava da postoji koliko-toliko uređen sistem. Za početak broj telefona na koji bi građani mogli da prijave prekršaje. Sistem nagrade i kazne. Doslednost i pravedna gradacija kazni. Prva kazna ne mora biti novčana, može biti pismena opomena, uz društveno koristan rad u visini kazne. Taj društveno koristan rad bi istovremeno bio i odlična edukacija.

I sve je to lepo u teoriji, ali svi znamo da je u praksi malo drugačije. Smena političara koji tek nešto urade, troma adminsitracija, inertnost i mnogo drugih prepreka koje sputavaju permanetno rešenja ovog problema.

smeće

Jedino što nam preostaje u ovom trenutku je jačanje civilnog sektora i nevladinih udruženja koje će vršiti pritisak na javne institucije da rade svoj posao. Svako udruženje za sebe je slabo i tek da može da organizuje neki mali skup na kome će se okupiti desetak ljudi, to je nedovoljno. Ali unija udruženja sigurno može da napravi neki ozbiljniji skup, izvrši pritisak, traži odgovornost nadležnih. Na udruženjima je i da predlažu rešenje problema aktivno i dosledno učestvuju u istima. Dokle god nema pritiska stvari stagniraju i nema rešenja problema.  

Od krivolova na afričke grlice do ispuštanja najgore hemije u Dunav. Ti problemi se na kraju krajeva ne tiču samo udruženja nego svakog stanovnika naše zemlje i planete.

Fruškać.net

Možda te još zanima:

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Transformacija otpada u hranu: revolucija iz uljane repice

Jeste li razmišljali o tome šta ćete jesti sutra? Pod sutra ovde podrazumevamo blisku budućnost u kojoj ćemo morati da…

.

I Najlon ima uticaja na ekologiju

Svaki veći grad ima svoj buvljak, pijacu na kojoj možeš da pronađeš razne stvari. Od odeće i obuće, preko posuđa,…

.

Kako je globalno zagrevanje napalo moje prvo izletište

Ovo je priča o Obedskoj bari. Na 40 kilometara od Beograda, u starom toku reke Save tu žive brojne ptičje…

.

Stipendije za istraživački boravak u Nemačkoj

Nemačka fondacija za životnu sredinu (Deutsche Bundesstiftung Umwelt - DBU) objavila je informaciju o stalno otvorenom konkursu za stipendije za…

.

Male odluke menjaju svet

Praznici i Nova godina pravo su vreme da se osvrnemo oko sebe i sagledamo šta smo uradili dobro, a šta…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo